ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί είναι μονόδρομος η άμεση εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι «σίγουρες» υποψηφιότητες

Γιατί είναι μονόδρομος η άμεση εκλογή προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ - Οι «σίγουρες» υποψηφιότητες
Τηλεοπτικά συνεργεία έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS

Δύσκολο να ανατραπεί θεωρούν οι περισσότεροι στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή για διαρκές συνέδριο τον Αύγουστο και εκλογή προέδρου στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Και αυτό γιατί αποτέλεσε, στην ουσία, συμβιβασμό όλων των τάσεων πλην εξαιρέσεων ανάμεσά τους κι ανταποκρίνεται στην πιεστική ανάγκη η αξιωματική αντιπολίτευση να δώσει με τον νέο της ηγέτη τη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, αλλά κι αυτός να είναι παρών στη ΔΕΘ, στις 17 Σεπτεμβρίου.

Στους παράγοντες επίσπευσης των διαδικασιών, προσθέτουν και το φόβο για το αν οι πρώτες δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου τους βρουν ακέφαλους και τη συνέπεια ενός τέτοιου ενδεχόμενου για τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο δεν είναι τυχαίο το ότι η Πολιτική Γραμματεία της Δευτέρας, θα επικεντρωθεί στον οδικό χάρτη και στις υποψηφιότητες για τις δημαρχιακές και περιφερειακές εκλογές με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά ως προς τα χαρακτηριστικά των υποψήφιων, το αν θα είναι κομματικοί δηλαδή ή θα προέρχονται από την κοινωνία.

Εν αναμονή, εξάλλου, της ανακοίνωσης υποψηφιοτήτων, πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη η κάθοδος της Έφης Αχτσιόγλου, του Νίκου Παππά, του Παύλου Πολάκη και του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η κυρία Αχτσιόγλου, μάλιστα, φέρεται να συγκεντρώνει διατασικές προτιμήσεις, με στελέχη ωστόσο της Κίνησης Μελών να αναζητούν ισχυρή εναλλακτική λύση στην υποψηφιότητα της πρώην υπουργού.

Την ίδια ώρα, πάντως, δεν λείπει ο προβληματισμός για τον αριθμό των μελών του κόμματος που θα λάβουν μέρος στις ψηφοφορίες της 3ης και 10ης (αν χρειαστεί δεύτερος γύρος) Σεπτεμβρίου για την εκλογή προέδρου.

Οι περισσότεροι, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ακόμα και οι 100.000 αυτήν τη στιγμή μοιάζουν με όνειρο θερινής νυκτός.

Γι' αυτό και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι στην Κεντρική Επιτροπή της 15ης και 16ης Απριλίου θα προτείνουν να έχουν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές κι όσοι δεν είναι ή δεν επιθυμούν να γίνουν την ίδια ημέρα μέλη του κόμματος.

Όσον αφορά τις προγραμματικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχολίαζαν στο CNN Greece πως οι κινήσεις του στα ελληνοτουρκικά και πιθανές υποχωρήσεις του από πάγιες εθνικές θέσεις ενδεχομένως να αποτελέσουν και την πρώτη εστία απωλειών του σε σχέση με τους ψηφοφόρους που τον επέλεξαν το Μάιο και τον Ιούνιο.