ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το προαναγγελθέν διαζύγιο, η «χλιαρή» αντίδραση ΠΑΣΟΚ και το άγνωστο μέλλον του Λοβέρδου

Το προαναγγελθέν διαζύγιο, η «χλιαρή» αντίδραση ΠΑΣΟΚ και το άγνωστο μέλλον του Λοβέρδου
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Η αποχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου δεν ήταν ο ορισμός της έκπληξης για το πολιτικό σκηνικό. Εδώ και πολύ καιρό οι σχέσεις Λοβέρδου- ΠΑΣΟΚ ήταν μάλλον συμβατικές, με διάσπαρτα καρφιά, τα οποία πάντα έμεναν στο επίπεδο μιας δύσκολης, πολυκύμαντης, αλλά υπαρκτής σχέσης.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μπορεί να βρίσκεται πολλά χρόνια στο κόμμα και να έχει θητεύσει βουλευτής του επί πολλές θητείες, δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε σύγκρουση με την ηγεσία. Ειδικά στην μετά Σημίτη εποχή η διάθεσή του για ρήξη ήταν μάλλον συχνή. Άλλωστε και η πολιτική κίνηση που ίδρυσε το 2012 είχε το όνομα «Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχία» (ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ). Τότε αυτή η ρήξη τον οδήγησε εκτός κόμματος με τη διαγραφή του από τον τότε πρόεδρο Ευάγγελο Βενιζέλο.

Επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ το 2015, με ηγετικές αξιώσεις, αφού διεκδίκησε δύο φορές την αρχηγία τον Ιούνιο του 2015 και τον Δεκέμβριο του 2021 και αποτυγχάνοντας και τις δύο φορές.

Με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν είχε ποτέ τις καλύτερες σχέσεις, όχι μονο γιατί ήταν αντίπαλοι στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά και γιατί το πολιτικό τους όραμα φαίνεται να είχε και άλλες αφετηρίες και άλλα οράματα. Κατά καιρούς ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε δηλώσεις που ήταν μακριά από τις αρχές του ΠΑΣΟΚ, αλλά φρόντιζε αυτές οι δηλώσεις να μη θίγουν ευθέως την ηγεσία. Όπως έκανε επί παραδείγματι, δηλώσεις υπέρ της θανατικής ποινής δεν αμφισβητούσε την ηγεσία, αλλά σύμφωνα με τους ανθρώπους της Χαριλάου Τρικούπη έκανε κακό στο κόμμα, αφού μετατόπιζε την ατζέντα δεξιότερα και πέραν της πολιτικής αντοχής του κόμματος.

Μετά την ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές ο Ανδρέας Λοβέρδος έδειξε την πικρία του, αλλά δεν στράφηκε ευθέως κατά του αρχηγού. Σε ανύποπτο χρόνο είπε ότι κρατάει το στόμα του κλειστό και ότι θα μιλήσει σε άλλο πολιτικό χρόνο, εννοώντας προφανώς μετά τις εκλογές. Λίγο πριν τις εκλογές ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θεώρησε ότι δέχθηκε το μεγαλύτερο «άδειασμα» . Η τοποθέτηση της Μιλένας Αποστολάκη στην ίδια εκλογική περιφέρεια και με δεδομένο ότι η πρώην υπουργός είναι δημοφιλής στα μέλη του κόμματος τοποθετούσε ουσιαστικά τον Ανδρέα Λοβέρδο με το ένα πόδι εκτός Βουλής, κάτι που τελικά συνέβη. Θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ θα σημειώσει θεαματική εκλογική άνοδο για να εκλέξει επιπλέον βουλευτή. Ειδικά στα αστικά κέντρα το ΠΑΣΟΚ σημείωσε τα χαμηλότερα ποσοστά του, κάτι που κατά την πλευρά Λοβέρδου χρεώνεται αποκλειστικά η ηγεσία του κόμματος.

Πολλά στελέχη του κόμματος δεν έβλεπαν με καλό μάτι την πιο «μαλακή» στάση Λοβέρδου απέναντι στη ΝΔ, κάποιοι δε μιλούσαν στο παρασκήνιο και για φλερτ του πρώην υπουργού με το κυβερνών κόμμα. Και αυτή την πεποίθηση την στηρίζουν σε διάφορες τοποθετήσεις και κινήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου, με τελευταία αυτή της επίσκεψής του στο γραφείο του Άδωνη Γεωργιάδη, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αν και δεν είναι μυστική η φιλία που τους συνδέει.

Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στην αποχώρηση Λοβέρδου ήταν μάλλον χλιαρή και υπενθύμισε ότι μόλις πριν 10 μέρες ο πρώην υπουργός ήταν υποψήφιος του κόμματος στον βόρειο τομέα. Σαφέστερη ήταν η αντίδραση του εκπρόσωπου του κόμματος Δημήτρη Μάντζου ο οποίος είπε ότι ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του και πρόσθεσε: « Η μετατόπιση του πολιτικού άξονα προς τα δεξιά, σε συνδυασμό με την ταυτοτική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη «το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να διαδραματίσει έναν ρόλο καταλυτικό σε επίπεδο αυστηρής αλλά γόνιμης αντιπολίτευσης και να μπορέσει να αφηγηθεί το πώς μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος με κοινωνική δικαιοσύνη και συλλογική ευημερία. Αυτό δεν είναι προσωπικό στοίχημα στελεχών. Είναι ένα πολιτικό διακύβευμα».

Στο ΠΑΣΟΚ δε θεωρούν ότι η αποχώρηση Λοβέρδου θα έχει σοβαρό πολιτικό κόστος, καθώς ο πρώην βουλευτής είχε πάρει αποστάσεις από το κόμμα εδώ και καιρό και συμβίωση οφειλόταν κυρίως στην ανοχή της ηγεσίας στις κατά καιρούς διαφοροποιήσεις του. Άλλωστε είναι διακηρυγμένη η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη για ανανέωση και προώθηση νέων ανθρώπων σε θέσεις- κλειδιά.