ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας - Το συμβολικό και ουσιαστικό μήνυμα του πρωθυπουργού

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας - Το συμβολικό και ουσιαστικό μήνυμα του πρωθυπουργού
EUROKINISSI / ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το κατώφλι του υπουργείου Υγείας θα περάσει σήμερα (4/7) στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συναντηθεί με τη νέα ηγεσία του υπουργείου.

Παρόντες στη συνάντηση θα είναι εκτός από τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, και οι δύο υφυπουργοί, κ.κ. ο Μάριος Θεμιστοκλέους και ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Πρόκειται για μία συμβολική, αλλά και ουσιαστική επίσκεψη- ενόψει μάλιστα των προγραμματικών δηλώσεων της Πέμπτης 6 Ιουλίου- κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θέλει να στείλει για πολλοστή φορά το μήνυμά του, που αφορά στην προσωπική του στήριξη στον τομέα της Υγείας.

Έχει τονίσει πολλές φορές, ότι στην τρέχουσα τετραετία θα εστιάσει στην Υγεία και πώς θα δαπανά μεγάλο μέρος από τον προσωπικό του χρόνο για τα μείζονα ζητήματα της πρόληψης και της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Οι αθόρυβες επισκέψεις του Χρυσοχοΐδη στο ΕΣΥ

Αλλά και ο νέος υπουργός Υγείας, δεν φαίνεται να έχει ούτε λεπτό για χάσιμο από τον χρόνο του. Ήδη εντός μιας εβδομάδας από την ανάληψη των καθηκόντων του, έχει πραγματοποιήσει «αθόρυβες» επισκέψεις σε νοσοκομεία – την περασμένη Παρασκευή στο Αττικόν, μερικές ημέρες νωρίτερα στον Ευαγγελισμό και εντελώς ξαφνικά, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τον διοικητή του νοσοκομείου, παραμένοντας αρκετές ώρες και συνομιλώντας με γιατρούς, νοσηλευτές και ασθενείς αλλά και στο ΕΚΑΒ.

«Είμαι υπουργός του πεδίου και της δράσης και όχι των γραφείων», είναι το μήνυμα που στέλνει ξεκάθαρα ο κ. Χρυσοχοΐδης για τις αιφνιδιαστικές αυτές επισκέψεις, τακτική που όπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει και το προσεχές διάστημα. Αυτοψίες, ακόμη και σε ψηφιακές εποχές, ώστε να αντιληφθεί τα σοβαρά προβλήματα της Υγείας σήμερα, και να μπορέσει να δώσει ουσιαστικές λύσεις.

Θα προχωρήσουν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα;

Το στοίχημα σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλο για τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία του υπουργείου Υγείας στην post COVID εποχή και μία από τις προκλήσεις με τις οποίες θα αναμετρηθεί, είναι εάν θα διατηρήσει τελικά τον αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, ή εάν θα εκχωρήσει ένα ποσοστό στον ιδιωτικό τομέα, όπως είχε ήδη ανακοινώσει η προηγούμενη ηγεσία του Θάνου Πλεύρη.

Η μείωση των ανισοτήτων, ζήτημα δημοκρατίας

Η κοινωνική συνοχή και η μείωση των ανισοτήτων, αποτελεί υψηλή προτεραιότητα δίκαιης πολιτικής και η πεμπτουσία της Δημοκρατίας μας, είχε τονίσει ο νέος υπουργός Υγείας, στη διάρκεια της τελετής για την παράδοση - παραλαβή του χαρτοφυλακίου του, την περασμένη Τρίτη (27/6).

«Ξεκινάμε τη νέα κυβερνητική θητεία με μια ισχυρή λαϊκή εντολή», σημείωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, συμπληρώνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Της εθνικής ασφάλειας, της ανάπτυξης και του κοινωνικού κράτους.

Όπως είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης, η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα πολλές πτυχές που αφορούν στην Υγεία και την καθημερινότητα των πολιτών να μείνουν άλυτες. Έτσι, κρίσιμα ζητήματα χρήζουν άμεσης παρέμβασης.

Μεταξύ των άμεσων προτεραιοτήτων, είναι η ανασύνταξη του ΕΣΥ, η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, η αναβάθμιση 80 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, η πρόσληψη 10.000 ατόμων προσωπικού, κυρίως νοσηλευτών, αλλά και η έμφαση στην πρόληψη- με εντατικοποίηση των Προγραμμάτων Πρόληψης, όπως γίνεται στον καρκίνο του μαστού- και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Επίσης, άλλες προτεραιότητες για τη νέα ηγεσία σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, είναι η αναβάθμιση του ΕΚΑΒ με σκοπό ταχύτερες και ασφαλείς διακομιδές και αεροδιακομιδές, νέος υγειονομικός χάρτης, νοσοκομειακή περίθαλψη, νέος τρόπος διοίκησης μέσω κριτηρίων επιλογής διοικητών και αξιολόγησης του έργου τους με αντικειμενικούς δείκτες.