ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παρασκήνιο πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015

Το παρασκήνιο πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το δραματικό παρασκήνιο τις κρίσιμες ώρες πριν από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2015 αποκαλύπτει σε σημερινό δημοσίευμά της η "Καθημερινή της Κυριακής".

Μετά τις αλλεπάλληλες συσκέψεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ηγεσία της Ευρώπης και παρά την αρχική αισιοδοξία του ότι η συμφωνία είναι κοντά, σημειώνεται στροφή 360 μοιρών στη στάση του έλληνα πρωθυπουργού.

Η 26η Ιουνίου 2015

Καθώς όλες οι συζητήσεις του κ. Τσίπρα και της ελληνικής αποστολής έχουν καταλήξει σε αδιέξοδο, το πρωί της 26ης Ιουνίου του 2015 ο πρωθυπουργός συγκαλεί σύσκεψη της τελευταίας στιγμής της ελληνικής αποστολής στις Βρυξέλλες, όπου τους ανακοινώνει της πρόθεσή του να εισηγηθεί δημοψήφισμα, αιφνιδιάζοντάς τους όλους πλην του Νίκου Παππά, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Όπως τους λέει, φανερά καταβεβλημένος, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και θα πρέπει να γίνει κάτι που θα ταρακουνήσει τη διεθνή κοινότητα, προειδοποιώντας τους παράλληλα κατά οποιαδήποτε διαρροής. Κανείς δεν τοποθετείται αρνητικά, ενώ αρχίζουν να του κάνουν διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Παρότι ο πρωθυπουργός μοιάζει αποφασισμένος, ο Γιώργος Χουλιαράκης, κάνει την ύστατη προσπάθεια εκείνη την ημέρα για την εξεύρεση λύσης προτού ο πρωθυπουργός ανακοινώσει το δημοψήφισμα. Επικοινωνεί με τον γάλλο αξιωματούχο Μπρούνο Μπεζάρ, ο οποίος δέχεται να αναλάβει ρόλο διαμεσολαβητή τη τελευταίας στιγμής. Παρά τις συναντήσεις, όμως που ακολουθούν με στελέχη της ομάδας διαπραγμάτευσης και των επικεφαλής των θεσμών, δεν υπάρχουν χειροπιαστά αποτελέσματα.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός, έχει ήδη επικοινωνήσει με τον Σπύρο Σαγιά, γ.γ. της κυβέρνησης και του έχει ζητήσει να συγκαλέσει με άκρα μυστικότητα το υπουργικό συμβούλιο, στο οποίο επαναλαμβάνει την εισήγησή του για δημοψήφισμα. Τη διαφωνία τους εκφράζουν οι Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Μάρδας και Γιάννης Πανούσης, ενώ υπέρ τάσσεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, καταγράφει το ρεπορτάζ.

Ο κ. Χουλιαράκης δέχεται τηλεφώνημα από την Αθήνα, όπου τον ενημερώνουν για την απόφαση για το δημοψήφισμα και η συνάντηση διακόπτεται.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας επικοινωνεί τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τους οποίους ενημερώνει για την απόφασή του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Αυτή φαίνεται να μην εκπλήσσει κανέναν από τους δύο ηγέτες. Αυτό όμως που τους εκπλήσσει είναι η απόφαση του κ. Τσίπρα να ταχθεί υπέρ του «όχι».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, τόσο η κ. Μέρκελ όσο και ο κ. Ολάντ τονίζουν στον πρωθυπουργό ότι η υποστήριξη του «όχι» ισοδυναμεί με μη στήριξη της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Είναι όμως πολύ αργά για να τον μεταπείσουν, καθώς λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ανακοινώνει από το Μαξίμου το δημοψήφισμα.