ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι ζυμώσεις για σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στη μετά Τσίπρα εποχή και η απάντηση Μητσοτάκη

Οι ζυμώσεις για σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στη μετά Τσίπρα εποχή και η απάντηση Μητσοτάκη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Οι διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν πεδίο συζητήσεων όχι μόνο στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και ανάμεσα στα στελέχη της κυβέρνησης.

Το αβέβαιο επόμενο βήμα, αλλά και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν πεδίο «ζυμώσεων» και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι από εδώ και πέρα θα δεχθούν «κύματα φιλίας» και πίεση για να τα «βρουν» τα δύο κόμματα.

Μία πιθανή πορεία προσέγγισης εν όψει των δημοτικών εκλογών, αλλά και των ευρωεκλογών τον Μάιο του 2024, θα μπορούσε να προσφέρει ένα ικανό χρονικό διάστημα για να επουλωθούν οι «πληγές» του παρελθόντος που οξύνθηκαν περισσότερο στην προεκλογική περίοδο μεταξύ της πρώτης και δεύτερης κάλπης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι «όλοι εναντίον όλων». Το παρασκήνιο είναι έντονο, όχι μόνο για το ποια εσωκομματική ομάδα ή τάση θα επικρατήσει μετά την παραίτηση Τσίπρα, αλλά και για το ποιος ή ποια αρχηγός θα επικρατήσει στη «σύγκρουση» της κομματικής αναμέτρησης.

Ο χρόνος που προτείνει η κάθε ομάδα στελεχών ξεχωριστά για τις διεργασίες, δεν είναι ανεξάρτητος από τις πολιτικές τους επιλογές, αλλά και τα πρόσωπα που προαλείφονται για την αρχηγία.

«Όσοι πιστεύουν ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν fast track και να εκλέξουν νέο πρόεδρο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε σύντομο χρονικό διάστημα, το κάνουν με σκοπιμότητα», αναφέρουν στελέχη.

Στελέχη της «ομπρέλας» θεωρούν ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες πρέπει να έχουν το χρόνο τους και να μην υπάρξει βιασύνη για την εκλογή νέου αρχηγού μέσα στο καλοκαίρι, αλλά αντίθετα με ηρεμία και πολιτική ωριμότητα να αποφασίσει η βάση ποιον αρχηγό επιθυμεί.

Κανείς από τους φερόμενους διεκδικητές της αρχηγίας δεν έχει καταθέσει το προσωπικό του όραμα, ή σκέψεις για το τι πρέπει να γίνει στον «νέο» ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να ανακτήσει τις πολιτικές δυνάμεις του απέναντι στην κυβερνητική παράταξη.

Στις συζητήσεις που γίνονται η τάση των ΠΑΣΟΚογενών θεωρεί ότι το κόμμα πρέπει να «ανοιχτεί» στην κοινωνία μακριά από κομματικά στεγανά και κομματικούς σωλήνες. Παράλληλα, επιρρίπτουν τις ευθύνες σε εκείνους που μετείχαν στον λεγόμενο «Πρωινό καφέ» και τώρα θέλουν να ηγηθούν, όταν οι δικές τους επιλογές οδήγησαν στο να μικρύνουν το κόμμα και να το περιορίσουν εκλογικά.

Όσοι διαπιστώνουν εσωκομματικά κίνητρα σε αυτά τα στελέχη που θέλουν ταχύτερες διαδικασίες προς ίδιον όφελος, τότε δεν θέλουν έναν ΣΥΡΙΖΑ ανοικτό στην κοινωνία. Παρόμοιες αναφορές γίνονται από αρκετά στελέχη. Παρεμβάσεις επιχειρούν το ένα μετά το άλλο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Μια από αυτές -και είναι ενδεικτική- των προσπαθειών που γίνεται για να «ανοιχτεί» ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, είναι και η δήλωση του στελέχους Χάρη Τσιόκα, ο οποίος ανήκει στους «ΠΑΣΟΚογενείς».

Ο ίδιος τονίζει μεταξύ άλλων: «Ζητούμενο του κάθε πολίτη έγινε πλέον η πρόσβαση στα νέα δεδομένα που γεννούνται στις παραγωγικές σχέσεις και στα προγράμματα, να γίνεται με όρους ασφάλειας και χωρίς αποκλεισμούς! Για να ξεπεραστεί ο φόβος της αλλαγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε, υπάρχει και θα υπάρχει ως εναλλακτικό κόμμα εξουσίας για να αντιπαραθέτει στη ΝΔ και τα παρακολουθήματά της ένα αξιόπιστο παραγωγικό και κοινωνικό μοντέλο που στηρίζει την παραγωγική βάση, αίρει ανισότητες και δίνει ελπίδα στη νεολαία και τη χώρα.

Είναι η ώρα για μια νέα αρχή, με μια σύγχρονη γενιά στελεχών που βιώνει αυτή την πραγματικότητα, να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος για να υπάρξει και πάλι προοδευτική διακυβέρνηση. Πρέπει όμως να κριθούν με κοινωνικούς όρους και όχι εσωκομματικούς συσχετισμούς ή από τη μιντιοκρατία».

«Πώς αλλιώς απέναντι σε δεξιά και ακροδεξιά;»

Την ίδια ώρα, ορισμένα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις που αφορούν την ενδεχόμενη συνεργασία του κόμματός τους με το ΠΑΣΟΚ. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος θεωρεί ότι υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα: «Στον στρατηγικό ορίζοντα βλέπω μια τέτοια συνεργασία διότι πώς αλλιώς θα οικοδομηθεί μια τέτοια εναλλακτική λύση απέναντι σε αυτή τη σαρωτική επικράτηση της δεξιάς με την ακροδεξιά», είπε, μιλώντας στο Action24.

To ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, δεν κάνει πίσω και διαμηνύει στέλνοντας το μήνυμα στην Κουμουνδούρου ότι επιμένει στην αυτόνομη πορεία με βάση την οποία ψήφισαν και οι ψηφοφόροι στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Με περισσότερη πολιτική σκοπιμότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας κατά νου την πολιτική του επικράτηση στο κέντρο λέγοντας τα εξής από την έδρα της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών:

«Ρωτάτε τον λάθος άνθρωπο για την παραίτηση του κ. Τσίπρα. Θα τεθεί στην κρίση της ιστορίας, αλλά προφανώς όχι από μένα. Από κει και πέρα, εγώ μπορώ να μιλήσω για τη Νέα Δημοκρατία, για τη μεγάλη διεύρυνση που πετύχαμε και για το εκλογικό αποτέλεσμα που αποτυπώνει αυτή τη δυνατότητά μας να συνενώσουμε στη Νέα Δημοκρατία τις προοδευτικές δυνάμεις που μπορεί να μην είχαν στο παρελθόν επιλέξει να ψηφίσουν εμάς».