Ευρώπη και εκλογικός νόμος στο «μενού»Τσίπρα
Brexit, προσφυγικό και φυσικά θέματα που αφορούν την αναπτυξιακή τροχιά της Ελλάδας θα συζητήσουν σε λίγες ώρες στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Αλέξης Τσίπρας και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Από την ατζέντα της συνάντησης δεν εξαιρείται βεβαίως το περίφημο πακέτο Γιούνκερ ως ένα χρήσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο της χώρας στην προσπάθειά της να πετύχει μία αναπτυξιακή πορεία στο πλαίσιο που περιέγραψε ο πρωθυπουργός το βράδυ της περασμένης Πέμπτης σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Έναρξη συναντήσεων με πολιτικούς αρχηγούς
Σήμερα βεβαίως ο πρωθυπουργός κάνει και επίσημη έναρξη των διαβουλεύσεών του με τους πολιτικούς αρχηγούς για εκλογικό νόμο και συνταγματική αναθεώρηση ξεκινώντας όπως είναι λογικό με τον κυβερνητικό του εταίρο τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.
Ο κ. Καμμένος δεν αναμένεται να βάλει εμπόδια στην κυβερνητική πρόταση για το νέο εκλογικό σύστημα (απλή αναλογική με μπόνους μόνο για την περίπτωση που το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 40%) και έχει διαμηνύσει ότι αυτό που αξιώνει είναι η διατήρηση του 3% για την είσοδο ενός πολιτικού κόμματος στη Βουλή.
Οι επόμενες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, δηλαδή μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από το Στρασβούργο και σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα γίνουν διαδοχικά με τους Δημήτρη Κουτσούμπα, Φώφη Γεννημματά και Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή με ραντεβού του πρωθυπουργού με τους Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη.
Ήδη ωστόσο το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση με αιχμή τον εκλογικό νόμο είναι φορτισμένο αφενός διότι η Συγγρού έσπευσε να "δώσει στον τύπο" σύμφωνα με το Μαξίμου την συνάντηση, αφετέρου διότι έκανε σχόλια που δεν βοηθούν όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τον εποικοδομητικό διάλογο.
Όπως και να έχει ο πρωθυπουργός δείχνει να γνωρίζει ότι δεν θα εξασφαλίσει την συναίνεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρότασή του για τον νέο εκλογικό νόμο γι αυτό άλλωστε και ποντάρει στις συζητήσεις που θα έχει με τα μικρότερα κόμματα. Ευελπιστεί ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει την συναίνεσή τους ώστε ο εκλογικός νόμος να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.