ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διπλή νίκη Ερντογάν και η εθνικιστική «στροφή» Κιλιτσντάρογλου

Η διπλή νίκη Ερντογάν και η εθνικιστική «στροφή» Κιλιτσντάρογλου
Ο τουρκικός Τύπος μια ημέρα μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών (AP Photo/Emrah Gurel)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι χωρίς αμφιβολία ένας εξαιρετικά ικανός πολιτικός τόσο εντός όσο και εκτός των «τειχών» της Τουρκίας. Ειδικά στο εσωτερικό, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της τελευταίας Κυριακής, αποδεικνύεται πως παραμένει και εξαιρετικά επιδραστικός.

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορείται, και όχι άδικα, πως έχει δημιουργήσει το δικό του «βαθύ κράτος», ελέγχει την πλειοψηφία των media και κυρίως πως απολαμβάνει να περιπλέκει την κατάσταση για τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Κανένας όμως δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Τούρκο Πρόεδρο πως «φίμωσε» τους δημοσκόπους στη χώρα του και πως προσπάθησε να δημιουργήσει κλίμα μέσα από τα στοιχεία των συγκεκριμένων εταιρειών.

Ελάχιστες ήταν και οι δημοσκοπήσεις που «έβλεπαν» νικητή τον Ταγίπ Ερντογάν πριν από τις εκλογές της 21ης Μάϊου.

AP23135362387255.jpg
Άνδρας περνάει μπροστά από αφίσα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου / (AP Photo/Emrah Gurel)

Ακόμη λιγότερες ήταν οι δημοσκοπήσεις που του έδιναν νίκη και μάλιστα με τέτοια διαφορά έναντι ενός εξαιρετικά ισχυρού συνασπισμού έξι (και για άλλους επτά) κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Ερντογάν, όμως, κατάφερε όχι μόνο να υπερισχύσει αλλά η αντιπολίτευση και ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου θα πρέπει να θεωρούν τον εαυτό τους τυχερό, καθώς το αποτέλεσμα δεν κρίθηκε για λιγότερο από μισή μονάδα από τον πρώτο γύρο.

Σήμερα ο Ερντογάν έχει ακόμη ένα «ισχυρό» χαρτί στα χέρια του παρά τις φωνές για παρατυπίες από την αντιπολίτευση και ανεξάρτητες αρχές για παρατυπίες και νοθεία.

Το συγκεκριμένο χαρτί δεν είναι άλλο από το ότι πλέον ο Τούρκος Πρόεδρος δεν χρειάζεται να επηρεάσει και να πιέσει καμία δημοσκοπική εταιρεία.

Το αποτέλεσμα εκθέτει τους δημοσκόπους και κυρίως δίνει την δυνατότητα στον Ερντογάν δημόσια και σε όλους τους τόνους να μέμφεται το παραγόμενο αποτέλεσμα.

Γιατί όμως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έπεσαν τόσο έξω;

Το ζήτημα στην Τουρκία με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων δεν είναι μόνο πως έχασαν τον τελικό νικητή αλλά κυρίως πως έπεσαν πολλές μονάδες μακριά από τα όρια του στατιστικού λάθους στην τελική διαφοράαπόσταση του Ερντογάν από την αντιπολίτευση.

Αναλυτές υπογραμμίζουν πως οι εταιρείες δημοσκοπήσεων της Τουρκίας σε μεγάλο βαθμό έκαναν το λάθος να ερμηνεύσουν το αίσθημα της λαϊκής οργής σε ψήφο.

Σπάνια σε μία χώρα με τις ιδιαιτερότητες της Τουρκίας ένας ισλαμιστής ηγέτης δεν θα συσπειρώσει τον κόσμο, ακόμη και τον φτωχό, και ακόμη πιο σπάνια όσοι επιθυμούν την θέση του δεν θα κάνουν το λάθος να τον υποτιμήσουν χαρακτηρίζοντάς τον «τελειωμένο».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν / (AP Photo/Ali Unal)

Ο Ερντογάν, ο οποίος η αλήθεια είναι δεν επικεντρώθηκε πολύ στα δημοσκοπικά ευρήματα κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, εμπιστεύτηκε τον δικό του μηχανισμό, που μετά από 20 χρόνια στην εξουσία είναι σίγουρα πέρα από σταθερό και δοκιμασμένος.

Η αντιπολίτευση εμπιστευόμενη τα δεδομένα των δημοσκόπων επέλεξε να χτυπήσει σε συγκεκριμένα ζητήματα τον Τούρκο πρόεδρο, πιστεύοντας πως μία ήττα με κάποιες μονάδες διαφορά θα της έδινε τη δυνατότητα σε δεύτερο γύρο να «κλείσει» το κεφάλαιο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η αίσθηση, όμως, δεν είναι επιστήμη και η αντιπολίτευση αρκέστηκε στο αφήγημα – ευσεβή πόθο, πως τα στοιχεία τόσων διαφορετικών εταιρειών δεν μπορεί να έκαναν λάθος.

Κανένας δεν ισχυρίζεται πως όλα ήταν καθαρά κατά την εκλογή διαδικασία αλλά και κανένας δεν μπορεί να πείσει πως μία τέτοια διαφορά χτίστηκε από νοθεία και μόνο…

Η εθνικιστική στροφή Κιλιτσντάρογλου και το άδειασμα των Κούρδων

Σήμερα, 10 ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο το «τραπέζι» των έξι βρίσκεται, όπως είναι λογικό, σε αναμμένα κάρβουνα.

Η διπλή ήττα, ουσίας και εντυπώσεων, του πρώτου γύρου δεν αφήνει και πολλά περιθώρια άλλωστε.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αποφάσισε να παίξει το «χαρτί» της σκληρότερης εθνικιστικής ρητορικής.

Σε δήλωσή του επέκρινε την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Ερντογάν πως θα φέρει ακόμη περισσότερους μετανάστες στη χώρα.

Το επιτελείο του Κιλιτσντάρογλου από την μία φαίνεται να υιοθετεί τις σκληρές προτάσεις Ακσενέρ για το συγκεκριμένο θέμα και από την άλλη επιχειρεί να κάνει ένα δυναμικό άνοιγμα προς τον Σινάν Ογάν, τον τρίτο υποψήφιο, ο οποίος μπορεί να μην «διέπρεψε» αλλά συγκέντρωσε 5,17%, ποσοστό που μπορεί να βγάλει νικητή.

Με την κίνηση αυτή είναι ξεκάθαρο πως ο Κιλιτσντάρογλου παίρνει ένα σημαντικό ρίσκο σε μία κρίσιμη στιγμή: «αδειάζει» το Κουρδικό Κόμμα το οποίο ανεπίσημα μεν, ουσιαστικά δε, τον στήριξε στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Το μόνο βέβαιο για τον δεύτερο γύρο είναι πως ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ο μοναδικός σε αυτή την κούρσα που γνωρίζει τον τρόπο να κερδίζει εντυπώσεις και ουσία και θα είναι εξόχως δύσκολο να ηττηθεί σε έναν αγώνα που έχει μελετήσει διεξοδικά.