Το στοίχημα της σταθερότητας, οι κυβερνήσεις ειδικού σκοπού και … στο βάθος συνεργασίες
Ανανεώθηκε:
Αδειάζει η κλεψύδρα για τις εκλογές και όσο πλησιάζει ο χρόνος της κάλπης οι πολιτικοί αρχηγοί κορυφώνουν την αντιπαράθεση με βασικό αντικείμενο, όχι μόνο τα προγράμματα αλλά και τις δυνατότητες συνεργασιών την επαύριον της 21ης Μαΐου.
Και όλα αυτά, ενώ την ίδια ώρα διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για μετεκλογικές συνεννοήσεις.
Το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με στόχο την κάθαρση, το οποίο άφησε ανοιχτό ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, πυροδοτώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη αναφορά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις που απηύθυναν όλο το τελευταίο διάστημα, ενισχύοντας την επιχειρηματολογία τους περί ανάγκης αυτοδυναμίας και σταθερών κυβερνήσεων.
«Μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού είναι κυβέρνηση παράλυσης, ο ορισμός της ακυβερνησίας» σχολίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός αναφέροντας χαρακτηριστικά :«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι η κυβέρνηση των ηττημένων, θα γινόταν κυβέρνηση των απελπισμένων». Σε μία προσπάθεια συσπείρωσης μάλιστα στην τελική ευθεία για τις εκλογές επέμεινε πως «ένας τρόπος υπάρχει να αποτραπούν τα σενάρια καταστροφής, να είναι ισχυρή η ΝΔ στην κάλπη της Κυριακής», ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον Νίκο Ανδρουλάκ. «Έχω πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία να συνεργαστώ με τον Ανδρουλάκη. Έχει χαράξει μία πορεία που στρέφει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Την ίδια ώρα ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να θέτει ευθέως το δίλημμα «Μητσοτάκης ή αλλαγή», υπόσχεται κάθαρση και κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι «λέει πως η αλλαγή σημαίνει περιπέτειες, ενώ το καθεστώς του σημαίνει σταθερότητα». Για το λόγο αυτό μάλιστα ζητά από τους πολίτες πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου «να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση θα στηρίζεται σε ένα πρόγραμμα για ανάταξη της οικονομίας, στήριξη της κοινωνίας, επαναφορά της δημοκρατίας στην εξουσία».
Πετά μάλιστα το γάντι στον Νίκο Ανδρουλάκη, αφήνοντας ανοιχτή την πρόκληση συνεργασίας, λέγοντας πως «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος θα καλέσω τον κ. Ανδρουλάκη και αν αρνηθεί θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Θα χαθεί όμως με βάση την απλή αναλογική, μια ευκαιρία συγκρότησης κυβέρνησης».
Και ενώ οι δύο μονομάχοι ερίζουν περί αυτοδυναμίας και συνεργασιών, στο μέτωπο της ελάσσονος αντιπολίτευσης δεν φαίνεται να υπάρχουν πρόθυμοι «παίκτες» για συνεργασίες.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε τα σενάρια περί κυβέρνησης ειδικού σκοπού ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας είναι όπλο για τον Μητσοτάκη. Όταν μιλά για κυβερνήσεις που δεν είναι σταθερές και βάζει μόνο ένα ζήτημα, τότε γίνεται χορηγός του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε και ξεκαθάρισε πως «δεν θέλει να γίνει δεκανίκι κανενός».
Επίσης εκτός συνεργασιών έχουν τοποθετηθεί τόσο το ΚΚΕ όσο και ο Γιάννης Βαρουφάκης.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι σημερινές τοποθετήσεις και ρητορική των πολιτικών αρχηγών δεν αποκλείεται να είναι εντελώς διαφορετικές μετά τις εκλογές και την αποτύπωση των συσχετισμών που θα προκύψουν από τις κάλπες.