ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης σε CNN Greece: Ο Ανδρέας θα ντρεπόταν για τα κόμματα Τσίπρα-Ανδρουλάκη

Βαρουφάκης σε CNN Greece: Ο Ανδρέας θα ντρεπόταν για τα κόμματα Τσίπρα-Ανδρουλάκη
Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαφουράκης τις αντεγκλήσεις ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για την «πολιτική κληρονομία» του Ανδρέα Παπανδρέου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Greece.

Θύμισε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε θέσει βέτο στα όργανα της τότε ΕΟΚ υπέρ του ελληνικού λαού, ενώ όπως είπε ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη, «ακούν βέτο στα όργανα της ΕΕ και παθαίνουν αλλεργία».

Κατηγόρησε τα δύο κόμματα για «πολιτικό μάρκετινγκ» για «κοκορομαχίες για σλόγκαν και ζιβάγκο».

«Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ντρεπόταν τόσο για τη δουλοπρέπεια και των δυο κομμάτων, όσο και για τη προδοσία του λαϊκού ΟΧΙ του Ιουλίου του 2015», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Στηλίτευσε το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε προεκλογικά με το ΜέΡΑ25, λέγοντας πως ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κάνει προεκλογική προγραμματική συμφωνία με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

«Έτσι τιμά την απλή αναλογική; Έτσι φαντάζεται την προοδευτική κυβέρνηση, με έγκριση των δανειστών;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε πως το ΜέΡΑ25 δεν δημιουργήθηκε για τους υπουργικούς θώκους, ούτε πολιτεύεται βάσει του πολιτικού κόστους.

Χαρακτήρισε «ανέκδοτο» την προτροπή Τσίπρα να συζητήσει το σύστημα Δήμητρα με τον «φίλο» του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είναι κριτική, ανέκδοτο είναι. Ένα ανέκδοτο το οποίο αν το πεις στον κ. Σόιμπλε, μάλλον δε θα γελάσει».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στο CNN Greece

Κε Βαρουφάκη απορρίπτετε ξεκάθαρα το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ ή ακόμη και ψήφου ανοχής. Τα στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πάντως πως θα αλλάξετε τη στάση την επομένη των εκλογών, καθώς δεν επιθυμείτε να στηθούν δεύτερες κάλπες. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Δεν δημιουργήσαμε το ΜέΡΑ25 για τους υπουργικούς θώκους, ούτε πολιτευόμαστε βάσει του πολιτικού κόστους. Το ΜέΡΑ25 - Συμμαχία για τη Ρήξη κομίζει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό πολιτικό πρόγραμμα, το οποίο εδράζεται πάνω σε μια βασική παραδοχή: ότι η χώρα μας φτωχοποιείται συστηματικά εδώ και 14 χρόνια. Η εργασία απορρυθμίζεται, η υγεία ιδιωτικοποιείται, η δημόσια περιουσία εκποιείται, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα οδηγείται σε αφανισμό, αρπακτικά ταμεία και καρτέλ ενέργειας και σούπερ-μάρκετ κάνουν πάρτι. Ο κος Τσίπρας δεν θα καταργήσει το καρτέλ που ονομάζεται Χρηματιστήριο Ενέργειας, που αυτός θεσμοθέτησε, δεν θα καταργήσει τον ΗΡΑΚΛΗ, ούτε την πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά ταμεία, που επίσης θεσμοθέτησε, δεν θα καταργήσει το Υπερ-Ταμείο, το οποίο ομοίως θεσμοθέτησε. Δεν αναγνωρίζει δηλαδή την βασική μας παραδοχή, της ρευστοποίησης της χώρας κατά τας διαταγάς δανειστών και ολιγαρχίας. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Ο ίδιος επέλεξε να κάνει προεκλογική προγραμματική συμφωνία με τον γερμανό Καγκελάριο Σολτς, παρά να μιλήσει προεκλογικά μαζί μας. Έτσι τιμά την απλή αναλογική; Έτσι φαντάζεται την προοδευτική κυβέρνηση, με έγκριση των δανειστών;

Πολύς λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες για το σύστημα «Δήμητρα», το εξωτραπεζικό σύστημα συναλλαγών που προτείνετε. Θα οδηγούσε τη χώρα εκτός της ευρωζώνης; Είναι συμβατό με την πρόταση του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου για τοπικά νομίσματα;

Το σύστημα ΔΗΜΗΤΡΑ είναι μια δημόσια δωρεάν πλατφόρμα ηλεκτρονικών συναλλαγών σε ευρώ, η εφαρμογή της οποίας εξοικονομεί στα μικρομάγαζα και τα νοικοκυριά 2 δισ. ευρώ το χρόνο. Για αυτό και ο ορυμαγδός από όλα τα μνημονιακά κόμματα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, ενάντια στο ΔΗΜΗΤΡΑ: στερεί τεράστια, ληστρικά, έσοδα από τις τράπεζες και τα ψηφιακά πορτοφόλια ιδιοκτησίας ντόπιων και ξένων ολιγαρχών. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό, υπουργούς του, την αξιωματική αντιπολίτευση, το ΚΙΝΑΛ, να λένε ότι είναι νόμισμα το ΔΗΜΗΤΡΑ. Διαπιστευτήρια στους τραπεζίτες δίνουν. Καμία έξοδο λοιπόν από την Ευρωζώνη δεν συνιστά το ΔΗΜΗΤΡΑ. Αντιθέτως, δημιουργεί συνθήκες προστασίας του συστήματος συναλλαγών, εντός του ευρώ. Όσον αφορά την λεγόμενη πρόταση Τσακαλώτου για τα τοπικά νομίσματα. Όπως περιέγραψα, για να συσκοτίσουν την προστατευτική των εισοδημάτων λειτουργία του ΔΗΜΗΤΡΑ, επαναλαμβάνω 2 δισ. ευρώ εξοικονόμηση κατ έτος για μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά, προσπαθούν να το ταυτίσουν το ΔΗΜΗΤΡΑ με νόμισμα, έξοδο από το ευρώ, και όλη την υπόλοιπη τρομοκρατία που σερβίρεται εδώ και 14 χρόνια στις προεκλογικές περιόδους. Η διασύνδεση λοιπόν της πρότασης Τσακαλώτου με το ΔΗΜΗΤΡΑ, σε μια ερώτηση που τα πακετάρει, προσπαθεί θαρρώ να υπηρετήσει το μύθευμα ότι η ΔΗΜΗΤΡΑ είναι νόμισμα.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ειρωνικά την πρόταση για το «Δήμητρα» και σας προέτρεψε να το συζητήσετε με τον «φίλο σας» τον κ. Σόιμπλε. Πώς σχολιάζετε αυτή την κριτική.

Δεν είναι κριτική, ανέκδοτο είναι. Ένα ανέκδοτο το οποίο αν το πεις στον κ. Σόιμπλε, μάλλον δε θα γελάσει.

Γνωρίζατε και προσωπικά τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ποια είναι η δική σας γνώμη στην κόντρα που έχει ξεσπάσει αν φέρει την πολιτική του κληρονομιά ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε θέσει ΒΕΤΟ στα όργανα της ΕΕ, της τότε ΕΟΚ, υπέρ του ελληνικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα και το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη ακούν ΒΕΤΟ στα όργανα της ΕΕ και παθαίνουν αλλεργία. Είναι πολιτική ένδεια το 2ο και 3ο κόμμα της Βουλής που μόλις ολοκλήρωσε τη θητεία της, να εξαντλούνται στο πολιτικό μάρκετινγκ. Η ουσία της πολιτικής παρακαταθήκης είναι το ζητούμενο, όπως το ΒΕΤΟ υπερ του λαού, όχι η φόρμα και οι κοκορομαχίες για σλόγκαν και ζιβάγκο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ντρεπόταν τόσο για τη δουλοπρέπεια και των δυο κομμάτων, όσο και για τη προδοσία του λαϊκού ΟΧΙ του Ιουλίου του 2015.

Ο αριθμός «25» στο ΜέΡΑ25 προκύπτει από το έτος 2025 που ορίσατε ως ορόσημο για τον εκδημοκρατισμό της Ευρώπης. Καθώς τα χρόνια πλησιάζουν σκέφτεστε να αλλάξετε την ονομασία; Θεωρείτε πως οι στόχοι που είχατε θέσει όταν ιδρύσατε το DiEM25 και το ΜέΡΑ25 έχουν υλοποιηθεί;

Το DiEM25 είναι παιδί από την Άνοιξη της Αθήνας. Της ελπίδας που δημιούργησε το πρώτο εξάμηνο του 2015 και η συντριβή της από την ΤΡΟΪΚΑ και τους εγχώριους συμπαραστάτες της, τους πρώιμους που φώναζαν «βάστα Γερούν» και τους όψιμους, που μετέτρεψαν το ΟΧΙ του 62% σε ΝΑΙ. Η δημοκρατία κακοποιήθηκε. Ο εκδημοκρατισμός της ΕΕ ήταν και είναι αναγκαιότητα. Οχτώ χρόνια μετά, η ανάγκη αυτή παραμένει. Μέσα σε αυτό το διάστημα, το DiEM25 και το ΜέΡΑ25 έχουν εδραιωθεί και διευρύνονται (υπάρχουν ΜέΡΑ25 στη Γερμανία και την Ιταλία και ετοιμάζονται κι άλλα), κομίζοντας το πρόταγμα του διεθνισμού, της αλληλεγγύη των λαών και των ρεαλιστικών πολιτικών προτάσεων. Αυτό λοιπόν που έχει σημασία δεν είναι το όνομα, αλλά η προσήλωση στις βασικές μας, ιδρυτικές αρχές, όπως αυτές περιγράφονται στο Μανιφέστο του ΜέΡΑ25: «Δημοκρατία, όπου η πολιτική και οικονομική εξουσία εκπορεύεται από τους πολλούς (που είναι οι φτωχότεροι), κι όχι από τους διαπλεκόμενους ολιγάρχες. Ισηγορία, με την κάθε άποψη να κρίνεται στην βάση της αξίας της κι όχι του ποιός την εξέφρασε ή την προωθεί. Αλληλεγγύη, που αναγνωρίζει ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας αντανακλάται στον τρόπο που αντιμετωπίζει τα πιο αδύναμα μέλη της, τον «άλλο», τον «διαφορετικό». Ελευθερίας, που δεν περιορίζεται μόνο στην απουσία καταστολής και της αποτροπής έξωθεν παρεμβάσεων αλλά, συγχρόνως, προσφέρει (α) προστασία από την εκμετάλλευση που δημιουργεί η ταξική κοινωνία, και (β) ισότιμη πρόσβαση στην υγεία, παιδεία και πρόνοια, που είναι απαραίτητη για την καλλιέργεια της προσωπικότητας των ανθρώπων».