ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η «δεξιά πολυκατοικία» και τα σενάρια του 7ου κόμματος στη Βουλή

Η «δεξιά πολυκατοικία» και τα σενάρια του 7ου κόμματος στη Βουλή
EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Συνθήκες πολιτικής αστάθειας στα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν στους εκλογικούς συσχετισμούς η Ελληνική Λύση και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Από τη μία, ο Κυριάκος Βελόπουλος που λίγο πριν τις εκλογές αντιμετωπίζει κρίση με τους πρώην βουλευτές του και από την άλλη, το ΜέΡΑ25 με τις αναφορές του στο πρόγραμμα «Δήμητρα», επιφέρουν πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, η λεγόμενη «δεξιά πολυκατοικία» φαίνεται να αντιμετωπίζει διάφορα ζητήματα αφού οι υποθέσεις Κασιδιάρη, και του κόμματος ΕΑΝ του Αναστάσιου Κανελλόπουλου έχουν φέρει δεύτερες σκέψεις στα κυβερνητικά στελέχη.

Η οριστικοποίηση των υποψηφίων

Έως το προσεχές Σάββατο, όλα τα κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, θα πρέπει να καταθέσουν τους οριστικούς τους καταλόγους με όλους τους υποψηφίους, οι οποίοι θα πρέπει να ανακηρυχθούν δηλαδή να «νομιμοποιηθούν» από τον Άρειο Πάγο.

Με δεδομένο το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι διεργασίες στο παρασκήνιο δίνουν και παίρνουν με τα κόμματα, τις κινήσεις και τους συνδυασμούς που έχουν ακροδεξιές απολήξεις να προσπαθούν να βρουν κοινό βηματισμό για να κατέλθουν στις εκλογές και να μπουν -αν τα καταφέρουν- στη Βουλή, σπάζοντας το φράγμα του 3%.

Παράλληλα, οι αναφορές του εκπροσώπου τύπου του ΜέΡΑ 25, ο οποίος επιμένει στη ρήξη με τις Βρυξέλλες, αλλά και στις πληρωμές χωρίς τράπεζες με το πρόγραμμα «Δήμητρα» φέρνει νέα δεδομένα για την αριθμητική των εκλογών.

Συγκεκριμένα, ο Μιλτιάδης Έντμαν ανέφερε σε συνέντευξή του: «Δεν έχουμε κανένα απολύτως φετίχ με τα νομίσματα. Για εμάς, το νόμισμα πρέπει να είναι υπηρέτης του ανθρώπου και όχι ο άνθρωπος υπηρέτης του νομίσματος».

Αυτό και μόνο ανάβει «φωτιά» στις συζητήσεις για εκλογικές συνεργασίες και δημιουργεί αδιέξοδα και αντιπαραθέσεις.

Ο πρωθυπουργός αντέδρασε έντονα κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι επιδιώκει συνεργασία με τον κ. Βαρουφάκη, ο οποίος, όπως είπε, θέλει να «τινάξει» τις τράπεζες στον αέρα. «Θα πληρώνεστε όλοι με Δήμητρες, και τους λέμε ξεκάθαρα: σταματήστε να παίζετε ''Monopoly'' με τις ζωές μας και με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Αρκετά, ως εδώ αυτές οι σαχλαμάρες».

Δύσκολη η επόμενη μέρα

Οι τριγμοί που προκαλούνται στο δρόμο προς τις εκλογές και οι συζητήσεις που έχουν ανοίξει για τα καλά για την επόμενη μέρα, δημιουργούν νέο πολιτικό περιβάλλον και σε κάθε περίπτωση μεγάλο προβληματισμό στους ψηφοφόρους. Η προεκλογική πολιτική αναταραχή συνεχίστηκε και με τις εξελίξεις στο κόμμα Βελόπουλου, με πολλούς να αναρωτιούνται τι μπορεί να σημαίνει η εσωτερική σύγκρουση που εξελίσσεται σε σχέση με το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Ο προβληματισμός στα κυβερνητικά στελέχη επεκτείνεται και σε ό,τι έχει να κάνει με το εάν τελικά δεξιότερα κόμματα της Ν.Δ σαν και αυτό με το οποίο θέλει να κατέβει στις εκλογές ως υποψήφιος ο κ. Κανελλόπουλος, θα μειώσουν τη δυναμική του κ. Μητσοτάκη. Και αυτό με φόντο το εάν θα καταφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ στη δεύτερη κάλπη να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση μεν, αλλά με μεγαλύτερο πολιτικό βάρος.

Αν για παράδειγμα υπάρξει εξέλιξη που να ευνοεί τέτοιου είδους κόμματα να μπουν στη Βουλή, τότε αυτομάτως η Ν.Δ χάνει ένα μικρό ποσοστό που σε κάθε περίπτωση θα το ήθελε «κοντά» της για να «δυναμώσει» την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής ενόψει της πιο... κρίσιμης δεύτερης κάλπης στις 2 Ιουλίου.

Πολιτικό θρίλερ

Μέχρι το τοπίο να ξεκαθαρίσει συνολικά για το τι θα γίνει με τις προθέσεις των κομμάτων που κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ, είτε αφορά το ακροδεξιό κόμμα Κασιδιάρη, είτε το κόμμα «Έλληνες», είτε το κόμμα «ΕΑΝ», είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει ένα θρίλερ.

Γιατί ουδείς μέχρι τότε θα μπορεί να ορθώσει τα επιχειρήματα που θα δίνουν λύσεις, αλλά αντιθέτως θα προσθέτει επιπλέον προβλήματα και «πονοκεφάλους».

Καθώς, αλλιώς είναι έξι κόμματα στη Βουλή και αλλιώς επτά, που με την είσοδό ενός επιπλέον στο κοινοβούλιο, δυσκολεύει το βασικό αφήγημα του πρωθυπουργού για αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Οι απαντήσεις Μητσοτάκη σε όλα τα σενάρια

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του εκείνο που τονίζει για τη δεξιά πολυκατοικία, είναι ότι δεν ανησυχεί, και δηλώνει πως είναι πολύ αισιόδοξος για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Εκτιμά ότι όσα συμβαίνουν στο κόμμα του κ. Βελόπουλου θα έχουν αποτύπωμα στις κάλπες, ενώ για το κόμμα Βαρουφάκη και όσα λέγονται για τις τράπεζες, το νόμισμα, αλλά και το πρόγραμμα «Δήμητρα», ουσιαστικά φοβίζουν τους πολίτες και επαναφέρουν στη μνήμη «μέρες 2015».

Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός τονίζει σε συνεργάτες του πως οι πολίτες δεν βλέπουν σε Αλέξη Τσίπρα και Νίκο Ανδρουλάκη να διατυπώνουν κάποιο σοβαρό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα.