ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώνεται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – Πώς αποτιμάται η συνάντηση με τον Σολτς

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώνεται το ψηφοδέλτιο Επικρατείας – Πώς αποτιμάται η συνάντηση με τον Σολτς
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Όλαφ Σολτς Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ/ Andrea Bonetti

Θέμα ημερών ή και ωρών είναι η ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία από τη στιγμή της επίσημης προκήρυξης των εκλογών σήμερα Σάββατο.

Οι προσωπικότητες που θα το απαρτίζουν, ιδίως το άτομο που θα τεθεί επικεφαλής του, κρατιούνται επτασφράγιστο μυστικό στην Κουμουνδούρου, ωστόσο πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή σε αυτό, της εκπροσώπου Τύπου, Πόπης Τσαπανίδου, του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Αποστολάκη, της πρώην αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη και του καθηγητή Ογκολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, Όθωνα Ηλιόπουλου ως εκπρόσωπου των ομογενών.

Στο μεταξύ, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα διατείνονται πως ένα μήνα πριν τις εκλογές η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, έστειλε ηχηρά πολιτικά μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις εντός και εκτός της χώρας.

Εν πρώτοις, ισχυρίζονται πως από μόνο του το γεγονός ότι ένας κορυφαίος Ευρωπαίος ηγέτης της πιο ισχυρής οικονομίας της Ευρώπης συναντιέται για πρώτη φορά με αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης λίγο πριν τις εκλογές στην Ελλάδα δείχνει πως στη Γερμανία όσο και στην Ευρώπη βλέπουν πολύ ισχυρή την πιθανότητα ο κ. Τσίπρας να επανέλθει άμεσα στην πρωθυπουργία της χώρας.

Αντίστοιχη μεγάλη βαρύτητα έδωσαν και τα γερμανικά ΜΜΕ σε αυτή τη συνάντηση, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραχώρησε και συνέντευξη στη Deutsche Welle.

«Το μήνυμα αυτό δεν έφτασε μόνο στην ελληνική κοινωνία και στην Ευρώπη, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αντέδρασε άμεσα με μια επιθετική ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κατά του κ. Τσίπρα που μόνο πανικό αναδεικνύει. Αυτό το συμπέρασμα ενισχύεται κι από το ότι η συνάντηση Τσίπρα- Σολτς έρχεται σε συνέχεια της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην Αθήνα τον περασμένο Φεβρουάριο», παρατηρούν οι ίδιες πηγές.

Ηχηρά ήταν τα μηνύματα, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη και στα ζητήματα των πολιτικών συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων.

«Η συμμαχία Δεξιάς– ακροδεξιάς σε πολλές χώρες αποτελεί απειλή για την Ευρώπη. Συνεπώς, ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ– ΠΣ, που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Αριστερά, είναι ένα από το πιο ισχυρά προοδευτικά κόμματα στην Ευρώπη τον καθιστά γέφυρα συνεννόησης και συνεργασίας της Αριστεράς με τη Σοσιαλδημοκρατία πάνω σε προγραμματικές θέσεις και κοινούς στόχους για τις κοινωνίες των ευρωπαϊκών χωρών και την Ευρώπη συνολικώς», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Χαρακτηριστική ήταν, άλλωστε, η αναφορά του Αλ. Τσίπρα στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση: «Πιστεύω ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν διέξοδο και οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας στην Ελλάδα είναι μια τέτοια μάχη, ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Και η αλλαγή που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι μια σημαντική εξέλιξη για όλη την Ευρώπη».

Επί της ουσίας της συζήτησης με τον κ. Σολτς, οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα σημειώνουν πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να θέσει την προοδευτική ατζέντα του για όλα τα μεγάλα ζητήματα.

Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι η προοδευτική Ελλάδα θα επανέλθει στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, με σεβασμό στους κανόνες του κράτους δικαίου, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ελευθερία του Τύπου και θα αφήσει πίσω τις πελατειακές πρακτικές της διαφθοράς και της αναξιοκρατίας.

Στα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε ως στόχο η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση να καταπολεμήσει τις ανισότητες, να στηρίξει δυναμικά την ελληνική κοινωνία απέναντι στην ενεργειακή κρίση και στις αυξήσεις των τιμών, με ειδική αναφορά στην ανάγκη ανακατεύθυνσης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και προς το κοινωνικό κράτος και ιδιαίτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Εξέχουσα σημασία είχε το ζήτημα της ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, με τον κ. Τσίπρα να λέει στον κ. Σολτς:

«Μαζί το 2018, εγώ ως πρωθυπουργός κι εσύ ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, λύσαμε το πρόβλημα του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, τώρα ήρθε η ώρα να λύσουμε και το μεγάλο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους που εκτοξεύθηκε κατά 40 δισ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Ο κ. Τσίπρας, επίσης, μίλησε για την ανάγκη να στηριχθεί η υγιής επιχειρηματικότητα, ζητώντας στοχευμένες γερμανικές επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας κι όχι μόνο στο real estate, προκειμένου να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το τεράστιο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και τον γεωπολιτικών εξελίξεων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η προοδευτική Ελλάδα θα αποτελεί τον ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, που θα προασπίζει το διεθνές δίκαιο και θα συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, τονίστηκε η ανάγκη να μην χαθεί η δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών, που ξεπάγωσε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη μιας νέας ευρωτουρκικής ατζέντας, η οποία θα περιλαμβάνει και την ελληνοτουρκική θετική ατζέντα με σαφείς, όμως, «κόκκινες» γραμμές και την προοπτική της επίλυσης των διαφορών στη Χάγη.

Ο πρώην πρωθυπουργός στηλίτευσε τη πολιτική Μητσοτάκη να αγοράζει εξοπλιστικά κυρίως από τη Γαλλία, χωρίς να επενδύει στην ελληνική βιομηχανία.

Η προοδευτική Ελλάδα, κατά τον ίδιο, θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την κυβέρνηση Σολτς να αξιοποιήσει μια νέα δυναμική στην εξωτερική πολιτική, γιατί μπορεί να αποτελέσει γέφυρα με Νότο κι Ανατολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ