Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση - Γιατί οι «μονομάχοι» επενδύουν στην πόλωση
Ανανεώθηκε:
Κορυφώνεται η πολιτική σύγκρουση ενόψει των εκλογών της 21ης Μαίου, με τους πολιτικούς αρχηγούς να επιστρατεύουν κάθε «όπλο» για την προσέγγιση νέων δεξαμενών ψηφοφόρων και να ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης θέτοντας διλήμματα. Η σύγκρουση στη Βουλή για την «τροπολογία Κασιδιάρη», επιβεβαιώσε την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές.
Με «όχημα» την τροπολογία – μπλόκο, στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου, που εγκρίθηκε με τις ψήφους Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ από τη βουλή, το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, σε πλήρη σύνθεση, καλείται να λάβει την τελική απόφαση στις 5 Μάϊου.
Όμως όπως όλα δείχνουν το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί το μοναδικό θέμα διαφωνίας και πόλωσης.
Η συνεδρίαση της Ολομέλειας την Τρίτη η τελευταία της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, απέδειξε, πέραν πάσης αμφιβολίας, την παντελή έλλειψη διάθεσης συνεννόησης των πολιτικών κομμάτων, ακόμη και σε ζητήματα που συμφωνούν, δίνοντας έτσι τον τόνο και το ύφος της προεκλογικής αντιπαράθεσης που ξεκίνησε και θα κορυφωθεί το προσεχές διάστημα.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που απείχε από την ψηφοφορία αλλά και τα επιχειρήματα που επιστράτευσε, οδήγησαν σε ευθεία σύγκρουση, με την κυβερνητική πλειοψηφία.
Ενδεικτική του κλίματος ήταν η σκληρή κόντρα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να «κατηγορεί την κυβέρνηση για θεσμικές ακροβασίες και ερασιτεχνισμούς που αποτελούν τους καλύτερους χορηγούς της ακροδεξιάς και του μορφώματος Κασιδιάρη» και τον κ. Βορίδη να επικρίνει την αξιωματική αντιπολίτευση ότι υιοθετεί επιχειρήματα των φασιστών.
Στο θέμα εξάλλου αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης και ο πρωθυπουργός δηλώνοντας πως «Στη Βουλή κάναμε το καθήκον μας, τώρα η ευθύνη είναι της δικαιοσύνης», ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση της Τετάρτης χαρακτήρισε «πολιτικά ύποπτη» τη σταση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «ρίχνει νερό στο μύλο όσων θέλουν τη δημοκρατία ανοχύρωτη».
Η τροπολογία ήταν μόνο η αφορμή
Ακόμη όμως και αν η τροπολογία αποτέλεσε την αφορμή για την κοινοβουλευτική σύγκρουση της Τρίτης, από τη συζήτηση διεφάνη ότι τα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολλά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την απουσία του πρωθυπουργού από τη συζήτηση στη Βουλή, επαναφέροντας με αυτό τον τρόπο το θέμα του ντιμπέιτ, αλλά και να ανοίξει τη βεντάλια των προεκλογικών διλημμάτων.
Από το Μαξίμου πάντως απαντώντας στο ενδεχόμενο ενός debate τάσσονται υπέρ ενός τηλεοπτικού διαλόγου με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Παράλληλα επιχειρούν να αναδείξουν το κυβερνητικό έργο πάνω σε ζητήματα καθημερινότητας αλλά και να προσεγγίσουν όλες τις δεξαμενές ψηφοφόρων ακόμη και εκείνες στις οποίες δεν υπάρχει μεγάλη διείσδυση. Το πρωί της Τετάρτης ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή του MEGA, σε μία συνέντευξη σε πιο προσωπικούς τόνους. Παράλληλα έθεσε προς τους ψηφοφόρους το ερώτημα των εκλογών «αν θα πάμε μπροστά ή θα κυλήσουμε πίσω», ξεκαθαρίζοντας με αυτό τον τρόπο ότι ενδεχόμενη αλλαγή στο τιμόνι της χώρας θα ισοδυναμούσε με πισωγύρισμα και «φρένο» στην προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα και οι δύο μονομάχοι συνεχίζουν την προεκλογική τους εκστρατεία πυκνώνοντας τις δημόσιες εμφανίσεις τους.
Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης τη Σκεπαστή Αγορά Καλλιθέας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ζήτημα της ακρίβειας εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι «αυτό θα είναι το τελευταίο Πάσχα που το τραπέζι στο σπίτι θα είναι τόσο φτωχό, το τελευταίο Πάσχα που θα αισθάνονται τόσο μόνοι οι πολίτες απέναντι στις καθημερινές δυσκολίες και στην ακρίβεια»