Τροπολογία Κασιδιάρη: Θερμό κλίμα, ψυχρές σχέσεις και η επόμενη «πίστα»
Το πολιτικό θερμόμετρο κινδυνεύει να καταγράψει ιστορικά υψηλά ειδικά μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση της τροπολογίας για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη, η οποία προκάλεσε αρχικά την αντίδραση και εν συνεχεία την παραίτηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερρίκου.
Η κυβέρνηση, μέσω του αρμόδιου υπουργού, Μάκη Βορίδη, υπεραμύνθηκε της ανάγκης νέας νομοθετικής ρύθμισης, αλλά αυτό δεν έπεισε την αντιπολίτευση που επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης, τόσο για την αναγκαιότητα της ρύθμισης, όσο και για το περιεχόμενό της, με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ που εμφανίστηκε θετικό.
Η κόντρα μεταφέρθηκε στα έδρανα της Βουλής, όπου κατατέθηκε προς ψήφιση η τροπολογία. Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι δεν αλλάζει η αρχική πρόβλεψη και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κλείνει το μάτι στην αντισυστημική ψήφο. «Κλείνετε το μάτι σε ένα ακροατήριο που θέλει να τιμωρήσει το πολιτικό σύστημα δεν θέλετε να αποκοπείτε από αυτό» είπε και απέρριψε τις αιτιάσεις περί ηρωοποίησης του πρωτόδικα καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη.
«Άλλοι είναι αυτοί που κρατούν μια επαμφοτερίζουσα θέση και κρύβονται πίσω από το ότι δεν κάναμε δεκτή την πρόταση Αλιβιζάτου- Κοντιάδη, όποιος βλέπει το στρατηγικό ζήτημα δεν κρύβεται πίσω από λεπτομέρειες», είπε και έφερε ως παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αν και διατηρεί τις ενστάσεις του, βλέπει τη μεγάλη εικόνα και γι αυτό θα ψηφίσει την τροπολογία.
Σε ότι αφορά στις δύο αλλαγές της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για ζήτημα οργανωτικού χαρακτήρα που δεν μεταβάλλουν την ουσία της ρύθμισης που παραμένει ίδια και υπογράμμισε πως στόχος είναι η ενίσχυση και θωράκιση της δικαστικής κρίσης, καθώς εμφιλοχωρούσε η καχυποψία. «Όλη αυτή η διαδικασία είναι και νέα και σημαντική και θέλουμε αυτή η κρίση να είναι ενισχυμένη και να μην μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι κάποιος διάλεξε τη σύνθεση και πως μπορεί αυτή να είναι διαβλητή», επεσήμανε ο Μάκης Βορίδης.
Σφοδρή ήταν η επίθεσης της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πόπη Τσαπανίδιου είχε καλέσει την κυβέρνηση «να ψηφίσει έστω και τώρα την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που δίνει λύση στο αδιέξοδο με σεβασμό στο Σύνταγμα», αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τρεις αλλεπάλληλες τροπολογίες για τον αποκλεισμό των νεοναζί, μια εν κρυπτώ συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου και η παραίτηση του τελευταίου που ακολούθησε, αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ενδοιασμό να μετατρέπει μια σοβαρή υπόθεση για τη δημοκρατία σε παρωδία. Παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα γι’ άλλη μια φορά στη Δικαιοσύνη»
«Στηρίζουμε κάθε μέτρο που αποκλείει μια εγκληματική οργάνωση», ανέφερε η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του που κινείται στο πεδίο της μικροπολιτικής, αλλά και τη ΝΔ που άφησε -όπως είπε- τον Κασιδιάρη να δρα ανενόχλητος μέσα από τις φυλακές. Σχολίασε ακόμη, ότι ο δημόσιος διάλογος κυβέρνησης και αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου δεν κολακεύει τη δημοκρατία.
Το ΚΚΕ δήλωσε στη Βουλή ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία υποστηρίζοντας ότι μπλόκο σε αυτά τα μορφώματα δεν μπορεί να μπει με διάφορες ρυθμίσεις. "Η ναζιστική νοοτροπία δεν αντιμετωπίζεται έτσι, αλλά από τον λαό", είπε η εισηγήτρια του κόμματος Μαρία Κομνηνάκα και σημείωσε ότι είναι επικίνδυνη η κυβερνητική τροπολογία γιατί εισάγει νομοθετικό πλαίσιο για έλεγχο στα εσωτερικά των κομμάτων.
«Μετατρέψατε έναν κρατούμενο επί 4 χρόνια σε πολιτικό κρατούμενο, τον αφήσετε να δίνει διαλέξεις, να παίζει με τα social media, τον ηρωποιήσατε», ανέφερε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση.
"Τον φασισμό τον τσακίζουμε στους δρόμους και στην κάλπη, όχι στα δικαστήρια", σχολιάζει με ανακοίνωση του το ΜέΡΑ 25.
επί 4 χρόνια σε πολιτικό κρατούμενο, τον αφήσετε να δίνει διαλέξεις, να παίζει με τα social media, τον ηρωποιήσατε», ανέφερε ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση.
"Τον φασισμό τον τσακίζουμε στους δρόμους και στην κάλπη, όχι στα δικαστήρια", σχολιάζει με ανακοίνωση του το ΜέΡΑ 25.
Το θέμα δεν αναμένεται να τελειώσει με την ψήφιση της τροπολογίας, καθώς ως φαίνεται η κυβέρνηση έχει επιλέξει να κρατήσει ψηλά το θέμα, ώστε να εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαϊδεύει» την αντισυστημική ψήφο και ουσιαστικά συμπλέει με τον χώρο των ακροδεξιών.
Στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να υποβαθμίζουν το θέμα θα επιδιώξουν να επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση θέματα που θεωρούν ότι «πονάνε» την κυβέρνηση, όπως είναι η ακρίβεια και η λειτουργία των θεσμών.