Χριστόπουλος: «Θεμελιώνουμε ένα σύγχρονο κράτος που μετρά τα αποτελέσματά του»
Στις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις και τις τεχνολογικές τομές που έκανε η κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Λεωνίδας Χριστόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως θεμελιώνεται «ένα σύγχρονο κράτος που μετρά τα αποτελέσματά του».
Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που σημειώθηκαν σε θεσμικό, διοικητικό και τεχνολογικό επίπεδο και τόνισε πως «η θεσμική ανασυγκρότηση που έγινε με το επιτελικό κράτος, η ψηφιοποίηση της παροχής των δημοσίων υπηρεσιών, η επιστημονική προσέγγιση στον τρόπο διακυβέρνησης, αλλά και ο αποτελεσματικός συντονισμός του κυβερνητικού έργου, είναι στοιχεία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους και αποτελούν παράλληλα τις βάσεις για να συνεχίσουμε».
Συμπλήρωσε δε, ότι με βάση τις παρεμβάσεις αυτές «η επόμενη τετραετία (...) θα πρέπει να είναι η τετραετία της αναδόμησης του κρατικού μηχανισμού με βασικά εργαλεία τις αναδυόμενες τεχνολογίες και τις σύγχρονες διοικητικές πρακτικές», ενώ διαβεβαίωσε πως «ο κρατικός μηχανισμός έχει αλλάξει πρόσωπο την τελευταία τετραετία και θα αλλάξει περαιτέρω την επόμενη».
Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στην αποτελεσματικότητα που παρατηρείται από την εφαρμογή του επιτελικού κράτους ως μοντέλο διακυβέρνησης, αλλά και στο μεγάλο «αγκάθι» της γραφειοκρατίας, που κατά καιρούς ταλαιπωρεί τους πολίτες.
Το επιτελικό κράτος ως ένα επιτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης
Ερωτώμενος για το εάν το επιτελικό κράτος είναι ένα επιτυχημένο μοντέλο διακυβέρνησης, απάντησε χαρακτηριστικά: «Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία»
Εξηγώντας, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε πως το επιτελικό κράτος «είναι ένας νόμος του 2019, που συγκέντρωσε σε ένα συνεκτικό κείμενο όλες τις διατάξεις που προϋπήρχαν προκειμένου να τις κωδικοποιήσει και να τις εκσυγχρονίσει. Είναι μια διακυβέρνηση που βασίζεται πρωτίστως στον προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου με στόχους και δείκτες, στο συντονισμό της παρακολούθησης των δημοσίων πολιτικών μέσα από ειδικές δομές στον πρωθυπουργό, στην αναδόμηση και αποκομματικοποίηση των υπουργείων μέσα από τη θεσμοθέτηση μόνιμων γραμματέων και τη δημιουργία σύγχρονων υπηρεσιών στα Υπουργεία για την παρακολούθηση των δημοσίων πολιτικών».
Ταυτόχρονα, σημείωσε τους λόγους για τους οποίους το επιτελικό κράτος κατάφερε να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανέφερε πως «το επιτελικό κράτος έχει δύο βασικές ιδιότητες που δεν υπήρχαν σε άλλες διακυβερνήσεις.
Πρώτον, μπορεί και «ακούει» πιο εύκολα τους πολίτες και το κοινό αίσθημα, αντιλαμβάνεται δηλαδή τις ανάγκες της κοινωνίας και δεύτερον, μπορεί και προσαρμόζεται πολύ εύκολα ανάλογα με τις συνθήκες, όταν αυτές λόγω των ταχύτατων αλλαγών ή των κρίσεων, το επιβάλλουν.
Και βέβαια, λειτουργεί με επιστημονικό τρόπο στη βάση δεδομένων, όπως για παράδειγμα κάνουμε στην πολιτική για τη μείωση της γραφειοκρατίας, μέσω του Εθνικού Μητρώου Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος».
Το «αγκάθι» της γραφειοκρατίας
Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα της γραφειοκρατίας, ο κ. Χριστόπουλος δήλωσε πως «η χώρα μας δεν είχε ποτέ μια συγκροτημένη πολιτική για τη βελτίωση αυτών των διαδικασιών και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που προκύπτει από αυτές» και συμπλήρωσε πως «για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε την Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών, προκειμένου να υπάρχει αυτό το σταθερό πλαίσιο που έλειπε για δεκαετίες και να αξιολογούμε ποσοτικά και ποιοτικά τις διαδικασίες σε διαρκή βάση».
Στη συνέχεια μίλησε για τους τρεις πυλώνες που αποτελούν την Εθνική Πολιτική, που αποτελούνται από το Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών «Μίτος», την πλατφόρμα της Εθνικής Πολιτικής www.diadikasies.gov.gr και το Παρατηρητήριο για τη Γραφειοκρατία, εργαλεία χάρη στα οποία έχει διεκπεραιωθεί μεγάλος όγκος εργασιών το προηγούμενο διάστημα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση υπηρεσιών μέσω του gov.gr επισημαίνοντας πως «συνεχίζεται και πλέον έχουμε πάνω από 1530 με σχεδόν 1 δις συναλλαγές το 2022».
Η πολιτική αυτή, όπως αναφέρει «μας επιτρέπει να χτίσουμε ένα κράτος που θα μετράει τα αποτελέσματα του και θα δίνει πρόσβαση σε κάθε πολίτη στο «μαύρο κουτί» της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης».
Η στρατηγική για την αντιστροφή του κλίματος δυσπιστίας των πολιτών
Επιπλέον, ο κ. Χριστόπουλος αναφέρθηκε στο έργο που έχει διατελέσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατά την προηγούμενη τετραετία, συμβάλλοντας στην αντιστροφή του κλίματος δυσπιστίας.
«Το κλίμα αμφισβήτησης για ένα κράτος που κουβαλάει δεκαετίες παθογενειών στην πλάτη του δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται επιμονή και χρόνο. Η πρώτη τετραετία, όπως σας ανέφερα, ήταν η τετραετία που θέσαμε δυναμικά τη βάση για την αλλαγή νοοτροπιών και αντιλήψεων σχετικά με το κράτος. Επικεντρωθήκαμε στη θεσμική και διοικητική αναγέννηση της κεντρικής διοίκησης, στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παροχής των δημοσίων υπηρεσιών, αλλά και στη βελτίωση των δομών και διαδικασιών της αντιμετώπισης έκτακτων περιστάσεων, όπως η πανδημία ή η κλιματική αλλαγή. Και στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίξαμε και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μόνο από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχουν διατεθεί 320 εκατομμύρια για τη δημιουργία των μελλοντικών έξυπνων πόλεων σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε δε, πως «πιστεύω πως η πλειοψηφία των πολιτών έχει αναγνωρίσει την τεράστια προσπάθεια που γίνεται, ακόμα και αν στην πορεία υπάρχουν εμπόδια. Εδώ έρχεται η επιμονή, η πολιτική βούληση και ο χρόνος. Το σχέδιο είναι συγκεκριμένο και το υλοποιούμε πιστά. Και οι όποιες νησίδες αναχρονισμού, ειδικά στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα αντιμετωπιστούν, τόσο με την τεχνολογία όσο και με διοικητικά εργαλεία, όπως η αποτελεσματική αξιολόγηση του προσωπικού και η πολιτική της τοποθέτησης των κατάλληλων ανθρώπων στην κατάλληλη θέση».
Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «πρέπει όλοι να κατανοήσουμε πως το ελληνικό κράτος αποτελείται από περίπου 1.750 φορείς και χιλιάδες υπαλλήλους κάθε εργασιακής σχέσης. Και μπορεί οι πολίτες να το αντιλαμβάνονται ως μια ενιαία οντότητα, όπως πρέπει άλλωστε να είναι, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να πολεμήσουμε πολλές και διαφορετικές παθογένειες και διαφορετικές κουλτούρες.
Όσο όμως συνεχίζουμε να υλοποιούμε μια πολιτική διευκόλυνσης του πολίτη στην καθημερινότητά του, η εμπιστοσύνη θα ανακτηθεί και τα όποια προβλήματα θα επιλυθούν και θα υποχωρήσουν».
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της οικονομίας
Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας σημείωσε πως «δεν είναι μόνο το κράτος που πρέπει να αλλάξει, αλλά να μετασχηματιστεί όλη η οικονομία.
Εξηγώντας πρόσθεσε «ο ρόλος μας εκεί είναι επικουρικός, προκειμένου πρώτον να στηρίξουμε την καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και επιπλέον να προστατεύσουμε τους συμπολίτες μας που δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Να προστατεύσουμε δηλαδή τη βασική κοινωνική συνοχή».
Παράλληλα, τόνισε πως «η κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτόν είναι ξεκάθαρη και εκφράζεται, τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό όσο και από συναρμόδια υπουργεία. Για παράδειγμα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης νομοθέτησε το cloud first policy που συνέβαλε στην έλευση μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στην Ελλάδα, αλλά και το Ταμείο Φαιστός για τη στήριξη των start ups που χρησιμοποιούν τεχνολογία 5G».
Εν συνεχεια, συμπλήρωσε ότι «συντονίσαμε τη δημιουργία 7 ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας σε όλη την Ελλάδα. Στο πεδίο των ψηφιακών δεξιοτήτων δημιουργήσαμε την Ακαδημία Ψηφιακών Δεξιοτήτων, η οποία παρέχει 323 μαθήματα και πάνω από 1800 διδακτικές ώρες εντελώς δωρεάν. Προχωρήσαμε σε στρατηγική συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και την Microsoft για την κατάρτιση σε τεχνολογίες cloud 20.000 δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων».
Για την επαγγελματική κατάρτιση σε ψηφιακές δεξιότητες, είπε μάλιστα «το Υπουργείο Εργασίας μέσω της ΔΥΠΑ προχωρά σε κατάρτιση εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας σε βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών θεσμοθέτησε την ψηφιακή βίζα για τους ψηφιακούς νομάδες, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης, δημιούργησε το Elevate Greece, ώστε για πρώτη φορά να γνωρίζουμε το οικοσύστημα των start ups στην Ελλάδα. Ελληνικές εταιρείες εξαγοράστηκαν με επιτύχια από παγκόσμιους κολοσσούς και μαθητές ή σπουδαστές κερδίζουν παγκόσμιους διαγωνισμούς στη ρομποτική».
Καταλήγοντας, ανέφερε πως «όλο αυτό δημιουργεί κατά την άποψη μου μια μη αναστρέψιμη δυναμική, η οποία θα αποτυπωθεί και σε διεθνείς και ευρωπαϊκούς δείκτες. Η Ελλάδα πλέον έχει εισέλθει στο ψηφιακό της μέλλον και οι αυξημένοι ευρωπαϊκοί πόροι, τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από το ΕΣΠΑ, θα υποστηρίξουν την πορεία αυτή.
Μην ξεχνάτε πως η Ελλάδα στο νέο ΕΣΠΑ 21-27, έχει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ένα Επιχειρησιακό Πρόγραμμα αποκλειστικά επικεντρωμένο στον ψηφιακό μετασχηματισμό με 1 δις πόρους, εκ των οποίων 120 εκατ. σχεδόν για εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων».