ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το μήνυμα φιλίας Τσαβούσογλου, το tweet της πρεσβείας και το «παράθυρο ευκαιρίας»

Το μήνυμα φιλίας Τσαβούσογλου, το tweet της πρεσβείας και το «παράθυρο ευκαιρίας»
Οι Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου (Greek Foreign Ministry via AP)

Σε μια πρωτοφανή κίνηση προχώρησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ευχήθηκε στην Ελλάδα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου –κάτι που λίγη ώρα αργότερα έκανε και η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα.

Όπως έλεγαν νωρίτερα το Σάββατο (25/3), διπλωματικές πηγές, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην επιστολή του, εκτός από τις ευχές για την 25η Μαρτίου, σημειώνει πως είναι βέβαιος ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας οι οποίες υφίστανται αυτή τη στιγμή μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα παγιωθούν στο μέλλον.

Παράλληλα δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλει περαιτέρω στην τωρινή θετική δυναμική η οποία επικρατεί στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας.

Επιπλέον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ευχαριστεί για μια ακόμη φορά την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη και την βοήθεια την οποία προσέφεραν στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, που τονίζει:

«Συγχαίρουμε τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Εθνική Επέτειό τους».

Αλλαγή ρότας;

Η επιστολή Τσαβούσογλου και το tweet της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα αποτελούν μεν δύο κινήσεις καλής θέλησης -και μάλιστα με ιδιαίτερο συμβολισμό λόγω της ημέρας- ωστόσο δεν είναι απαραίτητο ότι δείχνουν μια «στροφή» στη στάση της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα.

Παρότι είναι δεδομένο ότι οι παραφωνίες και η εμπρηστική ρητορική από πλευράς της τουρκικής ηγεσίας έχουν σχεδόν εξαφανιστεί μετά από τους καταστροφικούς σεισμούς των 7,8 και 7,8 Ρίχτερ στη νότια Τουρκία, το κείμενο - απάντηση στον Ρόμπερτ Μενέντεζ που έγραψε ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, δείχνει ότι οι τόνοι ενδεχομένως να ανέβουν εκ νέου το επόμενο διάστημα.

Με ένα «σεντόνι» στο twitter, η «φωνή» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε, ένα προς ένα, σε όλα τα επιχειρήματα του Αμερικανού Γερουσιαστή, με τη ρητορική του να θυμίζει έντονα την περίοδο που η ένταση στα ελληνοτουρκικά είχε χτυπήσει κόκκινο.

Ο Αλτούν «έδειξε» τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον «δύσκολο σύμμαχο» και χωρίς να αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα, απλώς τη «φωτογράφησε»:

«Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα χωρικά ύδατα ή τον εναέριο χώρο άλλων χωρών. Μερικοί από τους γείτονές μας έχουν επιδείξει αυτού του είδους τη συμπεριφορά, και εμείς πάντα απαντάμε κατάλληλα. Δεν θα επιτρέψουμε παραβίαση της κυριαρχίας μας. Η Τουρκία δεν παραβιάζει ποτέ την κυριαρχία άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των γεωτρήσεων που γίνονται στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους» τόνισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, απαντά σημείο προς σημείο στον Ρόμπερτ Μενέντεζ, επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις της Άγκυρας επί σειράς ζητημάτων -χωρίς, όμως, να επιτίθεται ευθέως στην Αθήνα.

Δένδιας: Παράθυρο ευκαιρίας -Αν αυτό θα έχει ευτυχή κατάληξη ή είναι απλώς ένα παροδικό φαινόμενο, μόνο ο χρόνος μπορεί να το πει

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο Νίκος Δένδιας τόνισε ότι η τουρκική παραβατικότητα έχει μετατραπεί σε κάτι το ανύπαρκτο.

«Δεν υπάρχουν παραβιάσεις στο Αιγαίο, δεν υπάρχουν υπερπτήσεις, δεν υπάρχει τοξική διατύπωση λόγου, δεν υπάρχει λεκτική επιθετικότητα, δεν υπάρχει απειλή χρήσης βίας. Η Ελλάδα πάντοτε έλεγε ότι επιδιώκει τον διάλογο κάτω ακριβώς απ' αυτές τις συνθήκες» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Και συμπλήρωσε:

«Οφείλουμε, λοιπόν, έχουμε υποχρέωση αν θέλετε, να ανταποκριθούμε σε μια τέτοια τουρκική συμπεριφορά. Πολλοί διατυπώνουν την σκέψη ότι αυτό δεν θα διαρκέσει. Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, αλλά φανταστείτε πόσο άσχημο θα ήταν εάν η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης προς την Ελλάδα, η Ελλάδα να την αρνηθεί, δηλαδή να είναι ανακόλουθη με όσα η ίδια έλεγε μέχρι τώρα. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω και το εξής - και σας ευχαριστώ που μου δίνετε αυτή την ευκαιρία: Η τουρκική στήριξη στην ελληνική υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει τεράστιο συμβολισμό».
Γιατί, όπως είπε ο ίδιος, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι ό,τι εγγύτερο έχει η ανθρωπότητα σε μια παγκόσμια κυβέρνηση και είναι ακριβώς ο θεματοφύλακας του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Δικαίου.

«Η τουρκική στήριξη λοιπόν ενέχει έναν συμβολισμό, τον οποίο δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. Η ελληνική στήριξη στην υποψηφιότητα των Τούρκων για τη γενική γραμματεία του IMO, θέση την οποία κατείχε και η Ελλάδα με έναν εξαιρετικό Γενικό Γραμματέα, τον Ναύαρχο Ευθύμη Μητρόπουλο, αφορά τη γενική γραμματεία ενός οργανισμού στον οποίο και εμείς μετέχουμε, στο Συμβούλιο. Είναι κάτι το παντελώς διαφορετικό» ανέφερε ο κ. Δένδιας, συνεχίζοντας:

«Εγώ δεν λέω ότι "ρίξαμε" την Τουρκία ή ότι της πήραμε κάτι παραπάνω απ' ό,τι της δώσαμε. Είναι προφανές ότι η Τουρκία, μέσα στη συγκεκριμένη συγκυρία, επέλεξε αυτό τον συμβολισμό΄ τον επέλεξε, δεν είναι αφελής. Όμως, καταλαβαίνετε τι σηματοδοτεί αυτός ο συμβολισμός αν – έχω απόλυτη επίγνωση των δυσκολιών - η Τουρκία επιλέξει να συνεχίσει να λειτουργεί επί τη βάσει αυτού του πλαισίου που δείχνουν οι τωρινές της κινήσεις και τι θα σημάνει αυτό για τους λαούς και τις κοινωνίες των δύο χωρών. Άρα λοιπόν, καταλήγοντας, λέω ότι εδώ υπήρξε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Η Ελλάδα είχε απόλυτη υποχρέωση να περάσει μέσα απ' αυτή την πόρτα που η Τουρκία άνοιξε. Τώρα, το αν αυτό θα έχει μια ευτυχή κατάληξη ή είναι απλώς ένα παροδικό φαινόμενο, αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να το πει. Θα ήταν, όμως, ασυγχώρητο από την ελληνική πλευρά να μην επιχειρήσει να αξιοποιήσει αυτήν την αλλαγή».