ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στάση ανοχής των πολιτών βλέπει η κυβέρνηση και επικεντρώνεται στις θεσμικές αλλαγές

Στάση ανοχής των πολιτών βλέπει η κυβέρνηση και επικεντρώνεται στις θεσμικές αλλαγές
Παλαιότερο στιγμιότυπο από τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015 EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πίσω από την Νέα Δημοκρατία σε μία ακόμη δημοσκόπηση, ωστόσο το Μαξίμου δεν στέκεται σ’ αυτό το εύρημα και επιμένει να αναλύει τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων της κοινής γνώμης.

Έτσι και το Σαββατοκύριακο, τα κυβερνητικά στελέχη προσπέρασαν τα ποσοστά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προς την πρόθεση ψήφου και έδωσαν έμφαση στο εύρημα εκείνο που καταρρίπτει το κεντρικό πολιτικό αίτημα των γαλάζιων, δηλαδή την προσφυγή στις κάλπες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υποδέχτηκαν με ικανοποίηση το στοιχείο εκείνο που δείχνει πως μόνο ένας στους τρεις πολίτες επιθυμεί την διενέργεια πρόωρων εκλογών και σχολιάζουν πως ουσιαστικά αυτό ακυρώνει όλη την στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, που επιμένει σε προστακτικές τύπου «παραιτηθείτε» και «φύγετε», ζητώντας διαρκώς την διενέργεια εκλογών. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, το μήνυμα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης της Κάπα Research που δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής προκαλεί αμηχανία και αποσταθεροποίηση στην ηγεσία της Συγγρού, που τους τελευταίους μήνες έχει επικεντρώσει την επιχειρηματολογία της στην αποχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, σύμφωνα με το Μαξίμου οι πολίτες δείχνουν με βάση τις απαντήσεις που έδωσαν πως τηρούν μία στάση ανοχής και απέναντι στην κυβέρνηση, καθώς όπως απαντούν σ’ ένα ποσοστό 37,6% η ψήφος τους στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα κριθεί με βάση την πορεία της κυβέρνησης Τσίπρα. Κάτι που σημαίνει, όπως λένε κυβερνητικοί παράγοντες, πως τουλάχιστον ένας στους τρεις ψηφοφόρους, όχι μόνο δεν έχει καταδικάσει την κυβέρνηση, αντιθέτως θα καταλήξει ως προς την ψήφο του αναλόγως με την από εδώ και πέρα πολιτική της και όχι με αποκλειστικό γνώμονα την οικονομία.

Συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικός νόμος

Μέσα στην εβδομάδα, το Μαξίμου αναμένεται να ανακοινώσει την σύνθεση της επιτροπής για την συνταγματική αναθεώρηση, στην οποία ούτως οι άλλως θα συμμετέχουν οι κ.κ. Κατρούγκαλος και Βερναρδάκης ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης, καθώς και οι συνταγματολόγοι κ.κ. Χρυσόγονος και Νικολόπουλος ως εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα πάρει τις αποφάσεις του για τον εκλογικό νόμο και θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στην απλή και ανόθευτη αναλογική –θέση την οποία υποστηρίζουν οι Νίκος Βούτσης και Γιώργος Κατρούγκαλος– και ένα αναλογικότερο σύστημα σε σχέση με το υφιστάμενο με βάση το οποίο το πρώτο κόμμα ή ο κυβερνητικός συνασπισμός που θα συγκεντρώνουν ποσοστό περί το 40% θα δικαιούνται bonus 28 εδρών.

Σ’ αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε προσφάτως, όμως το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και στα κυβερνητικά όργανα. Το σίγουρο, βεβαίως, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να εξασφαλίσει την συναίνεση των πολιτικών κομμάτων για την ψήφιση του εκλογικού νόμου.