Μαξίμου: Ψάχνουν την ανάκαμψη με ενδοκυβερνητικές διαφωνίες
Σε μείζον ενδοκυβερνητικό θέμα τείνουν να εξελιχθούν οι διαφοροποιήσεις στελεχών της κυβέρνησης την ώρα που στο Μαξίμου ψάχνουν τρόπου προκειμένου να απευθυνθούν ξανά στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Στα υψηλόβαθμα κυβερνητικά κλιμάκια διαβάζουν με μεγάλη προσοχή τα δημοσκοπικά ευρήματα και θεωρούν ότι αν και έχει επέλθει σημαντική φθορά από τη υφεσιακά μέτρα, η κυβέρνηση έχει το περιθώριο να ανακάμψει, ειδικά μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.
Στο Μαξίμου αφού άνοιξαν τη θεσμική συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών, επιχειρούν να ρίξουν το βάρος στη βελτίωση της εικόνας τους σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής. Όχημά τους θα αποτελέσει τόσο ο συνεδριακός διάλογος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ανοικτές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα, με κύριο ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι βάσει των δημοσκοπήσεων, οι πολίτες φαίνονται ιδιαίτερα ευχαριστημένοι για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενώ σημειώνουν με ιδιαίτερη προσοχή τα χαμηλά ποσοστά που συγκεντρώνει το αίτημα για διενέργεια εκλογών και υποστηρίζουν ότι με προσεκτικές κινήσεις θα καταφέρουν να αντιστρέψουν το κλίμα.
Καθημερινές επιπλήξεις
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η ενδοκυβερνητική συζήτηση αποδεικνύεται αρκετά δύσκολη με αποτέλεσμα ο Αλέξης Τσίπρας να χρειάζεται να σηκώσει αρκετές φορές το τηλέφωνο για να «επιπλήξει» υπουργούς και στελέχη.
Τελευταίο παράδειγμα το «άδειασμα» στο Νίκο Φίλη για τις δηλώσεις του για το κίνημα των «Παραιτηθείτε». Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξεσήκωσε η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι κινούνται στο όριο της συνταγματικότητας και το αίτημα της ΝΔ για παραίτηση, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να ενημερωθούν οι δημοσιογράφοι ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις του υπουργού.
Παράλληλα, δυσαρέσκεια υπάρχει και για τις κινήσεις του υπουργού Υποδομών καθώς στο Μαξίμου φαίνεται να μην γνώριζαν για την πρωτοβουλία του Χρήστου Σπίρτζη να στείλει επιστολή στους θεσμούς με την οποία εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις υπερβολικές τους απαιτήσεις. Επιπλέον, ορισμένοι εντός κυβέρνησης δεν βλέπουν με καλό μάτι και τις συχνές επιθέσεις του Σπίρτζη στον επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα.
Επιπλέον, στο Μαξίμου γίνονται αποδέκτες παραπόνων και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Οι σχέσεις του υπουργού Εσωτερικών με την Κουμουνδούρου δεν βρίσκονται και στην καλύτερη φάση του καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν στον αρμόδιο για την κατάρτιση του νέου εκλογικού νόμου «κινήσεις αυτονόμησης» στο ζήτημα της απλής αναλογικής. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να παρέμβει και να περιορίσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Εσωτερικών για το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, μέχρι, τουλάχιστον τα όργανα του κόμματος τοποθετηθούν και γίνει η απαραίτητη διαβούλευση κόμματος – κυβέρνησης.
Ενδεικτική και η σημερινή αναφορά του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση ο οποίος μιλώντας, σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής της πλήρους αναλογικής με διατήρηση όμως του ορίου εισόδου, χωρίς μπόνους"
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο Νίκος Βούτσης τόνισε ότι: «Θα κληθεί κάθε κόμμα και άρα και το κυβερνών κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, να καταθέσει πολύ καθαρά την πρότασή του, με βάση και την εξαετή εμπειρία του, όχι μόνο θεωρητικά... Είμαστε υπέρ της εφαρμογής της πλήρους αναλογικής με διατήρηση όμως του ορίου εισόδου, χωρίς μπόνους. Γιατί τα θέματα της συνεργασίας και της ακυβερνησίας απομυθοποιήθηκαν, αποδομήθηκαν, ή απέκτησαν ένα νέο περιεχόμενο μέσα από τα πολλά κόμματα και τις συνεργασίες... Η κουβέντα που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια ήταν επί σχημάτων που η ίδια η ζωή ήρθε να τα βάλει στα δικά της όρια...».
"Πυρά" από τον πρώην Γραμματέα της Νεολαίας
Την ίδια ώρα με άρθρο-παρέμβασή στην Αυγή της Κυριακής το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Γραμματέας της Νεολαίας, Νάσος Ηλιόπουλος σημειώνει ότι η λειτουργία του κόμματος και της κυβέρνησης δεν αντοποκρίνεται στους στόχους που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και υπογραμμίζει ότι η επικοινωνία κυριαρχεί πάνω στην πολιτική, ενώ αφήνει αιχμές και για παραγκώνιση του κόμματος από την κυβέρνηση.
"Η επικοινωνία κυριαρχεί πάνω στην πολιτική και το κόμμα υποβαθμίζεται καθημερινά στη σχέση του με την κυβέρνηση. Παράλληλα, υποχωρεί συνολικά η συλλογική δέσμευση και αντίληψη (το ζήτημα με τα οικονομικά βουλευτών και ευρωβουλευτών αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα). Κερδίζει χώρο η άποψη εμφάνισης ενός νέου «success story», ενώ ταυτόχρονα η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ αισθάνεται την ανάγκη μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις να νουθετήσει τον κόσμο της Αριστεράς, που παραμένει εχθρικός προς τις ιδιωτικοποιήσεις. Η έλλειψη προτεραιοτήτων μάς έχει στερήσει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ακόμα και σε πεδία που θα μπορούσαν να γίνουν σημαντικές κινήσεις, όπως η μαύρη εργασία (με απώλειες που προσεγγίζουν ετησίως τα 4 δισ.). Όχι μόνο κάναμε το λάθος να σχεδιάσουμε το ασφαλιστικό ξεχωριστά από τις πρωτοβουλίες για την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, αλλά ακόμα και σήμερα εμφανιζόμαστε χωρίς βούληση και σχέδιο.
Ψάχνουν επικεφαλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε αναζήτηση επικεφαλής της επιτροπής που θα επεξεργαστεί την πρόταση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ήδη ο πρωθυπουργός, δέχεται σωρεία προτάσεων. Οι τάσεις φαίνεται να είναι δύο. Η πρώτη που προκρίνει την επιλογή πολιτικού προσώπου για τη θέση του επικεφαλής και η δεύτερη που υπογραμμίζει τα πλεονεκτήματα ενός συνταγματολόγου. Σύμφωνα, πάντως με τις ίδιες πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη καταρτίσει μία short list με έξι ονόματα τα οποία έχουν βολιδοσκοπηθεί και μέσα στις επόμενες μέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.