ΚΟΣΜΟΣ

Οι επιστήμονες της NASA απορούν με τις πράσινες κηλίδες που κατέγραψε το Perseverance στον Άρη

Οι επιστήμονες της NASA απορούν με τις πράσινες κηλίδες που κατέγραψε το Perseverance στον Άρη

Δύο πράσινες κηλίδες διακρίνονται στο επάνω μέρος αυτού του μεγεθυμένου τμήματος της εικόνας που κατέγραψε το ρόβερ Perseverance από την περιοχή Malgosa Crest του πλανήτη Άρη

NASA/JPL-Caltech

Το ρόβερ Perseverance της NASA πλησιάζει τα τέσσερα χρόνια δραστηριότητας στην επιφάνεια του Άρη, συλλέγοντας δείγματα και διερευνώντας κατά πόσο ο Κόκκινος Πλανήτης μπορεί κάποτε να υποστήριζε μικροβιακή ζωή.

Στα τελευταία ευρήματά του, το Perseverance έξυσε και φωτογράφισε έναν βράχο στην περιοχή Malgosa Crest, σε μια τοποθεσία που ονομάζεται Serpentine Rapids. Η εικόνα αποκάλυψε λευκές, μαύρες και, παραδόξως, πρασινωπές κηλίδες μέσα στο βράχο, αναφέρει το LiveSience.

Η πιο μεγάλη πράσινη κηλίδα, που φαίνεται στο πάνω αριστερό μέρος της κάτω εικόνας, έχει διάμετρο περίπου δύο χιλιοστά. Η λήψη έγινε στις 19 Αυγούστου 2024, κατά την αρειανή ημέρα 1.243 της αποστολής Mars 2020.

mars-green.jpg

Η πιο μεγάλη πράσινη κηλίδα, που φαίνεται στο πάνω αριστερό μέρος της εικόνας από το Perseverance, εικόνας, έχει διάμετρο περίπου δύο χιλιοστά

NASA/JPL-Caltech

Τα πετρώματα στη Γη που μοιάζουν με τα κόκκινα πετρώματα του Άρη συνήθως παίρνουν το χρώμα τους από οξειδωμένο σίδηρο, τον ίδιο τύπο σιδήρου που κάνει το αίμα μας κόκκινο. Οι πράσινες κηλίδες που φαίνονται στην εικόνα του Perseverance είναι επίσης συνηθισμένες σε κόκκινα πετρώματα στη Γη και σχηματίζονται όταν νερό διαρρέει μέσα από ιζήματα πριν αυτά σκληρύνουν και γίνουν βράχοι. Η χημική αντίδραση που προκύπτει, μετατρέπει τον οξειδωμένο σίδηρο στην ανηγμένη μορφή του, δημιουργώντας μια πράσινη απόχρωση στο πέτρωμα.

Άγνωστη χημική αντίδραση

Στη Γη, μερικές φορές τα μικρόβια παίζουν ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, αλλά η παρουσία μικροοργανισμών δεν είναι απαραίτητη. Οι κατάλληλες συνθήκες μπορούν να δημιουργηθούν από την αποσύνθεση οργανικής ύλης ή τη χημική αλληλεπίδραση μεταξύ θείου και σιδήρου.

Ωστόσο, ο ακριβής τύπος της αντίδρασης που ευθύνεται για τις πράσινες κηλίδες που βρέθηκαν στην εικόνα του Perseverance θα παραμείνει ένας γρίφος, καθώς δεν υπήρχε αρκετός χώρος για το ρόβερ ώστε να τοποθετήσει με ασφάλεια τους βραχίονες του απευθείας πάνω στην πράσινη κηλίδα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το Perseverance θα ξεθάψει κάτι παρόμοιο στο μέλλον για να κατανοήσει καλύτερα τι είδους χημικές αντιδράσεις δημιουργούν αυτά τα χαρακτηριστικά στο βράχο.

Space Mars Rover

«Σέλφι» του ρόβερ Perseverance στην επιφάνεια του Άρη, με το ελικόπτερο Ingenuity να διακρίνεται λίγο πιο πίσω

NASA/JPL-Caltech/MSSS via AP

Ο επόμενος στόχος του Perseverance είναι να αναρριχηθεί στο χείλος του κρατήρα Jezero. Στη συνέχεια θα εγκαταλείψει τον κρατήρα στον οποίο πέρασε τα δύο τελευταία χρόνια.