ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τα μάτια στραμμένα στον Μοσκοβισί

Με τα μάτια στραμμένα στον Μοσκοβισί
Ευρωκίνηση Γιάννης Παναγόπουλος

Προεργασία εν είδει πρόβας για τα σημερινά κυβερνητικά ραντεβού με τον Πιερ Μοσκοβισί έγινε το βράδυ στο kitchen cabinet της κυβέρνησης, δηλαδή στο συντονιστικό της όργανο, που συνεδριάζει υπό τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να εξηγήσει στον Επίτροπο των Οικονομικών πως ακριβώς,επειδή η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την συμφωνία σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα, δικαιούται να διεκδικήσει μια καλή λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων μέσα από πολιτική διαπραγμάτευση που θα αποτρέψει κατασχέσεις στην πρώτη κατοικία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ενημερωθεί από το οικονομικό επιτελείο πως οι εκκρεμότητες που απομένουν σε σχέση με τα συμπεφωνημένα του πρώτου πακέτου είναι μικρές και όχι τόσο μεγάλης σημασίας όπως τα δύο θέματα που «καίνε» το κυβερνητικό επιτελείο, δηλαδή τους πλειστηριασμούς και την αποφυγή της επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Ανώτερος παράγων του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει στο CNN Greece πως εφόσον κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα, κάτι που θα επιχειρηθεί να γίνει ως το τέλος της εβδομάδας, η κυβέρνηση έχει μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ ακόμη και πριν από την συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Δευτέρα.

Από εκεί και πέρα βεβαίως ξεκινά νέος αγώνας για την κατάρτιση του νομοσχεδίου με τα δεύτερα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να έχει ψηφιστεί μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα. Η ψήφιση του δεύτερου πακέτου θα ξεκλειδώσει ένα ακόμη δις ευρώ, δηλαδή το τελευταίο τμήμα της πρώτης μεγάλης δόσης του Αυγούστου.

Ο Πιερ Μοσκοβισί θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου στις 5.30- θα ακολουθήσει συνάντηση με τον κ. Τσακαλώτο,- όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να του εκθέσει την πρόοδο που έχει γίνει και να του παρουσιάσει και τα βήματα της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της υλοποίησης της συμφωνίας. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει να πείσει τον επίτροπο οικονομικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η κυβέρνησή του δείχνει την προσήλωσή της στην εφαρμογή του προγράμματος, επομένως θα ήταν καλό και οι δανειστές όπως εκφράζονται από το κουαρτέτο να δείξουν την ελαστικότητά τους στο φλέγον ζήτημα με τους πλειστηριασμούς συναινώντας στην διεύρυνση των κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας επιβεβαιώνουν ότι το ζήτημα με τα κόκκινα δάνεια θα επιλυθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, όμως από τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει η πολιτική διαπραγμάτευση και συγχρόνως να επανακαθοριστούν τα κριτήρια για την υπαγωγή στον νόμο Κατσέλη.

Ο πρωθυπουργός θεωρείται βέβαιο ότι θα θέσει στον κ. Μοσκοβισί και το ζήτημα του χρέους πατώντας στην πρόσφατη δήλωση του επιτρόπου πως εφόσον η Ελλάδα εμφανιστεί συνεπής και προχωρήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την ρύθμιση του χρέους της.

Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση για τα ισοδύναμα που θα υποκαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναγνωρίζοντας ότι μόνο η συζήτηση για επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% στο μοσχάρι έχει απασχολήσει ως τώρα τις κυβερνητικές συσκέψεις. Όμως και γι’ αυτήν την λύση διατυπώνονται ενστάσεις που σχετίζονται με τους κτηνοτρόφους-παραγωγούς.

Στο κυβερνητικό συντονιστικό παρουσιάστηκαν από τους κ.κ. Αλεξιάδη και Χουλιαράκη κάποιες προτάσεις όμως δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ