ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα για όλα από την κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια

Όλα για όλα από την κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια
"Πηγαδάκι" του επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή Ευρωκίνηση Γιάννης Παναγόπουλος

Τα κόκκινα δάνεια αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα-Μοσκοβισί αύριο το απόγευμα στο Μαξίμου με την κυβέρνηση να διαμηνύει πως τώρα αρχίζει η πολιτική διαπραγμάτευση επί του θέματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να αποσπάσει μία θετική δήλωση από τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ για το ζήτημα της διευθέτησης των κόκκινων δανείων που όπως και να έχει αποτελεί την κόκκινη σημαία της κυβέρνησης στην διαπραγμάτευσή της με το κουαρτέτο των θεσμών.

Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι ο Μοσκοβισί, που οπωσδήποτε είναι πιο κοντά στις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, θα ανταποκριθεί θετικά στην πρόταση της κυβέρνησης για την διαχείριση των κόκκινων δανείων και πως ουσιαστικά θα «πατήσει» στην πρόσφατη δήλωση του Φρανσουά Ολάντ ότι δεν πρέπει να γίνουν κατασχέσεις σπιτιών συνοδευόμενη από την άποψή του πως πρέπει να διευρυνθούν τα κριτήρια για την ένταξη των νοικοκυριών που έχουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια στον περίφημο Νόμο Κατσέλη.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να επαναλαμβάνει συνεχώς στους υπουργούς του πως η κυβέρνηση πρέπει να δώσει σκληρή μάχη για να αποτρέψει πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας αναγνωρίζοντας πως εφόσον η κυβέρνηση δεν καταφέρει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία θα υποστεί ανυπολόγιστο πολιτικό κόστος.

Στην συνάντηση Τσίπρα-Μοσκοβισί βεβαίως θα τεθούν το σύνολο των θεμάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα όπως για παράδειγμα το ζήτημα του χρέους. Ήδη ο Πιερ Μοσκοβισί έχει παρέμβει για το θέμα του χρέους τονίζοντας πως εφόσον προχωρήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την διευθέτησή του.

Το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζεται ικανοποιημένο για το γεγονός ότι αποσυνδέθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την διαδικασία της αξιολόγησης. Αυτό σημαίνει ότι η αξιολόγηση προχωρά κανονικά επομένως πολύ πιθανόν πριν από την 9η Νοεμβρίου οπότε θα συνεδριάσει το Eurogroup μπορεί και να εκταμιευτεί η υποδόση των 2 δις που περιμένει η κυβέρνηση για να καλύψει πολλές ταμειακές ανάγκες.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως οι πολίτες βομβαρδίζονται με φόρους και με απειλές περικοπών, θεωρούν ότι και ο ΕΝΦΙΑ πλήττει την κυβερνητική εικόνα, ωστόσο προέχει αυτήν την στιγμή η επίλυση του θέματος της αναζήτησης ισοδύναμων για το\καθεστώς ΦΠΑ στο οποίο επρόκειτο να υπαχθεί η ιδιωτική εκπαίδευση. Τις επόμενες ημέρες θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και είναι γεγονός πως και η κυβέρνηση εμφανίζεται διχασμένη επί του θέματος, καθώς το μισό υπουργικό συμβούλιο επιμένει πως η καλύτερη λύση είναι η υπαγωγή του κόκκινου κρέατος σε ΦΠΑ 23%, ενώ άλλα μέλη της επιζητούν τα ισοδύναμα κάπου ανάμεσα στον τζόγο και στην φορολόγηση καπνικών ειδών και ποτών.

Πάντως, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως το θέμα θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν διότι το Μαξίμου εμφανίζεται να έχει αλλάξει πολλές φορές στάση στο θέμα που συνδέεται με τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, κάτι που προκαλεί πολιτική ζημιά και στο κύρος της με δεδομένο ότι δεν μπορεί να εντοπίσει πηγές εσόδων που θα απαλλάξουν τα ιδιωτικά σχολεία από τον συντελεστή του 23%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ