ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το νέο αφήγημα Μητσοτάκη μετά την τραγωδία - Γιατί θα γίνουν μετά το Πάσχα οι εκλογές

Το νέο αφήγημα Μητσοτάκη μετά την τραγωδία - Γιατί θα γίνουν μετά το Πάσχα οι εκλογές
Απομακρύνεται ο χρόνος των εκλογών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί ανασύνταξη Intime

Με την απόσταση από τις εκλογές να μεγαλώνει, αυξάνοντας παράλληλα την ένταση της αντιπαράθεσης, ο πρωθυπουργός πήρε τελικά την απόφαση, για πολύ συγκεκριμένους λόγους, να μεταθέσει το χρόνο των εκλογών και αντί για τις 9 Απριλίου μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα, οι κάλπες να στηθούν αργότερα και σίγουρα μακριά από τη συζήτηση για τα λάθη και τις ευθύνες που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών.

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να απομακρύνει τις κάλπες από την παρούσα συγκυρία, δείχνει ότι θέλει να αναδείξει σε όλο το φάσμα το τι έφταιξε για την τραγωδία και σκοτώθηκαν τόσες δεκάδες συμπολίτες μας. Η συγνώμη που ζήτησε ξανά εκ μέρους των κυβερνήσεων διαχρονικά, σηματοδοτεί την επιδίωξη της κυβέρνησης της ΝΔ να μιλήσει καθαρά για το δυστύχημα, χωρίς να κρυφτεί πίσω από το δάκτυλό της.

«Δεν θέλουμε, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μια σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων, είπε και συμπλήρωσε στη διάρκεια της τοποθέτησής του στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου: Όλοι φταίμε. Και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο γιοφύρι της Άρτας μέχρι συντεχνίες που εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας. Τον επιμερισμό των ευθυνών θα τον κάνει η δικαιοσύνη, γρήγορα και στον ανώτατο δυνατό βαθμό, όμως η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας».

Εμμέσως ο πρωθυπουργός με την συγκεκριμένη αναφορά του, έδειξε ότι «λαβώθηκε» πολιτικά το σημείο στο οποίο θεωρούσε ότι υπερτερούσε διαχρονικά από τον Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή στον τίτλο του μεταρρυθμιστή και του κεντρώου πολιτικού. Με βάση αυτό τον τίτλο έθετε το προηγούμενο διάστημα το εκλογικό δίλημμα «Τσίπρας ή Μητσοτάκης».

Οι τέσσερις λόγοι για εκλογές μετά το Πάσχα

Οι λόγοι που ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε οι εκλογές να γίουν μετά το Πάσχα έίναι τέσσερις:

α) Για να αναδείξει όλες τις αστοχίες που οδήγησαν στην τραγωδία

β) Για να έχουν εκδοθούν τα πορίσματα που θα οδηγήσουν τους υπεύθυνους στη Δικαιοσύνη

γ) Για να καταφέρει να έχει προχωρήσει το κέντρο τηλεδιοίκησης και να αναδείξει στην προεκλογική αντιπαράθεση ότι το έργο της αμαρτωλής σύμβασης 717 προχώρησε και

δ) Για να αναδείξει ότι το νέο πρόταγμα της κυβέρνησης μετά την τραγωδία είναι η μάχη με το αναχρονιστικό κράτος και τα συμφέροντα

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θα «κτίσει» και το νέο προεκλογικό αφήγημα. Όπως άλλωστε και ο ίδιος είπε: «Είναι ένας πόλεμος με το σκοτεινό κράτος του αναχρονισμού. Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε σε όποιον τομέα και αν αυτό εκδηλώνεται όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε».

Στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως γίνεται αντιληπτό, πιστεύουν πως η μικρή απόκλιση από την αρχική ημερομηνία των εκλογών που θεωρητικά ήταν η 9η Απριλίου θα βοηθήσει, έτσι ώστε ο χρόνος που απομένει μέχρι τις κάλπες να μπορέσουν να αναπτύξουν το συγκεκριμένο αφήγημα και να ανατρέψουν τις δυσμενείς δημοσκοπήσεις που ήδη εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 2,9% (MARC) για τον ΑΝΤΕΝΝΑ μεταβάλλοντας την ψαλίδα ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κυβερνητικά στελέχη πιστεύουν πως με τους κατάλληλους χειρισμούς η μάχη για την αυτοδυναμία δεν είναι ουτοπική αλλά ρεαλιστική και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούν. Τα «εργαλεία» που θα χρησιμοποιήσουν έτσι ώστε να καταφέρουν να αλλάξουν την εικόνα, είναι και τα χρήματα που θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα από το Ταμείο Ανάπτυξης ύψους 270 εκ. ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση εξετάζει και μέτρα στήριξης των οικογενειών τα οποία θα ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Στο τραπέζι βρίσκονται επίσης το εύρος των αποζημιώσεων, η δυνατότητα μετεγγραφών φοιτητών στον τόπο κατοικίας τους ή σε πλησιέστερα πανεπιστήμια και διευκολύνσεις στην πρόσβαση σε φοιτητική στέγη.

Πιέζουν για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο φουντώνουν οι πιέσεις στελεχών (ίσως και σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου) για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, πως θα το διευκόλυνε αν δεν είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής στις ερχόμενες εκλογές.

Φαινομενικά η πίεση ασκείται από την αντιπολίτευση, κυρίως από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχουν και φωνές στο εσωτερικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας που εκφράζουν ανοικτά τον προβληματισμό τους. Μετά τον κ. Θοδωρή Ρουσόπουλο που ανέπτυξε το σκεπτικό του ότι δεν θα έπρεπε να είναι ο κ. Καραμανλής εκ νέου υποψήφιος, με βάση και τη δική του προσωπική υπόθεση όταν είχε κατηγορηθεί από το ΠΑΣΟΚ για το Βατοπέδι αλλά αθωώθηκε πανηγυρικά στη βουλή, τη σκυτάλη πήραν και άλλοι βουλευτές που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους ανοικτά. Ένας εξ αυτών ο κ. Γιώργος Κουμουτσάκος που υποστήριξε πως «Αν ήμουν εγώ σε ανάλογη θέση δεν θα μπορούσα συναισθηματικά και ψυχολογικά να συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία».

Η θέση η οποία βρίσκεται ο κ. Καραμανλής πολιτικά και συναισθηματικά είναι δύσκολη. Ο ίδιος αντιλαμβάνεται πλήρως το βάρος που του αναλογεί για την τραγωδία και τις ευθύνες σε ότι αφορά τον κρατικό μηχανισμό, αλλά αντιλαμβάνεται και τη συζήτηση που έχει ανοίξει. Δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες να απαντήσει ο πρώην υπουργός Μεταφορών στις αιτιάσεις και τον προβληματισμό των συναδέλφων του από την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία και αναλόγως να πράξει.

Ωστόσο η απόφασή του κρίνεται και από το εξής που όλοι πλέον το παραδέχονται. Πως αν ο κ. Καραμανλής αποφασίσει να μην είναι υποψήφιος με τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια στις εκλογές και μείνει εκτός πολιτικής, τότε ως απλός πολίτης θα έχει ενδεχομένως να αντιμετωπίσει και δικαστικές διαδικασίες ενώ διαφορετικά θα τις αντιμετώπιζε από θέση πολιτικής ευθύνης και σε κάθε περίπτωση εντός του Κοινοβουλίου.