ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Δένδια - Κόμπου: Λύση στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗE

Συνάντηση Δένδια - Κόμπου: Λύση στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗE
O κ. Δένδιας τόνισε ότι για τα Βαρώσια, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπουν λύση στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας EUROKINISSI / ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Η επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της Αθήνας τόνισε ο Νίκος Δένδιας στη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Κωνσταντίνο Κόμπο, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός της Κυπριακής Δημοκρατίας στην προσπάθεια της για την αποφυγή νέων τετελεσμένων» διεμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε ότι βασική παράμετρος για την επίλυση του Κυπριακού είναι η στάση της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί η αναβάθμιση του ψευδοκράτους διεθνώς και επανέλαβε ότι όσον αφορά στα Βαρώσια, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι ξεκάθαρες και προβλέπουν λύση στο μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ευκαιρία για διάλογο με την Τουρκία

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τις τραγωδίες που έπληξαν τις δύο χώρες. «Είναι νωρίς ακόμα, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού» είπε ο κ. Δένδιας.

Στάθηκε ακόμη, στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, όντας ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών αλλά και στο θερμό κλίμα της συνάντησης με τον ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος στη συνέχεια επικοινώνησε με τον Νίκο Δένδια για να εκφράσει τα συλλυπητήρια του για το δυστύχημα των Τεμπών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε ότι η Λευκωσία δεν θα αποδεχθεί ποτέ «διχοτομικές λύσεις ή λύσεις δύο κρατών στην Κύπρο ή άλλες ευφάνταστες προσεγγίσεις της ίδιας λογικής» και αναφερόμενος στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, έκανε λόγο για απαράδεκτες κινήσεις της Άγκυρας που παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα: «Αυτές οι κινήσεις προστίθενται στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» είπε χαρακτηριστικά.

Καταδίκη της ρωσικής εισβολής

Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών τέθηκε και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον Νίκο Δένδια να τονίζει ότι «ο αναθεωρητισμός και ο επεκτατισμός πρέπει να ηττηθούν» επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της Ελλάδας υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Ο Κωνσταντίνος Κόμπος, διεμήνυσε πως η στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ουκρανία περνά μέσα από τη διαιρεμένη Κύπρο και ότι «ως κράτος που βιώνουμε εδώ και τέσσερις δεκαετίες την τουρκική εισβολή δεν θα μπορούσαμε να μην καταδικάσουμε τη ρωσική εισβολή και να απορρίψουμε κάθε ενέργεια που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο».

Νίκος Δένδιας και Κωνσταντίνος Κόμπος συζήτησαν ακόμη για την ενεργειακή συνεργασία και τα σχήματα 3+1. Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ και Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος, με τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια.