ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Μητσοτάκης ποντάρει τώρα στην αντισυστημική ψήφο και στην αποχή»
Για στρατηγική διάχυσης των ευθυνών για την τραγωδία στα Τέμπη σε όλο το πολιτικό σύστημα προκειμένου να αποσείσει τις δικές του και της κυβέρνησής του κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση ισχυρίζονται πως μπροστά στον πανικό που προκαλούν στον πρωθυπουργό οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που έχει ήδη στα χέρια του κι αυτές που θα δουν μέσα στην εβδομάδα το φως της δημοσιότητας, επιχειρεί να συμψηφίσει τα λάθη και τις παραλείψεις των τελευταίων τεσσάρων ετών, με τα όσα έγιναν και δεν έγιναν στο σιδηρόδρομο τα προηγούμενα χρόνια.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσουν και την εγκατάλειψη από το Μέγαρο Μαξίμου της επιχειρηματολογίας περί «ανθρώπινου λάθους» και τη χθεσινή (Κυριακή) πρωθυπουργική συγγνώμη μέσω των social media.
Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η αντισυστημική ψήφος και η αποχή από την κάλπη που προωθεί η ΝΔ ως εναλλακτική στην κατάρρευση των ποσοστών της, εμπεριέχει θεσμικούς κινδύνους που ο κ. Μητσοτάκης δείχνει πρόθυμος να αποδεχθεί για να αποφύγει την προσωπική του κατάρρευση.
Την ίδια ώρα, εκφράζουν σοβαρές ενστάσεις για το κατά πόσο η διορισμένη επιτροπή από τον νέο υπουργό Μεταφορών, Γιώργο Γεραπετρίτη, θα μπορέσει να παραδώσει ένα σοβαρό πόρισμα όταν πιέζεται να το κάνει πριν τις εκλογές κι όταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έγραψε χθες για διακομματική επιτροπή που πρέπει να συσταθεί από την επόμενη Βουλή για να διερευνήσει τι έχει πάει στραβά στο σιδηρόδρομο την τελευταία εικοσαετία.
«Ο πρωθυπουργός, μετά την υπόθεση των παρακολουθήσεων, φοβάται τη συγκρότηση μετά τις εκλογές προανακριτικής επιτροπής και για τα τρένα και σπεύδει να προδικάσει αποφάσεις που δεν θα τον αφορούν αφού δεν θα βρίσκεται σε αυτή τη θέση», συμπληρώνουν στο ΣΥΡΙΖΑ.
Κι ενώ η χώρα μας συγκλονίζεται από την τραγωδία στα Τέμπη, θα βρίσκεται στην Αθήνα από τη Δευτέρα μέχρι και την Τετάρτη αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) της Ευρωβουλής για να αξιολογήσει την κατάσταση σχετικώς με το κράτος δικαίου, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ελευθερία του Τύπου.
Οι ευρωβουλευτές προγραμματίζουν συναντήσεις με μέλη της κυβέρνησης, της δικαιοσύνης και των μυστικών υπηρεσιών, στελέχη εταιρειών που εμπλέκονται στην παραγωγή και πώληση κατασκοπευτικού λογισμικού, δημοσιογράφους, στελέχη της Frontex και των ελληνικών υπηρεσιών επιτήρησης των συνόρων, μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς κι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.