Παναγιώτης Μαυρίκος: από τους σκοτεινούς εκβιασμούς στο θάνατο
Το σκάνδαλο ξέσπασε στις 22 Φεβρουαρίου όταν οι αρχές συνέλαβαν τους Παναγιώτη Μαυρίκο, Τάκη Μουσσά και Χρήστο Φράγκο με την κατηγορία ότι είχαν στήσει κύκλωμα εκβιασμών.
Η έρευνα είχε ξεκινήσει μήνες πριν μετά από καταγγελία γυναίκας στελέχους δημόσιας επιχείρησης, την οποία φέρονταν ότι εκβίαζαν ώστε να τους παραχωρηθεί διαφήμιση. Εκτός από την απειλή για δυσφημιστικά δημοσιεύματα, το κύκλωμα άφηνε να αιωρούνται απειλές κατά του παιδιού της.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, οι έρευνες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2015, όταν δημοσίευμα εφημερίδας του Παναγιώτη Μαυρίκου είχε προκαλέσει την παραίτηση διευθυντικού στέλεχος ΔΕΚΟ, προκαλώντας το ενδιαφέρον των αστυνομικών αρχών.
Όπως ανέφερε ρεπορτάζ του Έθνους το πολυπλόκαμο κύκλωμα δεν δίστασε να απειλήσει και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος το οποίο απειλούσε με σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων. Στο στόχαστρο των εκβιαστών είχαν μπει μεταξύ άλλων η Τράπεζα Αττικής, τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ.
Καθοριστικό ρόλο στην εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών φαίνεται ότι έπαιξε ο λεγόμενος σούπερ κοριός της ΕΥΠ που κατέγραψε απίστευτες συνομιλίες μεταξύ των εκβιαστών και των θυμάτων τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δράστες, που είχαν βάλει στο στόχαστρό τους διοικητές ΔΕΚΟ και δημοσίων οργανισμών αλλά και επιχειρηματίες, είχαν φτάσει σε σημείο να κάνουν ως και σαράντα τηλεφωνήματα την ημέρα στα θύματά τους για να εξασφαλίσουν την είσπραξη.
Από τα ίδια στοιχεία η δράση του κυκλώματος φέρεται να ξεκινά από το 2009, ενώ ο τζίρος των εκβιασμών έφτανε έως και τα 500.000 ευρώ το μήνα.
Στον φάκελο της υπόθεσης περιέχονται τηλεφωνικές συνομιλίες και επιστολές, αλλά και η καταγγελία γνωστού επιχειρηματία ο οποίος δέχθηκε επίσης εκβιασμό. Από το υλικό αυτό προκύπτει ότι ο εκδότης και δύο συγκατηγορούμενοί του φέρονταν να εκβίαζαν ΔΕΚΟ, τράπεζες και επιχειρήσεις είτε για να πάρουν διαφήμιση ή για να μην κάνουν δυσφημιστικές αναφορές, μέσω των δύο εντύπων και των τεσσάρων sites που διατηρούσε ο εκδότης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Απολογίες
Στις 26 Φεβρουαρίου οι τρεις βρέθηκαν ενώπιον του ανακριτή. Ο Μαυρίκος έριξε τις ευθύνες στον δημοσιογράφο συγκατηγορούμενό του, κατηγορώντας τον ότι «χρησιμοποίησε εν αγνοία του το όνομά του για να δείξει δυνατότητες επιρροής τις οποίες στην πραγματικότητα στερείται και να εντυπωσιάσει».
Είμαι θύμα πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων εξαιτίας της αδέσμευτης δημοσιογραφικής μου πένας. (...) Είμαι θύμα πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων εξαιτίας της αδέσμευτης δημοσιογραφικής μου πένας. Η δικογραφία είναι αποτέλεσμα κατασκευής με σκοπό την ηθική και σωματική εξόντωσή μου και την απαξίωση του δημοσιογραφικού και επαγγελματικού μου προφίλ. Λόγω των θεμάτων που καλύπτω και των προτάσεων μου που είναι προσωπικές απόψεις και όχι κατευθυνόμενες από συμφέροντα, έχω αναπόφευκτα δημιουργήσει πολλούς αντιπάλους και ανταγωνιστές που κρυφά και φανερά έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να με βλάψουν.
Την οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση εκβίασης αρνήθηκε κατά την απολογία του ο 50χρονος κατηγορούμενος πολιτικός συντάκτης.
Τέλος, ο έτερος δημοσιογράφος αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη δηλώνοντας αθώος, ενώ φέρεται να ισχυρίστηκε ότι «όλες οι συνομιλίες και οι επαφές μου έγιναν στα πλαίσια του επαγγέλματός μου χωρίς ποτέ να διανοηθώ ή να αποπειραθώ να εκβιάσω οιονδήποτε. Ουδέποτε απείλησα συνομιλητή μου και πολύ περισσότερο τα παιδιά τους». Πρόσθεσε δε ότι θεωρεί «ύψιστη συκοφαντία και διαστρέβλωση όσα λέγονται και γράφονται για αυτό το θέμα».
Μετά τις απολογίες των Μουσσά, Μαυρίκου και Φράγκου ανακριτής και εισαγγελέας αποφάσισαν την προφυλάκιση του Παναγιώτη Μουσσά, ενώ ελεύθεροι με εγγύηση 50.000 ευρώ έκαστος και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν οι Παναγιώτης Μαυρίκος και Χρήστος Φράγκου.
Διαβάστε ακόμη:
«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για το κύκλωμα των εκβιαστών
Κύκλωμα δημοσιογράφων εκβιαστών: Kλυδωνισμοί στο πολιτικό σκηνικό από τις αποκαλύψεις