ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το βλέμμα στις Βρυξέλλες, το μυαλό σε εργασιακά και συνταγματική αναθεώρηση

Το βλέμμα στις Βρυξέλλες, το μυαλό σε εργασιακά και συνταγματική αναθεώρηση
REUTERS

Όλα τα βλέμματα είναι στο αυριανό EuroWorking Group, το οποίο αναμένεται να δώσει την έγκριση για την εκταμίευση των 7.5 δις. ευρώ έτσι ώστε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Ιουνίου η Ελλάδα να πάρει την πρώτη δόση και να κλείσει και επισήμως η πρώτη αξιολόγηση.

Παράλληλα, στο Μαξίμου προετοιμάζονται για τους αμέσως επόμενους μήνες οι οποίοι αναμένονται ιδιαίτερα κρίσιμοι σε δύο επίπεδα. Πρώτον, στις πρωτοβουλίες άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής και τον επαναπατρισμό των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων και δεύτερο στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όσον αφορά το πρώτο επίπεδο, στην κυβέρνηση θα επιδιώξουν τις επόμενες εβδομάδες να ενισχύσουν το κοινοβουλευτικό τους έργο με κατάθεση νομοσχεδίων στη Βουλή αλλά και να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ το φθινόπωρο. Έτσι, προγραμματίζονται εκδηλώσεις σε Αθήνα και περιφέρεια με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό. Σε αυτές ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα ότι «τα δύσκολα πέρασαν» και να δώσει έμφαση στο τρίπτυχο «δίκαιη ανάπτυξη», «κοινωνική αλληλεγγύη» και «ισχυρή Δημοκρατία».

Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των δανειστών για τη δεύτερη αξιολόγηση και κυρίως στα εργασιακά ζητήματα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μάλιστα, οι δανειστές εμφανίζονται ιδιαίτερα σκληροί καθώς θεωρούν ότι στην Ελλάδα υπάρχει προστατευτικό εργασιακό πλαίσιο. Αν και επισήμως οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσεις, από τις πρώτες επαφές φαίνεται ότι στο στόχαστρο των δανειστών μπαίνουν τόσο ο κατώτατος μισθός των 586 ευρώ όσο και ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

Ετοιμάζεται αλλαγή εκλογικού νόμου

Επιπλέον, στο προσκήνιο της πολιτικής ατζέντας εισέρχεται πιθανότατα τις επόμενες μέρες η συνταγματική αναθεώρηση με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται τις τελικές της προτάσεις αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση να έχει ήδη παρουσιάσει το δικό της προσχέδιο.

Δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου φέρνουν τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στην ανάγκη ανάταξης του πολιτικού κλίματος μετά τα επώδυνα μέτρα που πρόσφατα ψηφίστηκαν.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ο πρωθυπουργός εξετάζει "φόρμουλα" για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες ενώ κυβερνητικά στελέχη του έχουν προτείνει να υιοθετήσει το πάγιο αίτημα της Αριστεράς για εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής και όχι το αίτημα για μείωση του μπόνους για το πρώτο κόμμα από τις 50 στις 30 έδρες.

Αλλά και η RealNews στο πρωτοσέλιδό της κάνει λόγο για "αιφνιδιασμό Τσίπρα με απλά αναλογική" αποκαλύπτοντας το σχέδιο θέσεων για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο νέος νόμος είναι σαφές ότι θα εξυπηρετεί τον νέο διπολισμό που δημιουργείται με κορμό της κεντροαριστεράς τον ΣΥΡΙΖΑ και της κεντροδεξιάς τη ΝΔ.

Υπό τις παρούσες μάλιστα συνθήκες, προσθέτει η εφημερίδα, η απλή αναλογική εκ των πραγμάτων θα δυσκολέψει αρκετά την παραμονή ή σταθεροποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εξουσία. Γι' αυτό και η ΝΔ έχει δηλώσει ότι δεν θα υπερψηφίσει νέο εκλογικό νόμο από την παρούσα Βουλή έχοντας μάλιστα πιέσει και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή.

Επισημαίνεται πάντως ότι οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού θα παρθούν κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του κόμματος από τη στιγμή που ο νέος νόμος θα διαμορφώσει το πλαίσιο λειτουργίας του κομματικού συστήματος για αρκετά χρόνια.

Ο υπουργός των Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ξεκαθάρισε ότι στο υπουργείο και στην κυβέρνηση υπάρχουν μόνο σκέψεις ακόμα που παίρνουν τη μορφή προτάσεων.

Τάχθηκε υπέρ του σπασίματος των περιφερειών ώστε καμία σε όλη τη χώρα να μην εκλέγει πάνω από 10 βουλευτές, αλλά και της διατήρησης του ορίου εισόδου στη Βουλή στο 3%.

Για την απλή αναλογική είπε ότι πρόκειται για ένα σύστημα που η Αριστέρα πάντα θεωρούσε ότι δίνει πραγματική έκφραση στις εκλογές ενώ για το μπόνους των εδρών τόνισε ότι η μία επιλογή είναι να μην υπάρχει καθόλου και η άλλη να δίνεται μόνο εάν κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων λάβουν ποσοσό 40%-42%.