Στην Ουάσινγκτον ο Τσαβούσογλου: Οι λεπτές ισορροπίες, οι πιέσεις και το μπρα-ντε-φερ για τα F-16
Επίσκεψη στην Ουάσινγκτον πραγματοποιεί σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με βασική «αποστολή» να συζητήσει το ζήτημα της πώλησης και αναβάθμισης των F-16 -ένα ζήτημα που αποτελεί μεγάλο «αγκάθι» για την Άγκυρα εδώ και αρκετό καιρό.
Ο Τούρκος αξιωματούχος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος καλείται τώρα να κρατήσει λεπτές ισορροπίες ανάμεσα στην Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση 40 νέων F-16 στην Τουρκία και άλλων 79 κιτ αναβάθμισης.
Η επίσημη γνωστοποίηση στο Κογκρέσο αναμένεται κάποια στιγμή μέσα σε αυτή την εβδομάδα, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις (ή τη συμφωνία τους) οι νομοθέτες.
Το σχέδιο του Τζο Μπάιντεν, το οποίο φαίνεται ότι συνδέεται άμεσα με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο Αμερικανικό Κογκρέσο, με τον γερουσιαστή και επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπομπ Μενέντεζ να δεσμεύεται ότι δεν θα επιτρέψει την εν λόγω πώληση και τους Ελληνοαμερικανούς βουλευτές Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκη και Νικόλ Μαλλιωτάκη να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε μια τέτοια εξέλιξη.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται να ασκήσει σφοδρές πιέσεις στον Αμερικανό ομόλογό κατά τη σημερινή επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, ανοίγοντας παράλληλα μια «βεντάλια» αμυντικών θεμάτων.
Εκτός από το θέμα των F-16 αναμένεται να συζητηθούν και η διεύρυνση του ΝΑΤΟ, καθώς και η επιχείρηση στη Συρία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει παρεκκλίνει από την πάγια θέση του να μη σχολιάζει αμυντικές συμφωνίες προτού ενημερωθεί επίσημα το Κογκρέσο, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι στους κόλπους της αμερικανικής κυβέρνησης επικρατεί δυσφορία για το «μπλοκάρισμα» της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στην βορειοατλαντική συμμαχία από πλευράς της Τουρκίας.
Η Άγκυρα έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά τη διαδικασία αυτή, επικαλούμενη ζητήματα ασφαλείας.
Προ ημερών, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times:
«Στηρίζουμε πλήρως την πολιτική “ανοιχτής πόρτας” του ΝΑΤΟ. Όπως σεβόμαστε και την επιθυμία των υποψήφιων μελών να ενταχθούν στη συμμαχία. Αλλά και αυτοί πρέπει να σεβαστούν τις ανησυχίες μας σε θέματα ασφαλείας».
Και συμπλήρωσε:
«Θέλουμε να επιλυθεί αυτό το ζήτημα αλλά δεν υπάρχει τίποτα που μπορούμε να κάνουμε. Περιμένουμε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ολοκληρώσουν τα όσα πρέπει να κάνουν και να το επιλύσουν».
Παράλληλα με το αίτημα πώλησης και αναβάθμισης F-16 στην Τουρκία, το Κογκρέσο αναμένεται να εξετάσει και την πώληση F-35 στην Ελλάδα.
Κατά πληροφορίες, αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως είναι τυχαία η ταυτόχρονη παρουσίαση των δύο αυτών αιτημάτων.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην Άγκυρα και δεν αποκλείεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να αναφερθεί στο θέμα αυτό κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν στην Ουάσινγκτον.
Είναι ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα (16/1) ο Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως οι ΗΠΑ πρέπει να δώσουν προσοχή στις ισορροπίες μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας.
«Διαβάσαμε στα ΜΜΕ για την παραχώρηση των F-35 στην Ελλάδα. Αλλά αυτό που λέμε στις ΗΠΑ είναι πως η ισορροπία στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας άρχισε να επιδεινώνεται και η ισορροπία στην Κύπρο άρχισε επίσης να επιδεινώνεται» τόνισε χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα πρέπει να διαχειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή όχι μόνο τη σημερινή συνάντηση στην Ουάσινγκτον αλλά και τα επόμενα διπλωματικά βήματα των ΗΠΑ.
Αυτός είναι και ο λόγος που, κατά πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει διαδοχικές επισκέψεις σε Κύπρο, Αθήνα και Άγκυρα.
Οι επαφές θα ξεκινήσουν αμέσως μετά από τις κυπριακές εκλογές, στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και ο Άντονι Μπλίνκεν θα ταξιδέψει στη Λευκωσία ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί σε Αθήνα και Άγκυρα, που θα κινούνται σε προεκλογικούς ρυθμούς.
Εκπρόσωπος Πενταγώνου: ΗΠΑ και Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε την Τρίτη ότι η Τουρκία έχει μια σημαντική συνεργασία με τις ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή.
Ερωτηθείς για την πώληση των F-16 στην Άγκυρα από δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πάτ Ράιντερ είπε πως η απόφαση αυτή ανήκει στο Κογκρέσο.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι: «Οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι σημαντικοί εταίροι, όχι μόνο περιφερειακά αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο».
Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου του τουρκικού ειδησεογραφικού δικτύου Anadolu για το πόσο σημαντική είναι η πώληση αυτή για τις στρατιωτικές σχέσεις των δύο χωρών, που εδώ και καιρό είναι ταραχώδεις, επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία «σημαντικό εταίρο».
«Φυσικά, αναφορικά με τη διμερή σχέση των ΗΠΑ και της Τουρκίας, θεωρούμε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος και σύμμαχος» είπε χαρακτηριστικά ο Ράιντερ, και συνέχισε:
«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την ηγεσία της Τουρκίας για να δούμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση και να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνονται υπόψιν οι κοινές αμυντικές μας ανάγκες».