Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή η τροπολογία με κόντρα Χατζηδάκη - Ραγκούση
Αντιπαράθεση για την αύξηση του κατώτατου μισθού πυροδότησε στη Βουλή η κυβερνητική τροπολογία που καθορίζει νέο χρονοδιάγραμμα και θα ισχύσει από την 1η Απριλίου 2023 αντί της 1ης Μαΐου 2023.
Ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, που δέχθηκε κριτική περί προεκλογικού τεχνάσματος της κυβέρνησης μίλησε για μια δίκαιη και ισορροπημένη αύξηση, σχολίασε ότι πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση με τις δύο προηγούμενες να έχουν γίνει σε χρόνο που δεν ήταν προεκλογικός.
Υπεραμυνόμενος των πολιτικών της κυβέρνησης αναφέρθηκε στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης και υποστήριξε πως εν αντιθέσει με τον ΣΥΡΙΖΑ που πολιτεύεται με συνθήματα η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. «Θέλετε να εμφανίζετε φιλεργατικότεροι των εργατών παραμένετε καθηλωμένοι στις δημοσκοπήσεις», είπε και σχολίασε πως ο ΣΥΡΙΖΑ τρεις φορές την ημέρα, πριν το φαγητό λέει όλα αυτά τα τοξικά. «Εμάς μας ωφελεί, συνεχίστε», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό είπε πως «κινείται» ανάμεσα στην προστασία των εργαζομένων και την διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις και επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους».
Με βάση τα ετήσια αποτελέσματα της «Εργάνης» που επικαλέστηκε ο υπουργός Εργασίας υπάρχει αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 263.000 και αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4%, οι οποίες είναι πάνω από τον πληθωρισμό.
«Τι κάνει νιάου-νιάου» ανέφερε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης για το χρόνο καταβολής της αύξησης στον κατώτατο μισθό, κάνοντας λόγο για προεκλογικό τέχνασμα της κυβέρνησης που δεν βοηθά τους εργαζόμενους.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ η Ευαγγελία Λιακούλη και ο Μανώλης Συντυχάκης αντίστοιχα ζήτησαν την επιστροφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.