ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «Λιβύη»: Τουρκικό σχέδιο για ένταση στη Μεσόγειο

Επιχείρηση «Λιβύη»: Τουρκικό σχέδιο για ένταση στη Μεσόγειο
Η Αθήνα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις τουρκικές κινήσεις, με τα Γενικά Επιτελεία να διαμηνύουν ότι διαθέτουν επιχειρησιακά σχέδια για να απαντήσουν σε κάθε σενάριο πρόκλησης ΓΕΕΘΑ

Το σχέδιο «Λιβύη» για να δημιουργήσει νέα εστία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται πως βάζει σε εφαρμογή η Άγκυρα, οξύνοντας ακόμη περισσότερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τις προθέσεις της τουρκικής ηγεσίας αποκάλυψε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που ισχυρίστηκε ότι ως απάντηση στις ελληνικές έρευνες νοτίως της Κρήτης, η Τρίπολη «λαμβάνει μέτρα για να υπερασπιστεί τη Συμφωνία Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας που υπέγραψε με την Τουρκία», προσθέτοντας μάλιστα, πως το «τουρκολιβυκό μνημόνιο θα καθορίσει τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σχέδιο για κλιμάκωση

Η νέα πρόκληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου έρχεται λίγες ημέρες μετά τις δηλώσεις της «υπουργού» Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης, Νάιλα Μάνγκους, η οποία προανήγγειλε την επίδοση διαβήματος διαμαρτυρίας στις ελληνικές διπλωματικές αρχές, κατηγορώντας την Αθήνα πως επιχειρεί τη δημιουργία «τετελεσμένων» σε «αμφισβητούμενες» περιοχές. Αρμόδιες διπλωματικές πηγές τονίζουν με βεβαιότητα ότι πίσω από αυτές τις δηλώσεις κρύβεται τουρκικός δάκτυλος και βλέπουν μία συστηματική προσπάθεια της Άγκυρας να καλλιεργήσει κλίμα έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Λιβύη, στρώνοντας έτσι το έδαφος για την ανάπτυξη ερευνητικών αλλά και πολεμικών πλοίων σε περιοχές νοτίως της Κρήτης.

Η Λιβύη δεν διαθέτει Ναυτικές Μονάδες ικανές να επιχειρήσουν απέναντι σε οργανωμένο Στόλο, όπως ο ελληνικός, έτσι, η Τρίπολη δεν αποκλείεται να ζητήσει τη συνδρομή της Τουρκίας, εξυπηρετώντας ουσιαστικά το αναθεωρητικό αφήγημα της Άγκυρας. Η Τουρκία άλλωστε διατηρεί ισχυρή στρατιωτική δύναμη στην αφρικανική χώρα, κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, και επί της ουσίας «πουλάει» στρατιωτική προστασία στην προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης.

Συνειρμούς προκαλεί και η χρονική στιγμή κατά την οποία η Άγκυρα επιλέγει να θέσει σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς της στη Λιβύη. H όξυνση στα ελληνοτουρκικά δείχνει να ευνοεί δημοσκοπικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ του προσφέρει και μία ασφαλή «διέξοδο» από τα προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.

Ασκήσεις ετοιμότητας

Η Αθήνα λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις τουρκικές κινήσεις, με τα Γενικά Επιτελεία να διαμηνύουν ότι διαθέτουν επιχειρησιακά σχέδια για να απαντήσουν σε κάθε σενάριο πρόκλησης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην προστασία ενεργειακών υποδομών, είτε πρόκειται για πλωτές πλατφόρμες, είτε για ερευνητικά πλοία και χερσαίες εγκαταστάσεις. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, ανάλογα εκπαιδευτικά σενάρια έχουν εισαχθεί σε όλες τις μεγάλες διεθνείς και εθνικές ασκήσεις.

Αυτό ήταν και το αντικείμενο της συνεκπαίδευσης που πραγματοποίησαν σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις απέναντι από τη Ρεβυθούσα επίλεκτοι Έλληνες και Αμερικανοί κομάντος. Το σενάριο προέβλεπε την ανακατάληψη ενεργειακών υποδομών από εχθρικές δυνάμεις με ταυτόχρονη επιθετική ενέργεια από αέρα και θάλασσα. Την εντυπωσιακή άσκηση παρακολούθησε και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος εξήρε τον επαγγελματισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τονίζοντας πως «όταν υπάρχουν περιφερειακές προκλήσεις, η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος σύμμαχος με τον οποίο επιδιώκουμε να συνεργαστούμε για να διατηρήσουμε την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη».