ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Qatar Gate: «Σοβαρό και σοκαριστικό σκάνδαλο» – Έρχεται (;) άρση ασυλίας για την Εύα Καϊλή

Qatar Gate: «Σοβαρό και σοκαριστικό σκάνδαλο» – Έρχεται (;) άρση ασυλίας για την Εύα Καϊλή
Παρότι νεότερα στοιχεία από τις αρμόδιες βελγικές Αρχές αναμένονται αργότερα σήμερα, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, πληθαίνουν ήδη οι φωνές που ζητούν ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση INTIME

Πολιτικό «σεισμό» έχουν προκαλέσει στις Βρυξέλλες οι αποκαλύψεις για το Qatar Gate και την εμπλοκή της Εύας Καϊλή –μιας εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου- σε υπόθεση διαφθοράς, σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Παρότι νεότερα στοιχεία από τις αρμόδιες βελγικές Αρχές αναμένονται σήμερα, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου το μεσημέρι, πληθαίνουν ήδη οι φωνές που ζητούν ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό» τόνισε το Σάββατο σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια.

«Εδώ και δεκαετίες, το Ευρωκοινοβούλιο έχει επιτρέψει να αναπτυχθεί μια κουλτούρα ατιμωρησίας, εξαιτίας ενός συνδυασμού χαλαρών οικονομικών κανόνων και ελέγχων και μιας παντελούς έλλειψης ανεξάρτητης (ή και οποιασδήποτε) δεοντολογικής εποπτείας» τονίζει ο επικεφαλής της οργάνωσης, Michiel van Hulten.

Ήδη οι Πράσινοι της Ευρωβουλής έχουν ζητήσει να διερευνηθούν εξονυχιστικά οι καταγγελίες για δωροδοκία από το Κατάρ.

Μάλιστα, η ομάδα έγραψε στο Twitter ότι δεν σκοπεύει να δεχτεί αντιμετώπιση «business as usual» -δηλαδή συνεχίζουμε χωρίς να συμβαίνει τίποτα.

«Πρέπει να ενισχύσουμε τους κανόνες ώστε να μην ξανασυμβεί κάτι τέτοιο» τονίζει η σχετική ανάρτηση.

Με τη σειρά του, και ο van Hulten υποστηρίζει πως έχει έρθει η ώρα για εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως μεταδίδει η βρετανική Guardian, ο Αλμπέρτο Αλεμάνο, καθηγητής νομικής στο Βέλγιο, υποστήριξε ότι «το σκάνδαλο ανοίγει πολλά κουτιά της Πανδώρας ταυτόχρονα».

Μεταξύ αυτών, όπως υποστήριξε, αναδεικνύεται και ένα λανθασμένο ηθικό σύστημα των ευρωβουλευτών αλλά και το μέγεθος της ξένης επιρροής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως μεταδίδει η Politico, φορείς εποπτείας κάνουν λόγο για το «πιο σοβαρό», το «πιο σοκαριστικό» και «πιο πρωτάκουστο» σκάνδαλο διαφθοράς στις Βρυξέλλες εδώ και πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει τη σύσταση ενός ανεξάρτητου σώματος ηθικής, που θα επιβλέπει όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ωστόσο, δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερη εξουσία ούτε να μπορεί να διερευνά ή να επιβάλλει αποφάσεις για συγκεκριμένες υποθέσεις.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός Ντάνιελ Φρόιντ, μέλος των «Πράσινων» της Ευρωβουλής, υποστηρίζει πως θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες για το lobbying τρίτων χωρών στις Βρυξέλλες.

Η Εύα Καϊλή έχει ήδη τεθεί εκτός ΠΑΣΟΚΚΙΝΑΛ αλλά και των σοσιαλδημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο, όταν θα συγκεντρωθεί η ολομέλεια τη Δευτέρα, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα αναμένεται να δεχτεί σφοδρές πιέσεις να καθαιρέσει από τη θέση της αντιπροέδρου την Εύα Καϊλή.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Politico, δεν αποκλείεται το Ευρωκοινοβούλιο να ψηφίσει υπέρ της άρσης της βουλευτικής ασυλίας της.

Άλλωστε, η Αριστερά έχει ήδη ζητήσει να διεξαχθεί σχετική συζήτηση για την υπόθεση ενώ θα υπάρξει ψηφοφορία το απόγευμα της Δευτέρας.

Εν αναμονή ανακοινώσεων

Νέες πληροφορίες για την πορεία των ερευνών για το «Qatar Gate», όπως έχει ονομαστεί από τοδιεθνή Τύπο το σκάνδαλο που έχει προκαλέσει… σεισμό στο Ευρωκοινοβούλιο, αναμένονται το μεσημέρι της Κυριακής (11/12), με τους Βέλγους εισαγγελείς να προχωρούν σε ανακοινώσεις για την πορεία των ερευνών τους αλλά και την εμπλοκή των πέντε προσώπων που έχουν κληθεί σε απολογία.

Οι Αρχές υπήρξαν από την αρχή ιδιαίτερα φειδωλές στις ανακοινώσεις τους, καθώς επίσημα δεν έχουν δώσει καν στη δημοσιότητα τα ονόματα των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση διαφθοράς.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή έχουν ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για μια μεγάλη υπόθεση με αρκετές προεκτάσεις ενώ υπογράμμισαν πως οι ύποπτοι –προσωπικότητες με στρατηγικές θέσεις, όπως τους χαρακτήρισαν- ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι βελγικές εφημερίδες έχουν ήδη αρχίσει να συνθέτουν το «παζλ» της υπόθεσης χρηματισμού Ευρωπαίων αξιωματούχων ενώ έντονες είναι οι διεργασίες και σε πολιτικό επίπεδο, με στόχο την καθαίρεση της Εύας Καϊλή από το αξίωμα του αντιπροέδρου του ευρωκοινοβουλίου.

Ενδεικτικό είναι πως μετά τη διαγραφή της από το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγή αλλά και το κόμμα των Ευρωσοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα –πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου- ενημέρωσε την Εύα Καϊλή ότι αναστέλλονται όλες οι αρμοδιότητές της –κάτι που δείχνει ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες για την οριστική καθαίρεσή της από το προεδρείο.

Ήδη από το Σάββατο, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Εύα Καϊλή να επιστρέψει την έδρα της στο κόμμα –κάτι που σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ είναι μάλλον απίθανο, καθώς με αυτό τον τρόπο η ευρωβουλευτής θα χάσει την ασυλία της.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσημα εάν η κ. Καϊλή έχει συλληφθεί, προσαχθεί ή απλώς κληθεί σε απολογία.

Ο βελγικός Τύπος, ωστόσο, σημειώνει με νόημα ότι ο μοναδικός τρόπος για να συλληφθεί ένας εν ενεργεία ευρωβουλευτής είναι να πιαστεί επ΄αυτοφώρω.

Βελγικές εφημερίδες, μεταξύ των οποίων η L’ Echo, μετέδιδαν το Σάββατο ότι η Εύα Καϊλή πέρασε το βράδυ στο κρατητήριο.

Μάλιστα, υποστήριζαν πως είχε γίνει έρευνα στο σπίτι της, όπου εντοπίστηκαν τσάντες με χρήματα.

Την ίδια ώρα, έβαζαν στο «κάδρο» των υπόπτων και τον πατέρα της ευρωβουλευτή, ο οποίος φέρεται να ανακρίνεται από τις βελγικές Αρχές αφότου εντοπίστηκε με χαρτοφύλακα γεμάτο χρήματα και έτοιμος να αναχωρήσει «αφότου είχε ενημερωθεί από συνεργούς του».

Για την ίδια υπόθεση έχει συλληφθεί και ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζόρτζι, με τον οποίο έχει αποκτήσει ένα παιδί.