Οι Κορβέτες, τα διλήμματα και οι γεωπολιτικές ισορροπίες
Ανανεώθηκε:
Στα χέρια του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκονται εδώ και λίγες ώρες οι τελικές προτάσεις των δύο διεκδικητών του προγράμματος για τις νέες Κορβέτες που θα ενισχύσουν τον ελληνικό Στόλο.
Χθες, η αντιπροσωπεία της γαλλικής Group Naval πέρασε το κατώφλι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και συναντήθηκε με τον υπουργό, Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη ενώ το μεσημέρι παρουσίασαν αναλυτικά την πρόταση τους στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων. Οι Ιταλοί της Fincantieri συναντήθηκαν με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας την Τετάρτη και σήμερα ενημερώνουν τον Αρχηγό ΓΕΝ.
Ικανοποίηση στο Πολεμικό Ναυτικό
Υψηλόβαθμες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού τονίζουν ότι και οι δύο προτάσεις ανταποκρίνονται πλήρως στις επιχειρησιακές ανάγκες του Στόλου αν και διαφέρουν στα σημεία. Ωστόσο, κρίσιμο ρόλο θα παίξει το οικονομικό σκέλος που παρόλο που περιγράφεται στις προτάσεις θα αποτελέσει και προϊόν διαπραγμάτευσης σε επίπεδο υπουργών Άμυνας και ηγετών. Αν, για παράδειγμα, μία από τις δύο εταιρείες προσφέρει μεγαλύτερο ορίζοντα αποπληρωμής και μεταφέρει το βάρος της εξόφλησης προς το τέλος του προγράμματος, σίγουρα θα έχει πλεονέκτημα έναντι της άλλης, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Πολιτική απόφαση
Κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αφήνουν να εννοηθεί ότι η απόφαση για τις 3+1 Κορβέτες θα είναι πολιτική. Άλλωστε, το επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί επαφές με τους εμπλεκόμενους στο πρόγραμμα. Στα σκαριά όπως μαθαίνουμε βρίσκεται συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Ιταλό ομόλογό του, Γκουίντο Κροσέτο, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας και δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμος να στηρίξει την υποψηφιότητα της Fincantieri σε πολιτικό επίπεδο. Άλλωστε, τόσο η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Τζόρτζια Μελόνι όσο και η συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Νίκος Δένδιας με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, δείχνουν ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας από τη Ρώμη. Αντίστοιχα, ο πρωθυπουργός αλλά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θα βρεθούν στο Παρίσι στα μέσα Δεκεμβρίου με την αμυντική συνεργασία αλλά και το ζήτημα των Κορβετών να βρίσκεται στο τραπέζι της συνάντησης που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον Σεμπαστιάν Λεκορνύ.
Λεπτές ισορροπίες
Για την ελληνική πλευρά ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό δίλημμα. Από τη μία, η ιταλική πρόταση θα φέρει έργο στα ναυπηγεία Ελευσίνας, με την Fincantieri να επενδύει σημαντικό κεφάλαιο και από την άλλη, η Group Naval η οποία δεσμεύεται για τουλάχιστον 30% εγχώρια συμμετοχή στο πρόγραμμα των Κορβετών αλλά και των μελλοντικών FDI καθώς και ναυπήγηση στον Σκαραμαγκά.
Όμως, το πραγματικό δίλημμα είναι οι γεωπολιτικές ισορροπίες. Αν η Αθήνα αποφασίσει να πορευτεί με τη Fincantieri, θα πρέπει οι δύο πλευρές να υπογράψουν ένα αμυντικό σύμφωνο ώστε να εξασφαλιστεί η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης στην ιταλική εταιρεία. Άρα, η Ελλάδα θα αποκτήσει έναν νέο “σύμμαχο” στην περιοχή με προφανή γεωπολιτικά οφέλη. Από την άλλη πλευρά όμως, μία τέτοια κίνηση ενδεχομένως να δημιουργήσει τριγμούς με τη Γαλλία, η οποία έχει προσφέρει την πολύ σημαντική “Ρήτρα Αμυντικής Συνδρομής” αλλά έχει ήδη πάρει προγράμματα ύψους σχεδόν 7 δισ.
Σύντομα οι αποφάσεις
Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα οικονομικά της κάθε πρότασης αναμένεται να απασχολήσουν την ελληνική κυβέρνηση η οποία θα κληθεί να λάβει μια πολύ σημαντική απόφαση για το μέλλον του Στόλου αλλά και της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Πάντως, η έντονη κινητικότητα των τελευταίων ημερών αποτυπώνει την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κυβέρνησης να κλείσει το θέμα της επιλογής του πλοίου πριν τις γιορτές, ώστε με τη νέα χρονιά να περάσει από την Ειδική Επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια από την Ολομέλεια.
Πληροφορίες από ανώτατες στρατιωτικές πηγές, αναφέρουν ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας, το Πολεμικό Ναυτικό θα είναι σε θέση να παρουσιάσει την εισήγησή του στον Νίκο Παναγιωτόπουλο και στη συνέχεια στον πρωθυπουργό.