Τσακλόγλου: Η κυβέρνηση ασκεί κοινωνική πολιτική, κοστολογημένη και στοχευμένη
Το νομοσχέδιο για τις ευάλωτες ομάδες και τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, αποδεικνύει ποιος είναι αληθινά προοδευτικός, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου κατά την ομιλία του επί του νομοσχεδίου που ψηφίζεται απόψε από την Ολομέλεια.
Με στόχο την ενίσχυση των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων αλλά και τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στην έκτη μεγάλη παρέμβαση του, «μια ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό των νομοθετικών πρωτοβουλιών του» τόνισε ο κ. Τσακλόγλου.
Ο υφυπουργός Εργασίας, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ασκεί ουσιαστική κοινωνική πολιτική, κοστολογημένη και στοχευμένη και πιστεύει ακράδαντα ότι η ανάπτυξη της χώρας πρέπει να είναι συμπεριληπτική.
Το νομοσχέδιο αυτό, είναι προϊόν συνεκτικού και συστηματικού σχεδιασμού, με πολύ συγκεκριμένα μέτρα που έχουν στο επίκεντρο τον πολίτη και αποδεικνύουν στην πράξη ποιος είναι αληθινά προοδευτικός στην κοινωνική πολιτική και ποιος απλά δηλώνει «κοινωνικά ευαίσθητος».
Αφού τόνισε ότι οι παρεμβάσεις του νομοθετήματος αυτού, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά μόνιμων και έκτακτων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί και τα οποία συντελούν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, ειδικώς των συνταξιούχων αλλά γενικότερα του πληθυσμού, καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι επιχειρεί να αλλοιώσει τον ευεργετικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου.
Απαντώντας, ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι η κυβέρνηση αυτή δεν ισχυρίζεται ότι έχει την λύση σε όλα τα προβλήματα, ή ότι οι συνθήκες είναι ιδανικές:
«Το αντίθετο. Ζούμε σε μια εποχή περίπλοκων ισορροπιών και πρωτόγνωρων προκλήσεων», προσπαθούμε όμως να απαντάμε σε αυτές τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα και με στρατηγική, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις, να υλοποιούμε τις πολιτικές που είχαμε σχεδιάσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, και μέσα σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο που δημιούργησαν οι αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις, σημείωσε σχετικά.
«Από παρίες γίναμε πρωταγωνιστές. Η χώρα μας δεν είναι πια βυθισμένη στην ύφεση. Η οικονομία μας επιδεικνύει σημαντικές αντοχές και προοπτικές, που λίγα χρόνια πριν αποτελούσαν άπιαστο όνειρο. Η ανάκαμψη της οικονομίας το 2022 αναμένεται να είναι πολύ υψηλότερη από τις εκτιμήσεις όλων των διεθνών οίκων και οργανισμών» είπε και πρόσθεσε:
«Παράλληλα η ανεργία, παρότι υψηλή, υποχωρεί σταθερά και πλέον βρίσκεται στο 11,8% του εργατικού δυναμικού - 5.5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από το καλοκαίρι του 2019. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις παρουσιάζουν ρεκόρ τριακονταετίας, ξεπερνώντας τα 5,7 δισ. πέρυσι, και πιθανότατα ακόμα περισσότερο φέτος, ενώ μέσα σε ένα μόλις χρόνο η χώρα ανέβηκε 16 θέσεις - η μεγαλύτερη βελτίωση σε σύνολο 82 χωρών - στην κατάταξη για το επιχειρηματικό περιβάλλον».
«Σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της Κομισιόν, η Ελλάδα προβλέπεται να έχει την μεγαλύτερη απομείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ από οποιαδήποτε χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη φετινή χρονιά. Πορεία που προβλέπεται να συνεχισθεί και την επόμενη χρονιά».
Ο κ. Τσακλόγλου εξήγησε πως αναφέρεται σε όλα αυτά διότι δεν πρέπει να λησμονεί κανείς πως η υγεία του ασφαλιστικού συστήματος πηγαίνει χέρι-χέρι με την υγεία της Οικονομίας.
«Σήμερα, μετά από όλες αυτές τις μεταρρυθμιστικές μας παρεμβάσεις, το ασφαλιστικό μας σύστημα - παρότι εξακολουθεί να παράγει σημαντικά ελλείμματα - είναι περισσότερο ανθεκτικό και θα παραμείνει βιώσιμο, όσο απαντάμε στις κρίσεις με αναπτυξιακές πολιτικές που μεγεθύνουν την οικονομία».
Οι βασικές ρυθμίσεις
Παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, είπε ότι:
- Νομοθετούμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και δικαιούχους Επιδόματος Τέκνων.
- Εναρμονίζουμε το ποσοστό αναπηρίας που απαιτείται για τη λήψη αναπηρικής σύνταξης από κοινή νόσο για όλους τους ασφαλισμένους.
- Μονιμοποιούμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που μειώνει τη λεγόμενη «φορολογική σφήνα» και βελτιώνει τις προοπτικές απασχόλησης στην αγορά εργασίας.
- Μειώνουμε τον χρόνο παραγραφής των μη βεβαιωμένων απαιτήσεων του e-ΕΦΚΑ από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές αρχικά στα δέκα και κατόπιν στα πέντε έτη, εναρμονιζόμενοι με τα κρατούντα στη φορολογική διοίκηση.
- Αυξάνουμε τις μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών από 12 σε 24, επίσης σε συμμετρία με τα ισχύοντα στην φορολογική διοίκηση.
- Με τις δύο αυτές ρυθμίσεις ενισχύουμε την ασφάλεια δικαίου και συμβάλλουμε στη βελτίωση της εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τον Ε.Φ.Κ.Α, με τρόπο δίκαιο και χωρίς να υποθάλπουμε νοοτροπίες ασυνέπειας ή αποφυγής των πληρωμών" εξήγησε.
- Επεκτείνουμε σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, με την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών.
- Επεκτείνουμε την άδεια μητρότητας για μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από 6 σε 9 μήνες, εξισώνοντας τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.
- Θεσπίζουμε το πρόγραμμα της Πρώιμης Παρέμβασης για παιδιά 0-6 ετών που έχουν διαγνωστεί με αναπηρίες ή αναπτυξιακές δυσκολίες.
- Δίνουμε κίνητρα για την ενίσχυση της πλήρους απασχόλησης, θεσπίζοντας κρατική επιδότηση ίση με το 40% των ασφαλιστικών εισφορών για μετατροπή συμβάσεων μερικής απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.
- Απαγορεύουμε κάθε διάκριση σε βάρος οροθετικών ατόμων στον ιό HIV κατά το στάδιο της πρόσληψης ή της παραμονής στην εργασία.
- Καταργούμε την μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων και των αντιστοίχων κρατήσεων άλλων απασχολουμένων του δημοσίου τομέα, ενισχύοντας το εισόδημά τους
Κάνοντας ειδική μνεία στο άρθρο 18, για τη διαδικασία εφαρμογής της αύξησης των συντάξεων κατά 7,75% για πρώτη φορά εδώ και 12 χρόνια, τόνισε ότι αναμένεται να επηρεάσει θετικά περίπου 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% των συνταξιούχων.
Ακόμη, ο κ. Τσακλόγου τόνισε ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης σειρά διατάξεων και διευκολύνσεων, που εξορθολογίζουν, συστηματοποιούν και απλουστεύουν κανόνες που διέπουν επιμέρους κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι ξεναγοί, οι αναβάτες του ιπποδρόμου, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και γραφεία που έχουν πληγεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και οι ρητινεργάτες της Εύβοιας που επλήγησαν από τις περυσινές πυρκαγιές.
Σημείωσε επίσης, την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των δημοσίων υπαλλήλων και λοιπών κατηγοριών μισθοδοτούμενων του Δημοσίου, λόγω της πρόβλεψης στο νομοσχέδιο για την κατάργηση της μη ανταποδοτικής ειδικής εισφοράς 1%, η οποία είχε στόχο - στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων - την ανακεφαλαίωση του πρώην Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) - κάτι που έχει επιτευχθεί, όπως αποδεικνύει η μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.