ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα ειρήνης στη Ανατολική Μεσόγειο στέλνει ο Νίκος Δένδιας από τη Ρώμη

Μήνυμα ειρήνης στη Ανατολική Μεσόγειο στέλνει ο Νίκος Δένδιας από τη Ρώμη
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας πως Αθήνα και Ρώμη δέχονται μια ογκώδη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές και πως απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις Twitter/Nikos Dendias

Μήνυμα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Ιταλό ομόλογό του στη Ρώμη, Αντόνιο Ταγιάνι.

«Δύο χρόνια πριν είχα την τιμή και την ευχαρίστηση να υπογράψω μία συμφωνία που καθόρισε τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες. Μία συμφωνία που βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο τρόπος που κινηθήκαμε μαζί δείχνει ότι οι χώρες μας επέλεξαν το μονοπάτι της ειρήνης, της συνεργασίας και της φιλίας. Όλα αυτά βασίζονται στις κοινές μας αξίες και ευχόμαστε όλες οι χώρες στην ανατολική Μεσόγειο να επιλέξουν το ίδιο μονοπάτι», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Για το αυριανό του ταξίδι στη Λιβύη ο κ. Δένδιας τόνισε ότι θα μεταφέρει τα μηνύματα, πως πρέπει να εξασφαλιστεί η πολιτική διαδικασία για διεξαγωγή εκλογών το συντομότερο δυνατό, για απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων.

Ανέφερε ακόμη πως πρέπει να αποφεύγονται αποσταθεροποιητικές ενέργειες από την κυβέρνηση της Τρίπολης, «όπως ήταν η πρόσφατη υπογραφή ενός παράνομου μνημονίου με την Τουρκία. Ένα μνημόνιο που έχει απορριφθεί από το Κοινοβούλιο της Λιβύης, όπως και από πολλούς εταίρους μας».

Ο κ. Δένδιας ευχαρίστησε την Ιταλία που δεν αναγνώρισε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό λέγοντας πως Αθήνα και Ρώμη δέχονται μια ογκώδη πίεση από τις μεταναστευτικές ροές και πως απαιτούνται ευρωπαϊκές λύσεις.

«Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν τα ίδια προβλήματα και η πίεση από τις μεταναστευτικές ροές είναι ογκώδης. Οι δύο χώρες έχουν χιλιάδες μίλια ακτογραμμών που είναι τα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο αναζητάμε λύσεις, ευρωπαϊκές λύσεις. Ανησυχούμε για τη ροή μεταναστών στη διαδρομή της Μεσογείου όπως και για τη ροή μεταναστών η οποία ακολουθεί τη διαδρομή των Βαλκανίων», τόνισε ο κ. Ταγιάνι.