Με το «Σαρλ ντε Γκολ» στην Ανατολική Μεσόγειο «εγκαινιάζεται» η τετραμερής συνεργασία
Ανανεώθηκε:
Την ώρα που οι υπουργοί Άμυνας της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Κύπρου συμφωνούσαν στην ανάγκη ενίσχυσης της ναυτικής παρουσίας των τεσσάρων κρατών ως αντιστάθμισμα στις τουρκικές απειλές, η ναυαρχίδα του γαλλικού Ναυτικού, το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ», ξεκινούσε από την Τουλόν για την Ανατολική Μεσόγειο με ελληνική και ιταλική συνοδεία.
To πανίσχυρο αεροπλανοφόρο έχει στην ομάδα κρούσης του την ελληνική Φρεγάτα «ΑΔΡΙΑΣ» και η ιταλική «Bergamini» ενώ όσο η πολεμική αρμάδα θα βρίσκεται στα «θερμά» νερά της Ανατολικής Μεσογείου, μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ελλάδα θα πραγματοποιούν συνεκπαιδεύσεις με έμφαση σε αντικείμενα εναέριας μάχης, αεράμυνας και προσβολής ναυτικών στόχων.
Μήνυμα αποτροπής
Ο απόπλους του θηριώδους αεροπλανοφόρου έρχεται να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητα των τεσσάρων χωρών να στήσουν «τείχος» αποτροπής απέναντι στο αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και τις απειλές που εξαπολύει σε βάρος της Αθήνας και της Λευκωσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το «Σαρλ Ντε Γκωλ» όσο και ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός στο πλαίσιο της τετραμερούς συνεργασίας θα έχουν ως σημείο αναφοράς την περιοχή που η Τουρκία προβάλλει τις παράνομες αξιώσεις της μέσω του τουρκολιβυκού «μνημονίου».
Το παρασκήνιο από τη χθεσινή συνάντηση των υπουργών στο περιθώριο του Συμβουλίου Άμυνας της Ε.Ε. είναι πλούσιο ενώ ιδιαιτέρως σημαντική κρίνεται η συμμετοχή του Ιταλού υπουργού Άμυνας στην τετραμερή καθώς μέχρι πρότινος, η Ρώμη ήταν διστακτική στις αντιδράσεις της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Πληροφορίες μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Γκουίντο Κροσέτο υποστήριξε με θέρμη την πρωτοβουλία του Γάλλου υπουργού Σεμπαστιάν Λεκορνύ, ο οποίος μαζί με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο έθεσαν τις βάσεις για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οδικός χάρτης
Σημείο αναφοράς για την πρωτοβουλία των τεσσάρων υπουργών άμυνας, αποτελεί η άσκηση EUNOMIA η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της ελληνοτουρκικής κρίσης του 2020, όταν το «Όρουτς Ρέις» επιχείρησε να πραγματοποιήσει παράνομες σεισμικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ΕUΝΟΜΙΑ επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο αλλά πλέον, στον σχεδιασμό των Επιτελείων των τεσσάρων χωρών θα ενταχθούν και άλλες ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη σχεδόν μόνιμη στρατιωτική παρουσία των τεσσάρων χωρών στην περιοχή.
Ταυτόχρονα, οι τέσσερις δεσμεύονται για πιο αποτελεσματική επιτήρηση των θαλάσσιων περιοχών της Ανατολικής Μεσογείου, με χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων, ακόμη και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα της παράνομης μετανάστευσης αλλά και η εργαλειοποίηση του ζητήματος από την πλευρά της Τουρκίας.
Σε εγρήγορση
Η Αθήνα βρίσκεται εδώ και μέρες σε διαρκή διπλωματική και επιχειρησιακή ετοιμότητα καθώς η έναρξη των ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στα νοτιοδυτικά της Κρήτης δημιουργεί νέα γεωπολιτικά δεδομένα.
Η ελληνική πλευρά, τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο, επιδιώκει να κινητοποιήσει όλες τις γειτονικές χώρες που ασπάζονται τις ίδιες αξίες σχετικά με τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στη Ρώμη όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ αύριο θα επισκεφθεί τη Λιβύη για επαφές με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρόεδρο της Βουλής, Ακίλα Αλ-Σάλεχ.