ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τουρκικά νταηλίκια στο Αιγαίο και η σύγκρουση με την ελληνική διπλωματία

Τα τουρκικά νταηλίκια στο Αιγαίο και η σύγκρουση με την ελληνική διπλωματία
O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «ενίσχυση της ασφάλειας σε κάθε σπιθαμή της γαλάζιας πατρίδας» Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Μπούμερανγκ επιστρέφουν στην Άγκυρα τα νταηλίκια στο Αιγαίο, καθώς η Αθήνα κινείται δραστήρια και σταθερά προς την αποδυνάμωση των τουρκικών προκλήσεων.

Το τελευταίο 24ωρο η Τουρκία όχι μόνο ακολούθησε την πεπατημένη των προκλήσεων, αλλά κλιμάκωσε περαιτέρω στα όρια ενός επεισοδίου στο Αιγαίο. Τουρκική ακταιωρός προχώρησε σε επίδειξη οπλισμού και με επικίνδυνους ελιγμούς προσπάθησε να προκαλέσει φθορές σε πλοίο του Λιμενικού, στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών ανοιχτά της Σάμου.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για «ενίσχυση της ασφάλειας σε κάθε σπιθαμή της γαλάζιας πατρίδας».

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια ομιλίας του την Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη γαλάζια πατρίδα εκ νέου και χαρακτηριστικά είπε πως «με την αστυνομία και την ακτοφυλακή, ενισχύουμε την ασφάλεια στα 780 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα του εδάφους μας αλλά και σε κάθε σπιθαμή της Γαλάζιας Πατρίδας μας».

Την ίδια ώρα ωστόσο, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρος ο εκνευρισμός του Ταγίπ Ερντογάν για το γεγονός ότι η ελληνική διπλωματία σημειώνει «νίκες» αξιοποιώντας τη δική του προκλητική στάση και τις απειλές έναντι της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου -κάτι που έχει επιπτώσεις και στα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας.

Ενδεικτικό είναι ότι ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε τα «ρέστα» από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ζητώντας του -στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν- να επιστρέψει η Γερμανία στην «ουδετερότητα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Σολτς ήλθε στον απόηχο της επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου στην Αθήνα, η οποία προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα που αποτυπώθηκε τόσο σε δημόσιες δηλώσεις, όσο και σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις του Τούρκου προέδρου αναμένεται να πέσουν στο κενό, καθώς τόσο ο Γερμανός καγκελάριος, όσο και η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ έχουν λάβει σαφή θέση κατά των τουρκικών απειλών τύπου «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Βερολίνο και Αθήνα γράφουν ήδη νέο κεφάλαιο στις διμερείς σχέσεις, που συνοδεύεται από συμφωνίες και σε ό,τι αφορά εξοπλισμούς. Η εγκατάλειψη των «ίσων αποστάσεων» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας από τη Γερμανία αναμένεται να επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου.

Μητσοτάκης: Να σταματήσει η Τουρκία τις απαράδεκτες προκλήσεις

Τα μηνύματα της Αθήνας για τις τουρκικές προκλήσεις βρίσκουν ευήκοα ώτα μεταξύ συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας -κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη ενόχληση στην Τουρκία.

Κατά την επίσκεψή του στο Ταλίν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Εσθονή ομόλογό του Κάγια Κάλας για τις τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την επιθετική συμπεριφορά και ρητορική της τουρκικής ηγεσίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο που υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή και επανέλαβε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της συνεννόησης και του διαλόγου, δεν θα δεχτεί, όμως, αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι υπάρχει τρόπος να επιλυθούν οι διαφορές με την Τουρκία στο θέμα των θαλασσίων ζωνών, κάτι που αποδείχθηκε και με τη σχετική συμφωνία που υπέγραψε το Ισραήλ με τον Λίβανο.

Παράλληλα δριμύ κατηγορώ κατά της Άγκυρας για το μεταναστευτικό εξαπέλυσε από τη Λιθουανία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναδεικνύοντας την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία.

Τόνισε πως η Άγκυρα «ενθαρρύνει ενεργά και προωθεί μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα» και την κάλεσε να συνεργαστεί με την Ελλάδα και την Ευρώπη για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.

«Είναι πολύ λυπηρό όταν βλέπουμε ανθρώπους σε πολύ μικρές φουσκωτές λέμβους στη θάλασσα. Το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα είναι πάντα σε ετοιμότητα ώστε να τους σώσει και έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι αναχωρούν από τις τουρκικές ακτές και είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να εμποδίσει τους διακινητές να επωφελούνται από αυτόν τον ανθρώπινο πόνο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Προσπάθεια για επεισόδιο στο Αιγαίο»

«Πυρά» κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης για την παρενόχληση που πραγματοποίησε τουρκική ακταιωρός σε σκάφος του Λιμενικού ανοιχτά της Σάμου, στη διάρκεια επιχείρησης διάσωσης μεταναστών.

«Μέσα σ’ ένα 24ωρο, αφενός η Τουρκία εξακολουθεί να επιτρέπει στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών να στέλνουν συνανθρώπους μας στο θάνατο, με την Ελλάδα να σώζει όσο περισσότερους μπορεί και αφετέρου, σκάφος της Τουρκικής ακτοφυλακής, προκαλεί, εισερχόμενο στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, επιθυμώντας ίσως να προκαλέσει κάποιο επεισόδιο», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης και συνέχισε:

«Τα στελέχη του Λιμενικού αντέδρασαν με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, χωρίς να παρασυρθεί στα παιχνίδια που επιδιώκει η Τουρκία στο Αιγαίο».