ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Παράπονα» Ερντογάν στον Σολτς για τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά

«Παράπονα» Ερντογάν στον Σολτς για τη γερμανική στάση στα ελληνοτουρκικά
Στιγμιότυπο από κοινή συνέντευξη Τύπου των Όλαφ Σολτς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψη του Γερμανού καγκελαρίου στην Άγκυρα τον περασμένο Μάρτιο AP Photo/Burhan Ozbilici

Να επιστρέψει η  Γερμανία στην «ουδετερότητα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Η τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Σολτς ήλθε στον απόηχο της επίσκεψης του Γερμανού καγκελαρίου στην Αθήνα, η οποία προκάλεσε εκνευρισμό στην Άγκυρα που αποτυπώθηκε τόσο σε δημόσιες δηλώσεις, όσο και σε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου.

Η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι οι Όλαφ Σολτς και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχαν τηλεφωνική συνομιλία σήμερα, Τρίτη 1 Νοεμβρίου, κατά την οποία συζήτησαν τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, τις σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας, καθώς και τις εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, κατά την ίδια πηγή, ότι η Άγκυρα αναμένει από το Βερολίνο να επανέλθει στην ουδέτερη στάση του απέναντι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στον Γερμανό καγκελάριο ότι ο διάλογος Άγκυρας-ΕΕ, οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα πρέπει να επανεκκινήσουν.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στον στενό διάλογο με τον Σολτς για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε κάθε τομέα και πως αυτός ο διάλογος θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ.

Ικανοποίηση στην Αθήνα για την επίσκεψη Σολτς - Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Στην Αθήνα επικράτησε ικανοποίηση για την έκβαση της επίσκεψης του Όλαφ Σολτς και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 27 Οκτωβρίου.

Η ελληνική πλευρά επικεντρώνει το ενδιαφέρον της τόσο στη στάση που τηρεί πλέον η Γερμανία έναντι της Τουρκίας, όσο και στον τρόπο που το Βερολίνο αντιμετωπίζει την ελληνική οικονομία, αλλά και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Από τη συνάντηση των Μητσοτάκη-Σολτς, που διήρκεσε πάνω από μία ώρα, επιβεβαιώθηκε ότι η Γερμανία έχει εγκαταλείψει τη «γραμμή» των ίσων αποστάσεων έναντι Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που οφείλεται στην κλιμάκωση των απειλών της Άγκυρας για τα νησιά του Αιγαίου.

Το Βερολίνο έχει λαβει σαφή θέση κατά των τουρκικών απειλών τύπου «θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», τόσο μέσω της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, όσο πλέον και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, δια στόματος Όλαφ Σολτς.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά το τετ α τετ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι κρίμα ο Ερντογάν να μην βλέπει ότι οδηγείται σε αδιέξοδο όταν «δηλητηριάζει» με ψέματα τον λαό του κατά της Ελλάδας. «Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανένα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως «η ιστορία δεν αλλάζει με παραχαραγμένους χάρτες».

Αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό, λέγοντας: «Οι θέσεις μας είναι σαφείς. Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα φρουρεί και θα φρουρεί τα ευρωπαϊκά και ελληνικά σύνορα, αποκρούοντας τις εισβολές των δουλεμπόρων και σώζοντας ζωές».

Την ίδια στιγμή, στην Άγκυρα επικρατούσε εκνευρισμός, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να εξαπολύουν επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αφήνοντας αιχμές και κατά του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς.

Ενδεικτικά, η Hurriyet κάνει λόγο την ημέρα της επίσκεψης Σολτς για «σκανδαλώδεις δηλώσεις Μητσοτάκη για την Τουρκία», μεταφέροντας τηνεπισήμανση του πρωθυπουργού ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δηλητηριάζει τον λαό του με ψέματα και πως τα νησιά δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία.

Παράλληλα, η Sabah κατηγορούσε την Ελλάδα ότι «επέστρεψε στις εργοστασιακές ρυθμίσεις», σημειώνοντας ότι η Αθήνα κατηγόρησε την Τουρκία στη Γερμανία και πως ο Όλαφ Σολτς υποστήριξε την ελληνική πλευρά.

Πιο επιθετικά, η Milliyet υποστήριξε ότι «η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά» και έκανε αναφορά στα γερμανικά άρματα μάχης που μεταφέρονται στα σύνορα με την Τουρκία.