ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκία: Οι «τυφώνες» του Ερντογάν, η προκλητικότητα στον Έβρο και τα «στραβά μάτια» στον Πούτιν

Τουρκία: Οι «τυφώνες» του Ερντογάν, η προκλητικότητα στον Έβρο και τα «στραβά μάτια» στον Πούτιν
Η στάση της Άγκυρας προκαλεί θυμηδία πλέον τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες, καθώς η Τουρκία επιμένει στην εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ενώ δείχνει να σφυρίζει αδιάφορα έναντι των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας AP Photo / Vyacheslav Prokofyev

Το γνωστό παιχνίδι των προκλήσεων και των επιθετικών δηλώσεων της Τουρκίας τόσο σε βάρος της Ελλάδας με φόντο το μεταναστευτικό και τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, όσο και κατά της ΕΕ, με το στρουθοκαμηλισμό της Άγκυρας απέναντι στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, μόνο θυμηδία προκαλεί πλέον τόσο στην Αθήνα όσο και στις Βρυξέλλες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα από τις Βρυξέλλες στην Τουρκία ότι «δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί σε όξυνση», ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει ενόχληση στην ΕΕ» για τη στάση της Άγκυρας έναντι της Ρωσίας.

EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ είναι ενοχλημένη από τη στάση της Άγκυρας έναντι της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την μη εφαρμογή κυρώσεων που έχει αποφασίσει η ΕΕ, αλλά η Τουρκία δεν εφαρμόζει. Υπό αυτήν την έννοια, τόνισε ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.

«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση και συμπλήρωσε πως «αυτή η ανταλλαγή απόψεων στην Πράγα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει, κρατάμε ανοιχτή την πόρτα στο διάλογο και ερμητικά κλειστή στις προκλήσεις».

«Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία μεταξύ Παναγιωτόπουλου και Ακάρ – συνέχισε ο πρωθυπουργός - δεν είναι η Ελλάδα που οδηγεί τα πράγματα σε όξυνση, δεν είναι η Ελλάδα που δεν τηρεί τις σχέσεις καλής γειτονίας, η Τουρκία οφείλει να επιστρέψει στον δρόμο του διαλόγου, οι σχέσεις των δύο λαών δεν είναι εχθρικές, προ ημερών είχαμε την έναρξη της ακτοπλοϊκής γραμμής Θεσσαλονίκης - Σμύρνης, ας παραμείνουμε στην θετική ατζέντα ανάμεσα στις δύο χώρες».

Κλείνοντας την απάντησή του και σε συμπληρωματική ερώτηση για τους εξοπλισμούς, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν σχολιάζω εξοπλιστικά προγράμματα της γειτονικής χώρας, έχω την ίδια απαίτηση από την Τουρκία, όλες οι κινήσεις μελετώνται πάντα και αξιολογούνται από τους αρμόδιους».

Ακόμη, επισήμανε ότι η στάση της Τουρκίας θα συζητηθεί και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 26 - 27 Οκτωβρίου.

Απειλές Ερντογάν: Δυναμώνουμε τα συστήματα αεράμυνας - Οι Tayfun αποτελούν μήνυμα

AP Photo/Darko Bandic

Κι ενώ συνέβαιναν αυτά, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαπέλυε την Παρασκευή νέα έμμεση επίθεση εναντίον της Ελλάδας, ισχυριζόμενος πως οι βαλιστικοί πύραυλοι Tayfun που ανέπτυξε η Τουρκία, αποτελούν ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

«Δυναμώνουμε με τα συστήματα αεράμυνας, τους πυραύλους, τα τεθωρακισμένα οχήματα και πολλές άλλες περιοχές. Τώρα έχουμε Tayfun. Αυτά είναι ένα μήνυμα κάπου», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν μιλώντας σε εκδήλωση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας του AK στην Κωνσταντινούπολη.

«Τώρα προσπαθούμε να τα πάμε ακόμα πιο μακριά. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία που θα προσθέσει αξία στην οικονομία μας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας της παγκόσμιας ανθρωπιστικής μας βοήθειας έως την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με τη Μilliyet.

Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: Χάλασε το «ζύγι» στην Ανατολική Μεσόγειο

AP Photo/Khalil Hamra

Νωρίτερα, στο ίδιο κλίμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβόσογλου εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της Ουάσινγκτον κατηγορώντας τις ΗΠΑ για ακόμη μια φορά ότι δεν τηρούν τις ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, παρά τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ ότι είναι αμερόληπτοι «χάλασε το ζύγι» των ΗΠΑ.

«Δεν κρατούν ισορροπίες και αποφάσισαν την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο» είπε ο Τούρκος αξιωματούχος, αναφερόμενος στην άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο.

Διαβάστε επίσης:

Νέα «πυρά» Τσαβούσογλου: Χάλασε το «ζύγι» των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

«Πυρά» στον τουρκικό τύπο κατά Δένδια, Τσούνη - Κομπάζουν για τον Tayfun

Συνέχεια στις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας έδωσε με τη σειρά του και ο τουρκικός τύπος, είτε κομπάζοντας για το πύραυλο Tayfun που «προκάλεσε φόβο στην Αθήνα», είτε, εξαπολύοντας πυρά κατά του Νίκου Δένδια και του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη για την παρουσία του στη Θάσο, αλλά και αντιδρώντας για την παρουσία των τεθωρακισμένων στην Ξάνθη.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μπήκε στο στόχαστρο των τουρκικών ΜΜΕ για την επίσκεψή του στο Κίεβο: «Μας επιτέθηκε ακόμη και από το καταφύγιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Hurriyet ενώ γίνεται αναφορά και στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Βιομηχανίας ο οποίος είπε ότι ο πύραυλος Tayfun «προκάλεσε φόβο στην Αθήνα».

Στην Άγκυρα επίσης θεωρούν πρόκληση την παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στη Θάσο, ενώ για τα τεθωρακισμένα στην Ξάνθη, το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Globlal ανέφερε: «Έξι από τα τεθωρακισμένα οχήματα που παραχωρεί η Γερμανία στην Τουρκία έφτασαν στην Ελλάδα, όλα θα εγκατασταθούν και θα χρησιμοποιηθούν στη Δυτική Θράκη, όπου υπάρχει η πυκνή παρουσία της 'τουρκικής μειονότητας'. Η Ελλάδα πρόσθεσε κι άλλη προβοκάτσια στα νησιά του Αιγαίου και στο ζήτημα αυτό είναι και οι ΗΠΑ».

Διαβάστε επίσης:

Μπαράζ προκλήσεων στον τουρκικό Τύπο: «Πυρά» κατά Δένδια, Τσούνη - Κομπάζουν για τον Tayfun

Αυστηρό μήνυμα σε Άγκυρα από Βερολίνο - Στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα ο Σολτς

AP Photo / Olivier Matthys

Το Βερολίνο πάντως, της Παρασκευή καταδίκσε την τακτική των συνεχών απειλών από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας, ενώ όπως έγινε γνωστό ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτςθα επισκεφτεί τη χώρα μας την επόμενη εβδομάδα το διήμερο 26-27 Οκτωβρίου.

«Δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων», τόνισε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν όπως, «Θα έρθουμε μια νύχτα…», ο κ. Μπούχνερ δήλωσε:

«Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών», για να προσθέσει: «Πιστεύω όμως και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».

Σύμφωνα με τον κ. Μπούχνερ, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί κοινή συνέντευξη Τύπου. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης βρίσκονται διμερή και τρέχοντα οικονομικά και ευρωπαϊκά θέματα.

Ο κ. Σολτς θα αναχωρήσει για Βερολίνο το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Νέο ντοκουμέντο για τις τουρκικές ωμότητες σε βάρος των μεταναστών στον Έβρο

Στη φωτογραφία αποτυπώνονται οι κακουχίες και η βαναυσότητα σε βάρος των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι φαίνονται ταλαιπωρημένοι και χωρίς τα ρούχα ή τα υπόλοιπα προσωπικά τους αντικείμεναScreen Grab / Glomex Video

Την ίδια στιγμή, ένα νέο αποκαλυπτικό ντοκουμέντο από τους 92 μετανάστες που βρέθηκαν γυμνοί στον Έβρο έφερε στο φως την Παρασκευή ο τηλεοπτικός σταθμός Open

Στη φωτογραφία αποτυπώνονται οι κακουχίες και η βαναυσότητα σε βάρος των παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι φαίνονται ταλαιπωρημένοι και χωρίς τα ρούχα ή τα υπόλοιπα προσωπικά τους αντικείμενα.

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα ενός εκ των μεταναστών που προσπαθεί να καλύψει το γυμνό σώμα του, με ένα πανί που βρήκε στην ύπαιθρο.

Οι παράτυποι μετανάστες περιέγραψαν στις ελληνικές αρχές πώς οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες τους ξεγύμνωσαν και τους απείλησαν για να περάσουν στην ελληνική πλευρά.

Το υλικό είχαν καταγράψει από την πρώτη στιγμή αξιωματικοί της FRONTEX και είναι πλέον σε γνώση ευρωπαίων αξιωματούχων.

Παράλληλα, ο απάνθρωπος τρόπος με τον οποίο η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, έρχεται στο φως μέσα από τις αφηγήσεις των όσων τραβούν οι μετανάστες.

Οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες στέλνουν με τη βία δυστυχισμένους ανθρώπους στην Ελλάδα, απειλώντας τους με ξυλοδαρμό. Τους προμηθεύουν δε, με χάρτες ώστε να μη χαθούν και επιστρέψουν.

Πώς δρα η τουρκική στρατοχωροφυλακή - 1.000 μετανάστες καθημερινά στα σύνορα

Στοιχεία για τη δράση της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στον Έβρο, μετά και την ωμότητα με τους 92 γυμνούς μετανάστες, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Περίπου 1.000 μετανάστες επιχειρούν καθημερινά να περάσουν τον Έβρο και να βρεθούν στο ελληνικό έδαφος. Αυτές οι πιέσεις έχουν αυξηθεί σταδιακά τον τελευταίο μήνα όπως παρατηρούν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, ενώ έχουν εντοπίσει και έναν νέο σχέδιο της τουρκικής πλευράς το οποίο είναι να έχουν «διαθέσιμους» μετανάστες κοντά στο ποτάμι και να τους «σπρώχνει» στο ελληνικό έδαφος όταν επιθυμεί να δημιουργήσει ένταση.

Οι Τούρκοι στρατοχωροφύλακες έχουν εντοπίσει εγκαταλελειμμένα κτίρια, αγροικίες, στάνες ακόμα και χοιροστάσια όπου έχουν βρει καταφύγιο μετανάστες. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, τους αφήνουν εκεί, τους σιτίζουν και κάποια δεδομένη στιγμή εμφανίζονται φορτηγά στα οποία τους επιβιβάζουν, τους πηγαίνουν στο ποτάμι και τους πιέζουν με την βία να περάσουν στην απέναντι όχθη και το ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μια τέτοια περίπτωση ήταν και οι 92 μετανάστες όπου με το ξεγύμνωμα, τον ξυλοδαρμό και την απειλή με όπλα επιχείρησαν να ωθήσουν στην ελληνική πλευρά όσους αρνήθηκαν.

Αιχμές κατά Τουρκίας για τη στάση της έναντι της Ρωσίας

AP Photo / Geert Vanden Wijngaert

Την ίδια ώρα, η Τουρκία βρίσκεται στο «στόχαστρο» της ΕΕ και για τη στάση της έναντι της Ρωσίας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, καταστρατηγούν τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στη Ρωσία.

Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί αυτήν την κατάσταση, τόνισε, και ανακοίνωσε ότι θα οριστεί απεσταλμένος προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι υπάρχει ενόχληση στην Ευρώπη για τη στάση της Τουρκίας, παρατηρώντας ότι: «Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας».

Την ανησυχία της για την καταστρατήγηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τρίτες χώρες και την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ορίσει και να στείλει έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που θα λειτουργεί ως ελεγκτής και διαπραγματευτής σε περιπτώσεις παράκαμψης, εξέφρασε σήμερα η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη στάση της Τουρκίας σε αυτό το ζήτημα.

Ειδικότερα, κληθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει τη στάση τρίτων χωρών, μεταξύ τους και της Τουρκίας που παρακάμπτουν τις κυρώσεις με διάφορους τρόπους, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι πράγματι, «είναι ένα θέμα για το οποίο ανησυχούμε, η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες» και εξήγησε ότι στην 8η δέσμη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει προστεθεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και σε άτομα (επιχειρηματίες) που συναλλάσσονται με αγαθά από την ΕΕ, μέσω τρίτων χωρών προς τη Ρωσία.

«Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ως προς αυτό ότι δεν θα ανεχτούμε αυτές τις καταστρατηγήσεις», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε.

«Είναι στις προθέσεις μας να ορίσουμε έναν απεσταλμένο για την παράκαμψη των κυρώσεων, επειδή η εμπειρία μάς λέει ότι είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει απεσταλμένος σε τρίτες χώρες, για να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με το τι παρατηρούμε. Είναι ένας διάλογος που πρέπει να γίνει. Επίσης, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα μέσα να βάλουμε στη λίστα με τις κυρώσεις, τα άτομα που τις παρακάμπτουν, μέσω τρίτων χωρών, κάτι που δείχνει πολύ καλά ότι δεν το ανεχόμαστε».

Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, κάτω από το κεφάλαιο που αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία και ειδικότερα την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει «τη σημασία της διασφάλισης της αποτελεσματικής εφαρμογής, της πρόληψης της καταστρατήγησης και της διευκόλυνσής τους και καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις κυρώσεις της ΕΕ».

Επισημαίνει, επίσης, ότι «οι προσπάθειες σε αυτό το θέμα πρέπει να ενταθούν».