ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνία Καλίν-Σάλιβαν για την προμήθεια F-16 με επίθεση κατά της Ελλάδας

Επικοινωνία Καλίν-Σάλιβαν για την προμήθεια F-16 με επίθεση κατά της Ελλάδας
AP Photo/Emrah Gurel

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν με τον σύμβουλο ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Τουρκίας να ξεμπλοκάρει την προμήθεια F-16. Ωστόσο, δεν έλλειψε η επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, εκφράστηκαν οι προσδοκίες της Άγκυρας για την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο, καθώς και η ικανοποίηση για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία.

Παράλληλα, ο Ιμπραήμ Καλίν προχώρησε σε νέα πρόκληση έναντι της Ελλάδας, μη διστάζοντας να αναφέρει στον σύμβουλο ασφάλειας του προέδρου των ΗΠΑ ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ο Τούρκος αξιωματούχος κάλεσε, δε, την Ελλάδα να βάλει τέλος σε ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις που αγνοούν το διεθνές δίκαιο.

Η τοποθέτηση Καλίν έρχεται στον απόηχο της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων εκ μέρους της Ελλάδας. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα, Δευτέρα, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος ενημέρωσε την αρμόδια Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον και Ευρωπαίους αξιωματούχους για την ωμότητα που διεπράχθη εκ μέρους της Τουρκίας στον Έβρο, με τους 92 γυμνούς μετανάστες.

Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα έχει στείλει μηνύματα προς την πλευρά της Άγκυρας ότι όσο υπάρχει απειλή, είναι ατελέσφορη κάθε προσπάθεια επικοινωνίας -ένα μήνυμα που εστάλη με αφορμή το τετ α τετ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Την προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι δεν συμμερίζεται ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, πάντως, καθώς έσπευσε να επαναλάβει τις απειλές για τα ελληνικά νησιά, όπως έπραξε σήμερα, Δευτέρα και ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ.

«Bλέπουμε βέβαια τι συμβαίνει και το τι κάνουν στην Αλεξανδρούπολη και σε διάφορα νησιά. Αφού φορέσουμε την πανοπλία μας και λάβουμε τις προφυλάξεις μας, δεν μας δίνουν κανέναν φόβο. Έχουμε λάβει τα μέτρα μας, όλα είναι έτοιμα. Ως εκ τούτου, κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα. Ας το σκεφτούν» είχε δηλώσει ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Κάποιος θέλει να παρασύρει την Ελλάδα σε μια περιπέτεια. Η Τουρκία έχει πολύ ισχυρή διπλωματία. Εάν δείξετε επιθετικότητα, μπαίνει στο παιχνίδι το λογισμικό "μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ". Ο πιο ασφαλής συνομιλητής είναι η Τουρκία» είναι η σημερινή δήλωση Τσελίκ.

Πάντως, με αυτές τις προκλητικές δηλώσεις η προσπάθεια της Τουρκίας για προμήθεια F-16 καθίσταται μάλλον δύσκολη, ακόμη κι αν η αμερικανική κυβέρνηση διάκειται ευνοϊκά έναντι του αιτήματος της Άγκυρας.

Δεν είναι πολλά 24ωρα από τη νέα προειδοποίηση του Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, όσο δεν σέβεται την ελληνική κυριαρχία.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα εγκρίνω καμία πώληση F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει την επιθετική του εκστρατεία σε όλη την περιοχή. Τελεία και παύλα».

Με την παραπάνω δήλωση την περασμένη Πέμπτη ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη στάση που πρόκειται να κρατήσει μετά την απομάκρυνση των δύο τροπολογιών που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των μαχητικών F-16.

Οι εν λόγω τροπολογίες είχαν κατατεθεί από τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Κρις Βαν Χόλεν στο νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Ωστόσο, η αντίστοιχη τροπολογία που είχε κατατεθεί από τον βουλευτή Κρις Πάπας στο νομοσχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων έχει ήδη υπερψηφιστεί. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το τελικό κείμενο του αμυντικού προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί μέσα από διαπραγματεύσεις που θα γίνουν μεταξύ των δύο νομοθετικών σωμάτων μετά το πέρας των μεσοπρόθεσμων εκλογών.

Ωστόσο, όπως έσπευσε να εξηγήσει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι τροπολογίες αποτελούν μόνο ένα από τα διαθέσιμα εργαλεία για την διαμόρφωση της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο. «Μια τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) είναι μόνο ένα από τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με αυτό τον τρόπο, ο Αμερικανός γερουσιαστής κατέστησε σαφές ότι ακόμα και στην περίπτωση που δεν υιοθετηθεί καμία τροπολογία, εκείνος επιφυλάσσεται να ασκήσει βέτο στην έγκριση οποιασδήποτε μελλοντικής σύμβασης για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Υπενθυμίζεται, ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ διαθέτει το συγκεκριμένο δικαίωμα ως πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.