ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κομισιόν σε Τουρκία: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα, απέχετε από μονομερείς ενέργειες

Κομισιόν σε Τουρκία: Σεβαστείτε τα κυριαρχικά δικαιώματα, απέχετε από μονομερείς ενέργειες
Στο νέο προσχέδιο της Κομισιόν για τη διεύρυνση, αναφέρεται ρητά πως «η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο και τις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών AP Photo / John Thys (File)

Ιδιαίτερα αυστηρό τόνο έναντι της Άγκυρας φαίνεται πως υιοθετεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με φόντο το πλάνο της διεύρυνσης της ΕΕ, καλώντας, ουσιαστικά, την Τουρκία να εγκαταλείψει την ρητορική της επιθετικότητας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και να απέχει από μονομερείς ενέργειες.

Στο νέο προσχέδιο της Κομισιόν για τη διεύρυνση, αναφέρεται ρητά πως «η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο και τις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων (των θαλάσσιων ζωνών) που δικαιούνται τα νησιά τους».

Παράλληλα, σύμφωνα με μέρος του προσχεδίου που δημοσίευσε το βράδυ της Τρίτης η ΕΡΤ, η Επιτροπή ζητά από την Τουρκία να συνεχίσει το διάλογο με καλή πίστη και να απέχει από μονομερείς ενέργειες.

«H κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στον εναέριο χώρο και τις θαλάσσιες ζώνες όλων των γειτονικών παράκτιων κρατών, συμπεριλαμβανομένων (των θαλάσσιων ζωνών) που δικαιούνται τα νησιά τους, πρέπει να γίνονται σεβαστά και η οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο μέσω διαλόγου με καλή πίστη και επιδίωξη σχέσεων καλής γειτονίας. Η συνέχιση του διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη απαίτηση για τη διασφάλιση σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη σχέσης συνεργασίας και αμοιβαίας επωφελούς σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΕΕ: Σε τέλμα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία

Νέες προκλήσεις από Τσαβούσογλου

Νωρίτερα, πάντως, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε εκ νέου σε νέες αδιανόητες δηλώσεις υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη και επαναλαμβάνοντας τα «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα», λέγοντας, μάλιστα, ότι αυτό δεν απευθύνεται μόνο στη χώρα μας αλλά σε οποιονδήποτε προχωρά σε απειλές απέναντι στην Τουρκία.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TVNET, ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η Αθήνα «ξέρει πως αυτά που κάνει δεν έχουν όφελος στις ΗΠΑ ούτε στην Ελλάδα».

«Η ΗΠΑ πρέπει να επιστρέψει στην ισορροπία» τόνισε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας τις ανυπόστατες αιτιάσεις της Άγκυρας ότι η Αθήνα παραβιάζει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων.

«Η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων που υπογράφηκαν για την ειρήνη. Ο λόγος αποστρατιωτικοποίησής τους ήταν αυτός. Για τη συνέχιση της ειρήνης πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Άρα θέλει σύγκρουση, δεν θέλει ειρήνη. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί από εμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρθηκε εκ νέου στη «μουσουλμανική μειονότητα» της Θράκης.

«Στη Θράκη υπάρχει καταδίωξη, καταπίεση, δεν υπάρχει θρησκευτική ελευθερία».

«Πανικοβλήθηκε η Ελλάδα»

Ο Τούρκος υπουργός έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα «πανικοβλήθηκε» από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Με τη Λιβύη είχαμε υπογράψει συμφωνία και το 2019. Μας λένε πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμότητα να υπογράψει. Αλλά η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα και η Αίγυπτος έχουν υπογράψει διάφορα μνημόνια με την κυβέρνηση της Λιβύης» ανέφερε, και συμπλήρωσε:

«Ο Ντμιέμπα λένε πως δεν έχει αρμοδιότητα, αλλά στον ΟΗΕ αυτόν καλούν. Σε όλες τις χώρες ή καλούν αυτόν ή την υπουργό Εξωτερικών. Η Αίγυπτος είπε την αντίρρηση της για τη νομιμότητα της κυβέρνησης, δεν είπε κάτι εναντίον της συμφωνίας».

Στρέφοντας τα «πυρά» της ξανά κατά της Ελλάδας, υποστήριξε ότι «σε κάθε θέμα κάνει το ίδιο».

«Εκφράζει τις ενστάσεις της πάλι. Είναι σε κατάσταση λύπησης. Ο κόσμος τους βαρέθηκε. Η συμφωνία με τη Λιβύη προβλέπει τις έρευνες στην ξηρά, στη θάλασσα, υπεράκτιες έρευνες κτλ. Εσάς τι σας νοιάζει!» ανέφερε προκλητικά.

Υποστήριξε δε, ότι ο «σημαντικότερες παίκτης στη Λιβύη είναι η Τουρκία».

«H Eλλάδα είναι ενοχλημένη επειδή η Τουρκία είναι παγκόσμιος παίκτης. Δεν το χωνεύουν αυτό. Η Ελλάδα όλο κατηγορεί την Τουρκία πως δεν συμμετέχει στις κυρώσεις. Η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Η Ελλάδα πανικοβλήθηκε με τις επιστολές μας, που εξηγήσαμε πως αυτό το θέμα έχει άμεση σχέση με την κυριαρχία των νησιών» ανέφερε, και συνέχισε:

«Καλώ την Ελλάδα να άρει την ένταση της, να οδηγηθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο Διεθνές Δικαστήριο. Η Ελλάδα λέει ψέματα.


Η Ελλάδα διεκδικεί 10 μίλια εναέριου χώρου, ενώ έχει 6 μίλια χωρικά ύδατα. Για τις θαλάσσιες περιοχές ευθύνης έχει άδικο. Άρχισαν να λένε βλακείες μετά τις επιστολές μας. Εντός της Ε.Ε προσπαθεί να κινητοποιήσει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.


Λέμε στην Ελλάδα πως αν λες 'πίσω μου είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ', τότε θα σου πούμε 'καλημέρα' (σ.σ. το λέει στα ελληνικά) να ξυπνήσεις από τον ύπνο, όλα αυτά δεν σε ωφελούν».

Ολοκληρώνοντας το «κρεσέντο» προκλητικότητας είπε, απευθυνόμενος στη χώρα μας, πως «όταν επιχείρησε να πάρει να πάρει τουρκικά εδάφη, σε ρίξαμε στη θάλασσα και δεν το χώνεψες ακόμα».

«Η Ελλάδα παραβιάζει τον εναέριο χώρο και μετά εμείς απαντάμε πολλαπλάσια» υποστήριξε.