ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά την Πράγα: Η απομόνωση του Ερντογάν, το μήνυμα Μητσοτάκη και η ανησυχία για τα ενεργειακά

Η ελληνική πλευρά και ειδικότερα ο πρωθυπουργός επέδειξαν μια ψύχραιμη αλλά ταυτόχρονα αποφασιστική στάση απέναντι στους «λεονταρισμούς» και την επιθετική τακτική του Τούρκου προέδρου EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Θετικά αποτιμά η Αθήνα τα μηνύματα που προέκυψαν κατά το διήμερο ευρωπαϊκό «ραντεβού» στην Πράγα, καθώς τόσο τα ελληνοτουρκικά όσο και το ενεργειακό βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος, η ελληνική πλευρά και ειδικότερα ο πρωθυπουργός επέδειξαν μια ψύχραιμη αλλά ταυτόχρονα αποφασιστική στάση απέναντι στους «λεονταρισμούς» και την επιθετική τακτική του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έναντι της χώρας μας.

Η προκλητική και πέρα από κάθε όριο ολιτικού πολιτισμού ρητορική του κ. Ερντογάν προκάλεσε μάλλον θυμηδία στους κόλπους της Ευρώπης των 27.

Είναι χαρακτηριστική, άλλωστε, η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για τον έντονο διάλογο που υπήρξε ανάμεσα στον ίδιο και τον κ. Ερντογάν στο δείπνο της Άτυπης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας της Πέμπτη:

«Όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη χθεσινή ανταλλαγή απόψεων πιστεύω ότι σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, για το ποιος υιοθετεί μία επιχειρηματολογία η οποία σίγουρα δεν ταιριάζει - θα έλεγα - στο γεωπολιτικό πλαίσιο το σημερινό. Αυτή η αναβίωση ιστορικών φαντασιώσεων, παλιών αυτοκρατοριών, αυτή η έμπρακτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο, αυτές είναι έννοιες που δεν νομίζω ότι ταιριάζουν στο σημερινό κόσμο».

Επισήμανε, εξάλλου, πως «ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντούν» και τον κάλεσε «να αλλάξει πορεία, αν θέλει να έχει μια στενότερη σχέση με την ΕΕ γιατί δεν θα βρει κανέναν σύμμαχο».

«Καμία πρόκληση δεν θα περάσει αναπάντητη και υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξέφρασε δε την ελπίδα τα όσα διαμείφθηκαν να αποτέλεσε μια βαλβίδα εκτόνωσης με την Τουρκία και να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο.

Διαβάστε σχετικά:

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του απαντούν - Να αλλάξει πορεία

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της της Τουρκίας ενέμεινε στη διατήρηση μιας προκλητικής συμπεριφοράς, κλιμακώνοντας την ρητορική του έναντι του Έλληνα πρωθυπουργού. Παράλληλα, η Άγκυρα δεν άργησε να ρίξει ακόμη περισσότερο λάδι στη φωτιά, ανακοινώνοντας ότι βγάζει στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Διαβάστε επίσης:

H Γαλλία αμφισβητεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες

Ο κ. Ερντογάν μιλώντας σε δημοσιογράφους και απαντώντας ερώτηση για το αν μίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε:

«Είδατε κάτι τέτοιο; Πρόκειται για άνθρωπο που δεν γνωρίζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου. Ήμουν ένας από τους βασικούς ομιλητές, έδωσα το λόγο μου. Σηκώθηκε και προσπάθησε να μου απαντήσει; Τι θα έπρεπε να κάνω; Να απαντήσω στην απάντησή του; Θα πέσει ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας σ’ αυτό το επίπεδο;».

Μητσοτάκης: «Ό,τι έχω να πω, το λέω κατάμουτρα»

Νωρίτερα, πάντως, την Παρασκευή , ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα το επεισόδιο που σημειώθηκε ανάμεσα στον ίδιο και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

«Σηκώθηκα πάνω και του είπα "ό,τι έχω να σου πω, στο λέω κατάμουτρα"», φέρεται να δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας στην κυρία φον ντερ Λάιεν και σε ηγέτες της Ευρώπης των 27 τα όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε τους τόνους της επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας.

Το ενεργειακό ζήτημα με το βλέμμα στο χειμώνα

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος, αν και η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Πράγας έληξε χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ενεργειακού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πέρας της Συνόδου, δήλωσε αισιόδοξος για απόφαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι διαβουλεύσεις οδηγούν προς την κατεύθυνση της πρότασης της Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος στο Συμβούλιο ότι πρέπει να υπάρξει μια κοινή, δραστική ευρωπαϊκή παρέμβαση προκειμένου να πέσουν οι τιμές στο φυσικό αέριο και σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι προτάσεις τις οποίες επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Είμαι αισιόδοξος ότι στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και αφού έχει γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας, θα μπορούμε να αποφασίσουμε μία τέτοια παρέμβαση.

Χαίρομαι διότι μετά από επίμονη προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ειδικών που μας συμβουλεύουν οι προτάσεις αυτές έχουν πια ωριμάσει, έστω και με καθυστέρηση. Είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αλλά έστω και αργά η Ευρώπη πρέπει να κάνει το σωστό: ενωμένοι να αξιοποιήσουμε αυτή τη μεγάλη δύναμη που έχουμε ως ευρωπαϊκή οικογένεια, να κατεβάσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια του εφοδιασμού».

Η πρόταση της Ελλάδας

Η «Ομάδα των 4 χωρών» που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο συνέταξαν μια πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να εισαγάγει έναν «δυναμικό διάδρομο τιμών» για το φυσικό αέριο, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας και να περιοριστεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, όπως αναφέρει το Reuters.

«Ο διάδρομος θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, χωρίς αυτές να περιορίζονται σε εισαγωγές από συγκεκριμένες επικράτειες και σε χρήση φυσικού αερίου για συγκεκριμένο σκοπό», αναφέρεται στο προσχέδιο της πρότασης των χωρών, που είδε το Reuters.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κώστας Σκρέκας τόνισε πως υπάρχουν δύο τρόποι ως προς την πρόταση για το πλαφόν.

Πρώτον να οριστεί ένας απόλυτος αριθμός, λύση που όμως συνεπάγεται αρκετά προβλήματα και δεύτερον να προταθεί ένα μεταβαλλόμενο όριο που θα κυμαίνεται ανάλογα με τη διακύμανση των υπόλοιπων αγορών όπως το Henry Hub στις ΗΠΑ, ο δείκτης της Ασίας και της Αυστραλίας.

Μέσα από έναν σταθμισμένο μέσο όρο θα προκύπτει μια τιμή ανάλογα με το πώς θα κινούνται οι αγορές και άρα εντός της πραγματικότητας του διεθνούς περιβάλλοντος. Εφόσον λυθούν τα θέματα ρευστότητας των χρηματιστηρίων αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ανώτατο όριο σε καλές τιμές χωρίς να φεύγουν φορτία από την Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

«Δεν έχουμε μείνει σε μια γενικόλογη πρόταση, έχουμε δουλέψει για να τη στοιχειοθετήσουμε και να συμφωνήσουμε στις βασικές αρχές ώστε η Επιτροπή να καταθέσει πρόταση για κανονισμό» τόνισε ο υπουργός.

Όπως επισήμανε το Βερολίνο δεν συμφωνεί με την πρόταση αυτή και εγείρει προβληματισμούς για τον κίνδυνο να υπάρξουν προβλήματα στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης με αέριο, αφού ένα πλαφόν σε χαμηλότερα επίπεδα από τις τιμές που καταγράφονται στις άλλες διεθνείς αγορές θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναδρομολόγηση στην Ασία φορτίων LNG που κανονικά προορίζονταν για τη «Γηραιά Ήπειρο».

«Με την Ιταλία, την Πολωνία και το Βέλγιο, έχουμε δουλέψει σε τεχνικό επίπεδο ώστε να στοιχειοθετήσουμε την πρόταση, η οποία απαντά τόσο στο ζήτημα του κόστους, όσο και στη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο. Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις την επόμενη Τρίτη στη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας, ώστε να πείσουμε και τις υπόλοιπες χώρες να στηρίξουν αυτή την πρόταση», υπογράμμισε.

Στην περίπτωση επίτευξης συμφωνίας, τότε τα κράτη-μέλη θα δώσουν στην Κομισιόν να επεξεργαστεί περαιτέρω την πρόταση, ώστε να προχωρήσει σε εισήγηση σχετικού Κανονισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης