ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του απαντούν - Να αλλάξει πορεία

Μητσοτάκης: Ο Ερντογάν δεν είναι συνηθισμένος να του απαντούν - Να αλλάξει πορεία
ΙΝΤΙΜΕ

Νέο μήνυμα προς τον Τούρκο πρόεδρο έστειλε από την Πράγα στη διάρκεια δηλώσεών του μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον έντονο διάλογο που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν στο δείπνο, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντούν και τον κάλεσε να αλλάξει πορεία αν θέλει να έχει μια στενότερη σχέση με την ΕΕ γιατί δεν θα βρει κανέναν σύμμαχο.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι καμία πρόκληση δεν θα περάσει αναπάντητη και υπογράμμισε ότι πρέπει να σταματήσει η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.

Ερωτηθείς εάν θα φθάσει η Ελλάδα στο σημείο να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, εξέφρασε την ελπίδα να μην χρειαστεί.

Σχετικά με την έντονη ανταλλαγή στο δείπνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι όλοι είδαν με τι έχουμε να κάνουμε και σημείωσε ότι καλό είναι να λέγονται δημόσια και να μην παρουσιάζονται μόνο ως μονόλογος αυτά που υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Έκανε, δε, λόγο για έμπρακτη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, που δεν ταιριάζει στο σημερινό κόσμο.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα τα όσα διαμείφθηκαν να αποτέλεσε μια βαλβίδα εκτόνωσης με την Τουρκία και να ανοίξει ο δρόμος για διάλογο.

Αναλυτικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είδαν αυτόν τον διάλογο, έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων η οποία έγινε μπροστά στους ομολόγους μου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αλλά και μπροστά σε όσους ηγέτες συμμετέχουν σε αυτό το καινούριο και -πιστεύω- επιτυχημένο πείραμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ερντογάν για το ότι θα έρθει η Τουρκία ένα βράδυ, ο πρωθυπουργός παρατήρησε: «Επειδή, εξ όσων μπόρεσα να ακούσω από τη μετάφραση, ακριβώς ήταν αμφίσημη, θα πάρω την καλή ερμηνεία, και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδος. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα.

»Θα συγκρατήσω μία άλλη τοποθέτηση την οποία έκανε ο Πρόεδρος Erdoğan: ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη ως προς την εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας. Συγκρατώ αυτή την τοποθέτηση ως ένα σχόλιο στη θετική κατεύθυνση. Ελπίζω μόνο να έχει και συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας όσον αφορά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας, επισήμανε: «Υπάρχει ένα πλαίσιο αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δίνουν τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ακολουθήσει και αυτό τον δρόμο σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει κάποιες κόκκινες γραμμές. Άρα, το πλαίσιο αυτό υπάρχει και ελπίζουμε αυτό να μην χρειαστεί ποτέ να γίνει πράξη.

»Από εκεί και πέρα, θέλω να τονίσω επίσης μία ακόμα διάσταση της συζήτησης που αφορά στις κυρώσεις: ότι με βάση το 8ο πακέτο των κυρώσεων, που έχουν εγκριθεί πια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπάρχει για πρώτη φορά η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες και φυσικά πρόσωπα που κρίνεται ότι παραβιάζουν τις κυρώσεις προς τη Ρωσία, εξάγοντας ευρωπαϊκά προϊόντα στη Ρωσία μέσω της Τουρκίας.

»Πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο είναι σημαντικό ως προς την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μην υπάρχει αυτή η πραγματικότητα, η οποία συνεχίζεται: να υπάρχει μια μεγάλη χώρα η οποία ουσιαστικά παρακάμπτει τις κυρώσεις, εις βάρος όλων των υπολοίπων, χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες εφαρμόζουν τις κυρώσεις. Είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση.»

Στην ερώτηση εάν τα όσα διαμείφθηκαν στο δείπνο με τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσαν μια βαλβίδα εκτόνωσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Θα το ευχόμουν, διότι -ξέρετε- είναι καλό μερικές φορές αυτά να λέγονται δημόσια, τουλάχιστον δημόσια μπροστά σε άλλους, και να μην παρουσιάζονται οι απόψεις της Τουρκίας μόνο στα πλαίσια μονολόγων.

»Ίσως ο Τούρκος Πρόεδρος δεν είναι συνηθισμένος να του απαντά κανείς στις απόψεις τις οποίες διατυπώνει. Έτσι όμως δουλεύουμε στην ευρωπαϊκή οικογένεια, έτσι δουλεύει και η Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα.

»Θέλω κι εγώ να πιστεύω, ότι ενδεχομένως αυτό το, μην το πούμε «επεισόδιο», ας πούμε αυτή η ανταλλαγή απόψεων, να μπορεί να λειτουργήσει εκτονωτικά και να μπορέσουμε, επιτέλους, να δρομολογήσουμε μία αποκλιμάκωση των φραστικών εντάσεων για να μπορέσουμε να καθίσουμε επιτέλους -όπως έχω πει πολλές φορές- να συζητήσουμε και κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά να μπορέσουμε να επιστρέψουμε και στο τραπέζι των συζητήσεων για το ένα κύριο ζήτημα το οποίο αποτελεί ιστορικά τη βασική μας διαφορά, και αυτό αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.»

Ερωτηθείς για το εάν συζήτησε με τους άλλους ηγέτες τις προκλήσεις Ερντογάν και για τον αντίκτυπο που έχει η τουρκική επιθετικότητα, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Σίγουρα τους είπα, αλλά δεν χρειάζεται αυτά να τα μοιραζόμαστε δημόσια.

»Θα επαναλάβω και πάλι ότι όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη χθεσινή ανταλλαγή απόψεων πιστεύω ότι σχημάτισαν άποψη για το ποιος προκαλεί, για το ποιος υιοθετεί μία επιχειρηματολογία η οποία σίγουρα δεν ταιριάζει -θα έλεγα- στο γεωπολιτικό πλαίσιο το σημερινό. Αυτή η αναβίωση ιστορικών φαντασιώσεων, παλιών αυτοκρατοριών, αυτή -θα έλεγα- η έμπρακτη περιφρόνηση στο Διεθνές Δίκαιο, αυτές είναι έννοιες που δεν νομίζω ότι ταιριάζουν στο σημερινό κόσμο.

»Και πιστεύω ακράδαντα ότι η Τουρκία αν θέλει πραγματικά να έχει -όπως ισχυρίζεται ότι θέλει, όπως μας είπε χθες ο κ. Erdoğan- μία παραγωγική και ουσιαστική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μία σχέση που και εμείς θα τη θέλαμε, θα πρέπει πια να έχει αντιληφθεί ότι πρέπει να αλλάξει πορεία. Δεν θα βρει κανέναν, κανέναν σύμμαχο εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας που να την υποστηρίζει εφόσον εξακολουθεί να πορεύεται σε αυτό τον δρόμο.»

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα

Η Άγκυρα κλιμακώνει περαιτέρω την προκλητική τακτική της, στον απόηχο της έντασης που προκλήθηκε ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ήδη ετοιμάζεται να βγάλει στην Ανατολική Μεσόγειο το νέο γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν».

Την Παρασκευή εκδόθηκε NAVTEX με τις γεωτρήσεις οι οποίες θα γίνουν κοντά στον κόλπο της Αττάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και θα διαρκέσουν από αύριο Σάββατο 8/10 μέχρι και την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022.

Αναλυτικά το κείμενο της τουρκικής NAVTEX

TURNHOS N/W : 0974/22 (Antalya NAVTEX Station) (Published Date: 07-10-2022 11:32)TURNHOS N/W : 0974/22

MEDITERRANEAN SEA

DRILLING OPERATIONS, BY ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN AND MURAT İLHAN BETWEEN 08 OCT-07 NOV 22 IN YÖRÜKLER-1 AREA BOUNDED BY;

36 03.87 N – 031 54.26 E

36 05.88 N – 031 54.23 E

36 05.90 N – 031 56.70 E

36 03.90 N – 031 56.73 E

10 NM. WIDE BERTH REQUESTED.

CANCEL THIS MESSAGE 072159Z NOV 22.

Όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία προχωρά σε μια αμιγώς συμβολική κίνηση, σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τα ελληνοτουρκικά, καθώς έχει ήδη ενεργοποιηθεί το τουρκολιβυκό σύμφωνο, ενώ θέλει να περάσει μήνυμα για τις προθέσεις της Άγκυρας το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Υψηλούς τόνους και σήμερα από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προχώρησε σε επίθεση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «δεν θα πέσει στο επίπεδό του» απαντώντας του και υποστηρίζοντας ότι «δεν γνωρίζει το πρωτόκολλο».

Ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το αν μίλησε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε:

«Είδατε κάτι τέτοιο; Πρόκειται για άνθρωπο που δεν γνωρίζει τους κανόνες του πρωτοκόλλου. Ήμουν ένας από τους βασικούς ομιλητές, έδωσα το λόγο μου. Σηκώθηκε και προσπάθησε να μου απαντήσει; Τι θα έπρεπε να κάνω; Να απαντήσω στην απάντησή του; Θα πέσει ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας σ’ αυτό το επίπεδο;».

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόταν στην απάντηση που έλαβε από πλευράς του Έλληνα πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου στην Πράγα, μετά τα όσα ανυπόστατα υποστήριξε αλλά και το «κατηγορώ» στην Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση.

Μητσοτάκης: «Ό,τι έχω να πω, το λέω κατάμουτρα»

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε την Παρασκευή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στην Πράγα το επεισόδιο που σημειώθηκε ανάμεσα στον ίδιο και τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια του δείπνου στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας χθες.

«Σηκώθηκα πάνω και του είπα "ό,τι έχω να σου πω, στο λέω κατάμουτρα"», φέρεται να δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, περιγράφοντας στην κυρία φον ντερ Λάιεν και σε ηγέτες της Ευρώπης των 27 τα όσα έγιναν το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο, όταν ο Τούρκος πρόεδρος ανέβασε τους τόνους της επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε από την Πράγα νέο μήνυμα στην Άγκυρα, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα ουδέποτε προκαλεί αλλά απαντά πάντα με αυτοπεποίθηση.

Ο πρωθυπουργός προχώρησε στη νέα αυτή τοποθέτηση μετά από την ευθεία πρόκληση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά το χθεσινό δείπνο στην Πράγα, αλλά και τις ευθείες απειλές που εκτόξευσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Δεν νοείται σήμερα να κατηγορείται η Ελλάδα πως αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο, όταν ήταν η Τουρκία είναι αυτή που κλείνει την πόρτα του διαλόγου», και σημείωσε πως «κλείνουμε τα παράθυρα σε κάθε πρόκληση και αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου».

Αναφερόμενος στα όσα συνέβησαν το βράδυ της Πέμπτης στο δείπνο των ηγετών με τον Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας είπε πως «ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αντιληφθούν ακόμα και συνάδελφοί μου που δεν γνωρίζουν αρκετά για το θέμα ποιος είναι αυτός που προκαλεί και υψώνει τους τόνους και ποια χώρα υπερασπίζεται με αυτοπεποίθηση τα δικαίωματά της».

Για τα τραγικά ναυάγια σε Μυτιλήνη και Κύθηρα, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την βαθιά του θλίψη.

«Με αυτοθυσία οι κρατικές υπηρεσίες έσπευσαν να σώσουν κατατρεγμένους ανθρώπους που μπήκαν σε βάρκες χωρίς σωσίβια και απέπλευσαν από τις τουρκικές ακτές», και ζήτησε να «σταματήσει η εργαλειοποιήση του μεταναστευτικού».

Παράλληλα, κάλεσε την Τουρκία «να συνεργαστεί με την Ελλάδα να εξαλείψουμε τα άθλια δίκτυα των διακινητών των καταταραγμένων ανθρώπων».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση και τις κινήσεις της ΕΕ ενόψει χειμώνας ανέφερε πως «πιστεύω πως οι συνθήκες έχουν πια ωριμάσει ώστε στην επομένη σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις».