Ένταση μεταξύ Ερντογάν και Μητσοτάκη στην Πράγα - Ενημερώνει τους εταίρους ο πρωθυπουργός
Με απειλές και «κατηγορώ» σε βάρος της Ελλάδας και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προσήλθε στην Πράγα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε -ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης- να δυναμιτίσει εκ νέου το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.
Σε συνέχεια της ολοένα και κλιμακούμενης τουρκικής επιθετικότητας των τελευταίων εβδομάδων, ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε -τόσο ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε- να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρόεδρος πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σταθερός στη στρατηγική της Αθήνας για ψύχραιμη και αποφασιστική απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις, πήρε αμέσως τον λόγο και απευθύνθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντάς του ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών.
«Αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες» ανταπάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το φραστικό επεισόδιο με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε τις εμπρηστικές δηλώσεις και την επιθετική ρητορική.
«Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα επί του παρόντος» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, εξαπολύοντας σαφή στρατιωτική απειλή κατά κράτους μέλους της ΕΕ από ευρωπαϊκό έδαφος λέγοντας ότι «θα έρθει ξαφνικά βράδυ». Μάλιστα, σε διευκρινιστική ερώτηση Ελληνίδας δημοσιογράφου για το τι πραγματικά εννοεί, απάντησε:
«Δεν μιλάμε μόνο για την Ελλάδα αλλά για οποιαδήποτε χώρα μας προκαλέσει ή μας επιτεθεί. Μπορεί όντως ένα βράδυ να έρθουμε και αυτό που καταλάβατε εσείς, το έχουν καταλάβει κι αυτοί».
«Περιμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο, σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες υπό τον μανδύα της ενότητας ή της αλληλεγγύης. Η Τουρκία δεν έχει ποτέ βλέψεις επί του εδάφους ή της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» συνέχισε ο Ερντογάν και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για ανειλικρίνεια.
Παράλληλα, επιχείρησε να αφήσει το «παράθυρο» του διαλόγου ανοιχτό, λέγοντας -χωρίς όμως να κατονομάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη- ότι «μέσα στο χρόνο ελπιζουμε να βρούμε κάποια ευκαιρία να συνομιλήσουμε».
Ενώπιον «27» η ακραία στάση της τουρκικής ηγεσίας
Την πλήρη διάσταση της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους Ευρωπαίους εταίρους του, κατά τη συνεδρίαση του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί την Παρασκευή, στην Πράγα.
Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα αναφερθεί και στην πρόσφατη συμφωνία Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Παρόλο που η Σύνοδος είναι άτυπη και άρα δεν θα υπάρχουν συμπεράσματα για να καταγραφούν οι θέσεις των «27», η Αθήνα θεωρεί σημαντική την ενημέρωση των υπόλοιπων Ευρωπαίων.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού, μάλιστα, μεταφέρουν στις προθέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να υπογραμμίσει τους κινδύνους για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου που δημιουργεί η τουρκική συμπεριφορά εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας.
Αυτό που τονίζεται από την ελληνική πλευρά είναι πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως ο αναθεωρητισμός δεν βρίσκει υποστηρικτές -ούτε στην ευρωπαϊκή, ούτε στην διεθνή σκηνή- και επισημαίνεται ο σταθεροποιητικός ρόλος της χώρας μας τη στιγμή που η γειτονική χώρα ανοίγει συνεχώς μέτωπα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά την άφιξή του στην πρώτη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, έστειλε μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στην Τουρκία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «της θεμελιώδους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που «θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια».
Σημείωσε δε ότι κοινό χαρακτηριστικό των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα οφείλει να είναι η υιοθέτηση αυτών των κοινών αξιών, «όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».
Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζήτησε από τον Ερντογάν ο Μακρόν
Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας πήρε νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν καθώς κατά τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου, ζήτησε να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο».
Καθώς η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Γάλλος πρόεδρος, ζήτησε από τον Ερντογάν «να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους».