Ένταση στην Πράγα: Αυστηρή απάντηση Μητσοτάκη στην πρόκληση Ερντογάν
Σαφής και κατηγορηματική ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στην ευθεία αντιπαράθεση που επιχείρησε να προκαλέσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τον λόγο στο δείπνο των ηγετών και στο τέλος της παρέμβασής του κατηγόρησε απρόκλητα την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και ότι προκαλεί.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών, κατά τις ίδιες πηγές.
«Αντί να προκαλεί εντάσεις θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες» ανταπάντησε ο πρωθυπουργός.
Η αναφορά του πρωθυπουργού εξόργισε τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε απείλησε ευθέως την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι «θα έρθουμε ένα βράδυ».
Αρχικά, ο Ερντογάν επιχείρησε να υποβαθμίσει την ένταση που προκλήθηκε μέσα στο δείπνο, αλλά σύντομα στην πορεία της συνέντευξης Τύπου επέστρεψε στη γνωστή επιθετική ρητορική.
«Δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε με την Ελλάδα επί του παρόντος. Περιμένω από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας για διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει παράνομες πρωτοβουλίες υπό τον μανδύα της ενότητας ή της αλληλεγγύης. Η Τουρκία δεν έχει ποτέ βλέψεις επί του εδάφους ή της κυριαρχίας οποιασδήποτε χώρας. Αγωνιζόμαστε μόνο για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων» είπε ο Ερντογάν και κατηγόρησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για ανειλικρίνεια.
Σε ερώτηση εάν το «θα έρθουμε μια νύχτα» αναφέρεται στην Ελλάδα, ο Τουρκος πρόεδρος απάντησε: «Καλά καταλάβατε. Όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για οποιαδήποτε χώρα μας επιτεθεί, η απάντησή μας είναι πάντα: "Ξαφνικά, μπορεί να έρθουμε τη νύχτα. Πρέπει να το γνωρίζουν αυτό"» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου στην Τουρκία, έστειλε κατά την άφιξή του στη σύνοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη «της θεμελιώδους προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» που «θα πρέπει να είναι ο ακρογωνιαίος λίθος, που στηρίζει αυτή τη νέα προσπάθεια».
Σημείωσε δε ότι κοινό χαρακτηριστικό των χωρών που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα είναι η υιοθέτηση αυτών των κοινών αξιών, «όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξη».
Κατά την έναρξη της Συνόδου «πάγος» επικράτησε μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν με τους δύο ηγέτες να μην ανταλλάζουν ούτε βλέμμα, ακόμη και στην οικογενειακή φωτογραφία.
Σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο ζήτησε από τον Ερντογάν ο Μακρόν
Σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας πήρε νωρίτερα ο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς κατά τη συνομιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο, στο περιθώριο της Συνόδου, ζήτησε να γίνει σεβαστό το Διεθνές Δίκαιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στο Αιγαίο και «κάλεσε για επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ των πλευρών ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και να διαφυλαχθεί ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο».
Καθώς η Τουρκία δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Γάλλος πρόεδρος, ζήτησε από τον Ερντογάν «να αγωνιστούν εναντίον κάθε στρατηγικής παράκαμψης τους».