ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τουρκικές απειλές στο μικροσκόπιο της Ευρώπης - Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας

Οι τουρκικές απειλές στο μικροσκόπιο της Ευρώπης - Μητσοτάκης και Ερντογάν στη Σύνοδο της Πράγας
Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

Η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πολιτική κλιμάκωσης που η Άγκυρα ακολουθεί πιστά -σε καθημερινή πλέον βάση- μεταφέρονται στην Πράγα και στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπου θα δώσει το «παρών» και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα νέα μνημόνια συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη και θέτουν σε κίνηση το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, που καταδικάζουν απερίφραστα τις τουρκικές διεκδικήσεις και τις ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πέραν της γενικής καταδίκης της ΕΕ, την πλήρη στήριξή τους απέναντι στην Ελλάδα διατύπωσαν Βερολίνο, Παρίσι και Λονδίνο διαμηνύοντας στην Τουρκία ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και πως βάσει της θεμελιώδους αρχής του Διεθνούς Δικαίου δύο κράτη δεν μπορούν να κάνουν συμφωνίες εις βάρος τρίτων.

Η Αθήνα, παραμένοντας σταθερά ψύχραιμη απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν, σκοπεύει να διεθνοποιήσει την αποσταθεροποιητική στάση και την επιθετικότητα της Άγκυρας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποδομεί -και στην Πράγα- σημείο προς σημείο τα ανυπόστατα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.

Ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, όσο και στη Σύνοδο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα την Παρασκευή. Ένα τετ-α-τετ με τον Τούρκο πρόεδρο θεωρείται σχεδόν απίθανο, καθώς δεν παρά την ανοιχτή πρόσκληση της Αθήνας προς την Άγκυρα για διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, επιβεβαίωσε σε σημερινές δηλώσεις του ότι δεν έχουν γίνει διπλωματικές επαφές για συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, διευκρινίζοντας ότι εάν ζητηθεί από την Άγκυρα, η Αθήνα θα ανταποκριθεί θετικά.

«Προφανώς, εάν ο κ. Ερντογάν ζητήσει μία συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, είναι σαφές ότι εκεί θα κληθεί να εξηγήσει, τι είναι όλα αυτά τα παράλογα, εξωφρενικά, εντελώς ανιστόρητα και ανυπόστατα. Η συζήτηση, σε ό,τι αφορά τη δική μας πλευρά, πάντοτε έχει σταθερές και κόκκινες γραμμές: Το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, η εθνική μας κυριαρχία, ο σεβασμός των Συνθηκών, το πολιτικό και νομικό κεκτημένο του κόσμου, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι το περιβάλλον, μέσα στο οποίο η Ελλάδα πάντοτε συζητά με την απέναντι πλευρά, αναζητώντας τομείς που θα μπορούσαμε να έχουμε κοινές δράσεις, για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις που αφορούν και τους δύο λαούς. Αν διατυπωθεί αίτημα, θα το αξιολογήσουμε και θα ανταποκριθούμε θετικά. Δεν είμαστε εμείς επισπεύδοντες, αυτή είναι η πραγματικότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στο Mega.

Ωστόσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί στην Πράγα με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει θέσει εαυτόν σε ρόλο εγγυητή της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνάντηση των δύο ηγετών αναμένεται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των 44 κρατών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές προσκείμενες στο μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας, έχει ήδη ξεκινήσει γύρο ενημερώσεων των πρέσβεων των Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και την Κυριακή θα μεταβεί στο Κάιρο για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής κυβέρνησης χαρακτήρισε απαράδεκτη τη νέα κίνηση της Τουρκίας στη Λιβύη και πρόσθεσε ότι «προκαλεί πρόβλημα όχι μόνον στις όμορες χώρες αλλά και σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

«Μπαράζ» τουρκικών προκλήσεων με παραβιάσεις, υπερπτήσεις και απειλές Ακάρ

Σε συνολικά 72 παραβιάσεις, τρεις υπερπτήσεις και οκτώ παραβάσεις του FIR Αθηνών προχώρησαν σήμερα, Τετάρτη, τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σε περιοχές του βορειοανατολικού, κεντρικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, πριν αναχαιτιστούν από ελληνικά μαχητικά.

Το «κάδρο» των προκλήσεων συμπλήρωσαν οι απειλές που εξαπέλυσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς το 1956 και δηλώνοντας ότι «το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει ξεκάθαρες οδηγίες σχετικά με αυτό».

«Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την λογική του όρκου των κομάντο "ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας". Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» ως προς το ήθος, το δίκαιο, της αναληθείς δηλώσεις και προκλήσεις» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Ακάρ.

Άμεση ήταν η αντίδραση της Αθήνας στις δηλώσεις Ακάρ δια στόματος Νίκου Δένδια, ο οποίος διαμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της με όλα τα νόμιμα μέσα».

«Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής. Δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούμε. Αλλά και δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε διαγωνισμό λέξεων. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της. Με όλα τα νόμιμα διαθέσιμα μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του, Ζμπίγκνιου Ράου.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι Αιγύπτιοι φίλοι μας έχουν βγει δημόσια για να καταγγείλουν τις τουρκικές πρακτικές. Υπογράμμισαν το αυτονόητο: ότι η σημερινή διοίκηση της Τρίπολης δεν έχει εντολή να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες.

«Τόσο το προηγούμενο όσο και το πρόσφατο "Μνημόνιο Συναντίληψης" που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά και άκυρο» τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας (Warsaw Security Forum) με θέμα την απάντηση της ΕΕ στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Επιχείρηση συκοφάντησης μέσω μεταναστευτικού επιχειρεί η Άγκυρα

Συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τις κατηγορίες ότι η Ελλάδα δολοφονεί πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο.

«Παρακολουθούμε το πώς θάβουν αυτούς τους αθώους, καημένους ανθρώπους τα ελληνικά πλοία στο Αιγαίο και το Μεσόγειο. Ετσι; Τα παρακολουθούμε. Ακούει ο κόσμος;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν σε σημερινή ομιλία του στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Haci Bayram Veli.

Το υπουργείο Μετανάστευσης, απαντώντας στις συκοφαντίες της Άγκυρας εις βάρος της Ελλάδας σε σχέση με το μεταναστευτικό, δημοσιοποίησε βίντεο-ντοκουμέντο με τη βίαιη προώθηση μεταναστών προς την Ελλάδα από την τουρκική ακτοφυλακή.

Στο οπτικοακουστικό υλικό απεικονίζονται μέλη της τουρκικής ακτοφυλακής να χτυπούν με κοντάρια και σχοινιά πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται μεσοπέλαγα μέσα σε ένα πλοιάριο, ενώ παράλληλα τους ωθούν βίαια προς την χώρα μας.

Όπως διευκρίνισε στην ανάρτησή του στο Twitter ο αρμόδιος υπουργός, Νότης Μηταράκης, το βίντεο τραβήχτηκε από πρόσφυγα που διασώθηκε από τις ελληνικές αρχές.

«Πλάνα από την τουρκική ακτοφυλακή που σπρώχνει βίαια μετανάστες προς την Ελλάδα, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της κοινής δήλωσης της ΕΕ. Αυτό το βίντεο γυρίστηκε από έναν πρόσφυγα που σώθηκε από την Ελλάδα. Αποτελεί περαιτέρω απόδειξη της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.