Σακελλαροπούλου: Σε κίνδυνο η ειρήνη και σταθερότητα από τον τουρκικό αναθεωρητισμό
Ανανεώθηκε:
«Ο αναθεωρητισμός, η προκλητική ρητορική και ο μη σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά τη συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Ιρλανίδας Μάικλ Χίγκινς, στα Βάλετα της Μάλτας, στο περιθώριο της 17ης Άτυπης Συνόδου των Αρχηγών Κρατών της Ομάδας Arraiolos.
«Οι δύο Πρόεδροι είχαν την ευκαιρία να επιβεβαιώσουν το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδας-Ιρλανδίας στους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, ενώ συζήτησαν για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνεπαγόμενες σοβαρές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένη η Ευρώπη.
»Τέλος, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός, η προκλητική ρητορική και ο μη σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, από όπου και αν προέρχονται, θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Προεδρίας.
Δένδιας: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την ύπαρξή της με όλα τα νόμιμα μέσα
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της με όλα τα νόμιμα μέσα», διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από την Πολωνία, ως απάντηση στην κλιμακούμενη προκλητική ρητορική της Άγκυρας, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ.
«Επιτρέψτε μου να είμαι ειλικρινής. Δεν πρόκειται να αποθαρρυνθούμε. Αλλά και δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε διαγωνισμό λέξεων. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την επικράτειά της, την κυριαρχία της, τα κυριαρχικά της δικαιώματα, την ύπαρξή της. Με όλα τα νόμιμα διαθέσιμα μέσα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του, Ζμπίγκνιου Ράου.
«Είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι ΗΠΑ, η Γερμανία και οι Αιγύπτιοι φίλοι μας έχουν βγει δημόσια για να καταγγείλουν τις τουρκικές πρακτικές. Υπογράμμισαν το αυτονόητο: ότι η σημερινή διοίκηση της Τρίπολης δεν έχει εντολή να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες» πρόσθεσε, αναφερόμενος στο μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες.
«Τόσο το προηγούμενο όσο και το πρόσφατο "Μνημόνιο Συναντίληψης" που υπογράφηκε μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας είναι όχι μόνο παράνομο, αλλά και άκυρο» τόνισε ο κ. Δένδιας, μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας (Warsaw Security Forum) με θέμα την απάντηση της ΕΕ στις παγκόσμιες προκλήσεις.
Ερωτηθείς από τον συντονιστή του πάνελ ποιες προκλήσεις μπορούν να τον ξυπνήσουν τα βράδια, ο υπουργός Εξωτερικών αφού ανέφερε ότι κάθε βράδυ ρίχνει μια ματιά στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, απάντησε η διάλυση της Ευρώπης και όχι απλώς την αστάθεια.
Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις κυριότερες προκλήσεις που θέτει στην ΕΕ η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, με έμφαση την ενέργεια, την ασφάλεια κα τον πληθωρισμό. Όλα αυτές οι προκλήσεις μαζί απειλούν το ευρωπαϊκό εγχείρημα, επισήμανε και αντέταξε την πεποίθησή του πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.
«Η ενότητα της Ευρώπης απέναντι στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας είναι ένα πολύ αισιόδοξο σημάδι για το ευρωπαϊκό εγχείρημα», υπογράμμισε.
Ειδικότερα, προέταξε την ανάγκη δημιουργίας ενός αμυντικού βραχίονα στην ΕΕ. «Εάν έχουμε αποφασίσει στην Ευρώπη ότι πρέπει να γίνουμε ένας γεωπολιτικός παίκτης, χρειαζόμαστε τον αμυντικό βραχίονα» διαμήνυσε χαρακτηριστικά.
Νέες απειλές εξαπέλυσε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς το 1956, δηλώνοντας ότι «το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μας έχουν λάβει ξεκάθαρες οδηγίες σχετικά με αυτό».
«Αποκλείεται να δείξουμε κατανόηση και να κάνουμε υποχωρήσεις σε αυτό το θέμα. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι πίσω τους, είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με την λογική του όρκου των κομάντο "ας πεθάνω, ας γίνω μάρτυρας". Η Ελλάδα παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα «κακής γειτονίας» ως προς το ήθος, το δίκαιο, της αναληθείς δηλώσεις και προκλήσεις. «Θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να διαμοιραστούν δίκαια στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του κατά την τελετή έναρξης του Ακαδημαϊκού Έτος 2022-2023, της Ακαδημίας Πολεμικής Αεροπορίας του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.