Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ακυρώνει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο
Νέο ράπισμα έναντι των προκλήσεων της Άγκυρας, δύο 24ωρα πριν από τη Σύνοδο της Πράγας, αυτή τη φορά από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναφορικά με τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες, Δευτέρα, Τουρκία και Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.
Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο.
»Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Διπλωματικό «μπλόκο» στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Τουρκίας, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπέγραψαν τη σχετική συμφωνία χθες Δευτέρα στην Τρίπολη, την οποία άμεσα έσπευσε να απορρίψει το κοινοβούλιο της διαιρεμένης Λιβύης.
Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα έστειλε σήμερα Τρίτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας ότι η ιστορία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράξει τους χάρτες.
Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στις θέσεις της και οπλισμένη με το Διεθνές Δίκαιο και με τα επιχειρήματά της με τα οποία συμφωνεί η παγκόσμια κοινότητα.
«Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας», πρόσθεσε.
Η απάντηση της Αθήνας στη νέα πρόκληση ήταν άμεση και σαφής από χθες Δευτέρα, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να ξεκινά νέο γύρο ενημέρωσης των εταίρων της Ελλάδας για τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας.
Ξεκάθαρη ήταν και η τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διά του εκπροσώπου του Ζοζέπ Μπορέλ, Πίτερ Στάνο, ο οποίος διεμήνυσε στην Άγκυρα πως η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2019 σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης «παραμένει αμετάβλητη».
Οι αντιδράσεις Βρυξελλών – Αθήνας προκάλεσαν ενόχληση στην Άγκυρα, με το υπουργείο Εξωτερικών να επιχειρεί να τις υποβαθμίσει ανακοινώνοντας πως «τα σχόλια της Ελλάδας και της Ε.Ε. για τη συμφωνία με τη Λιβύη δεν έχουν καμία σημασία ή αξία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία θα μπορούσε με βάση την παράνομη συμφωνία να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες σε περιοχές που βρίσκονται σε ελληνική ΑΟΖ, καθώς παραβιάζοντας τις διεθνείς συνθήκες θεωρεί ότι δεν υπάρχει ελληνική ΑΟΖ κάτω από την Κρήτη.
Τα σχέδια της Άγκυρας επηρεάζουν και την Αίγυπτο, με το Κάιρο να αντιδρά άμεσα και να αμφισβητεί την νομιμότητα του τουρκολιβυκού μνημονίου.