ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικίνδυνο «παιχνίδι»: Διπλωματικός «πυρετός» μετά τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας στη Λιβύη

Επικίνδυνο «παιχνίδι»: Διπλωματικός «πυρετός» μετά τις παράνομες κινήσεις της Άγκυρας στη Λιβύη
Νέο μέτωπο έντασης αποφάσισε να ανοίξει χθες η Άγκυρα, επιλέγοντας να επιδοθεί σε ένα ακόμη επικίνδυνο «παιχνίδι» στην ευρύτερη περιοχή -και μάλιστα μερικές μόλις ημέρες πριν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξιδέψει στην Πράγα ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / Eurokinissi

Νέο μέτωπο έντασης αποφάσισε να ανοίξει χθες η Άγκυρα, επιλέγοντας να επιδοθεί σε ένα ακόμη επικίνδυνο «παιχνίδι» στην ευρύτερη περιοχή -και μάλιστα μερικές μόλις ημέρες πριν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξιδέψει στην Πράγα για να δώσει το «παρών» στη Σύνοδο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στις 6 Οκτωβρίου.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του επέλεξαν αυτή τη χρονική συγκυρία για να αναβιώσουν αιφνιδιαστικά το έκνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σε μια προσπάθεια να προχωρήσουν παρανόμως σε έρευνες για υδρογονάνθρακες σε μια μεγάλη περιοχή, στην οποία έχει κυριαρχικά δικαιώματα η Ελλάδα.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ένα νέο «μπαράζ» διπλωματικών κινήσεων από πλευράς της Αθήνας, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να προχωρά σε σειρά επαφών προκειμένου να ενημερώσει για τις νέες προκλήσεις της Άγκυρας.

Μέσα σε μερικές μόλις ώρες, ο Νίκος Δένδιας προχώρησε σε έκτακτη συνάντηση με τον Γάλλο πρέσβη στην Ελλάδα ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Αθήνα και Κάιρο αμφισβήτησαν από κοινού τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει ένα τέτοιο μνημόνιο συνεργασίας με την Τουρκία ενώ την Κυριακή, ο Νίκος Δένδιας θα ταξιδέψει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί, όπως είναι άλλωστε και λογικό, η διαφύλαξη της συμφωνίας που υπεγράφη από Ελλάδα και Αίγυπτο για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης από το 2020.

Οι δύο υπουργοί θα εξετάσουν, παράλληλα, πώς μπορεί να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές ενέργειες στην πράξη.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Ισραήλ, κατά τη διάρκεια του οποίου αναφέρθηκε στις ενέργειες της Τουρκίας και υπογράμμισε πως είναι ιδιαίτερα επιζήμιες.

Το διπλωματικό «σπριντ» συνεχίστηκε με μια συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, τον οποίο ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Συνέχεια αναμένεται και σήμερα, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συναντάται με Αμερικανούς βουλευτές στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και τις επαφές του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σούδα.

Δεδομένο θεωρείται, επίσης, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους για τη νέα όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τη διάρκεια της άτυπης συνόδου στην Πράγμα.

Κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα πει στους ομολόγους του ότι η χώρα μας διατηρεί, όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας ορίζεται με τη μέση γραμμή.

«Η Ελλάδα έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή»

Το υπουργείο Εξωτερικών τόνισε πως η χώρα μας έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται και να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Η ελληνική πλευρά εκπέμπει σταθερά το μήνυμα πως οποιαδήποτε αναφορά ή εφαρμογή του έκνομου τουρκολιβυκού μνημονίου είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και θα υπάρξει αντίδραση τόσο από πλευράς της Αθήνας όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έγραψε χθες σε κοινωνικά δίκτυα ότι το τουρκολιβυκό «μνημόνιο» του 2019 είναι παράνομο, άκυρο και ανυπόστατο.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη εκφράσει τη στήριξή τους στην Ελλάδα απέναντι στη νέα αυτή προκλητική ενέργεια από πλευράς της Τουρκίας, με τον εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πίτερ Στάνο, να ξεκαθαρίζει πως η δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2019 σχετικά με την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης «παραμένει αμετάβλητη».

Σύμφωνα με αυτήν, «το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει υπόψη τις αναφορές που λένε ότι η Τουρκία και η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Πίτερ Στάνο και συνεχίζει:

«Η ΕΕ υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη».

«Η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα» καταλήγει ο επικεφαλής εκπρόσωπος εξωτερικών υποθέσεων και πολιτικής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.