ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφασιστική στάση Αθήνας έναντι των τουρκικών απειλών - Στο στόχαστρο της Άγκυρας Αιγαίο και Κύπρος

Αποφασιστική στάση Αθήνας έναντι των τουρκικών απειλών - Στο στόχαστρο της Άγκυρας Αιγαίο και Κύπρος
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια σειρά συναντήσεων που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα με ευρωπαίους αξιωματούχους θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών απειλών AP Photo / Geert Vanden Wijngaert, Pool

Με στόχο την αποδόμηση του νέου αφηγήματος που εξυφαίνει η διπλωματία της Άγκυρας, περί δήθεν απειλών που δέχεται από την Ελλάδα οι οποίες «δικαιολογούν τη λήψη μέτρων» εκ μέρους της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να κρατήσει ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα το ζήτημα τουρκικής επιθετικότητας που εκφράζεται με καθημερινές και ωμές απειλές.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής διεθνοποίησης που ακολουθεί η Αθήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια σειρά συναντήσεων που θα έχει το αμέσως επόμενο διάστημα με ευρωπαίους αξιωματούχους σε Σόφια και Πράγα, θα θέσει εκ νέου το ζήτημα των τουρκικών απειλών.

Στο ταξίδι του το Σάββατο στη Σόφια για τα εγκαίνια του αγωγού IGB, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση και με την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε ενεργειακά θέματα, ωστόσο ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στις τουρκικές προκλήσεις.

Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα θέσει εκ νέου επί τάπητος το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, που διεξάγεται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, αν και το θέμα δεν είναι επισήμως στην ατζέντα.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στην Πράγα. Ωστόσο, ακόμη και εάν γίνει κάτι τέτοιο, μια συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη κρίνεται μάλλον αμφίβολη. Αν και η ελληνική πλευρά επαναλαμβάνει σε κάθε δυνατή ευκαιρία ότι στόχος είναι να υπάρχουν πάντα ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, η Αθήνα δεν θα διεκδικήσει – σε καμία περίπτωση – τον ρόλο του «επισπεύδοντος» σε μια τέτοια κίνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει πρόσφατα στο Υπουργικό Συμβούλιο:

«Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε καθαρά στον ΟΗΕ, τόσο για τις "κόκκινες γραμμές της", όσο και για την φιλική της διάθεση απέναντι στον Τουρκικό λαό. Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει μονότονα τα ψέματα και τις απειλές της. Σε αυτό το γαϊτανάκι, όμως, έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές μας θέσεις με την ισχύ του Διεθνούς Δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τη συμπαράσταση των συμμάχων μας. Εδώ τα πολλά λόγια είναι πράγματι φτώχεια -όπως λέει και η παροιμία- και ίσως είναι καιρός να ασχοληθούν με αυτήν την φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για τις πύρινες λέξεις να επιλέξουν επιτέλους τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου. Απέναντί τους, άλλωστε, δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».

Διπλό μήνυμα Νότιας Ευρώπης - Ουάσινγκτον κόντρα στις απειλές του Ερντογάν

Στο πλαίσιο των ισχυρών συμμαχιών που έχει κερδίσει η ψύχραιμη στάση της Αθήνας ήταν και η τελευταία παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την οποία υπογράμμιζε πως «η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, ξεκαθάρισε πως η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πράις υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του αμυντικού εξοπλισμού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση στρατιωτικών οχημάτων στα νησιά του Αιγαίου, εναπόκειται στις κυβερνήσεις των κρατών και συνεπώς δήλωσε αναρμόδιος να τοποθετηθεί στο ζήτημα.

Διαβάστε περισσότερα:

Ελληνοτουρκικά: Διπλό μήνυμα Νότιας Ευρώπης - Ουάσινγκτον κόντρα στις απειλές του Ερντογάν

Ωμές απειλές Άγκυρας κατά Ελλάδας και Κύπρου

Στο μεταξύ, η Τουρκία συνέχίζει να εκτοξεύει απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, με τελευταίες τις δηλώσεις Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκ νέου στην αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών λέγοντας ότι η χώρα μας παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων και απειλώντας ότι εάν «δεν υπάρξει αλλαγή στάσης, η κυριαρχία τους θα αμφισβητηθεί».

Αναφερόμενος στην Κύπρο επανέλαβε ότι θα υπάρξει αύξηση της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί ως απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι η Τουρκία θα προστατέψει τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Για τις ΗΠΑ είπε πως τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει αλλαγή της στάσης τους που διαταράσσει την ισορροπία που προϋπήρχε, ενώ χαρακτήρισε άδικη τη στάση της ΕΕ που «δυστυχώς, προσπαθεί να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης και των Παρισίων για το καθεστώς των νησιών λέγοντας ξεκάθαρα ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης, η κυριαρχία τους θα αμφισβητηθεί.

«Για ποιόν τα στρατιωτικοποιείτε; Τα στρατιωτικοποείτε εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα τα εξοπλίζετε. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ειρήνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά ανέφερε:

«Τώρα αυτά τα νησιά, μερικά από αυτά… μιλάω για τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά… τα νησιά όπου παραβίασε η Ελλάδα (τις συνθήκες). Κάποια από αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης το 1923. Είμαστε συμβαλλόμενο μέρος αυτής της Συνθήκης. Κάποια άλλα δόθηκαν με την Συνθήκη των Παρισίων το 1947. Και δεν είμαστε μέρος αυτής της Συνθήκης. Αλλά δεν έχει σημασία αν η Τουρκία είναι συμβαλλόμενο μέρος ή όχι. Γιατί υπεγράφησαν αυτές οι συμφωνίες; Υπεγράφησαν για την εδραίωση της ειρήνης. Και ως συνθήκες ειρήνης, έδωσαν αυτά τα νησιά στην Ελλάδα με την εξής λογική: “Εντάξει. Αυτά σου δόθηκαν. Αλλά δεν μπορείς να τα εξοπλίσεις”. Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει αυτά τα νησιά στη δεκαετία του 1960. Πρώτα το διέψευσε και μετά, μετά την ειρηνευτική μας επιχείρηση στην Κύπρο, δήλωσε πως “Υπάρχει απειλή για εμάς. Γι’ αυτό τα εξοπλίζουμε”. Φυσικά η παραβίαση του καθεστώτος ξεκίνησε από εκείνες τις μέρες.

»Εμείς γράψαμε επιστολή στον ΟΗΕ ενάντια σε αυτά τα βήματα της Ελλάδας με τα οποία παραβιάζεται το καθεστώς των μη εξοπλισμένων νησιών. Εμείς είπαμε: “Αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό αυτές τις Συνθήκες. Επομένως, εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών”. Αντί να δώσει νομική απάντηση, η Ελλάδα άρχισε να λέει ότι “η Τουρκία παραβιάζει και απειλεί την κυριαρχία μας”. Ωστόσο, υπάρχει συμφωνία.

»Η Ελλάδα είναι αυτή που παραβιάζει τις Συνθήκες. (Η Ελλάδα) απάντησε οκτώ μήνες αργότερα. Φυσικά, εμείς γράψαμε ανταπάντηση. Η Ελλάδα έδωσε δύο απαντήσεις. Και οι δύο ήταν αδύναμες, ατροφικές, συνιστούσαν πολιτική δημαγωγία. Από άποψη διεθνούς δίκαιου, ήταν πολύ αδύναμες. Πρόσφατα καθίσαμε με τους δικηγόρους για την 3η επιστολή μας και για άλλη μια φορά προβάλαμε με έντονο τρόπο τα νομικά μας επιχειρήματα, ενώ περιγράφουμε την αστεία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα. Όπως είπα πριν από λίγο, αυτό είναι που στην πραγματικότητα τρελαίνει την Ελλάδα. Η Τουρκία παρουσιάζει ψυχρά, νομικά επιχειρήματα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα λέει: “Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Ειρηνευτική Συνθήκη των Παρισίων του 1947”. Το ζήτημα δεν είναι αν η Τουρκία είναι μέρος ή όχι. Σας δόθηκαν τότε. Οι Ιταλοί τα έδωσαν. Αλλά έβαλαν όρους. Κι εσείς έχετε υπογράψει. Για ποιόν τα στρατιωτικοποιείτε; Τα στρατιωτικοποείτε εναντίον της Τουρκίας. Δεν θα τα εξοπλίζετε. Αυτό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της ειρήνης. Αν παραβιάσεις αυτόν τον όρο, δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να περιμένει με δεμένα τα χέρια.

»Εντωμεταξύ, στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές, οι ΗΠΑ έφτιαξαν αυτά τα σημεία στρατιωτικής συσσώρευσης με διαφορετικές δικαιολογίες: “Για τη Ρωσία. Για το μέρος. Εξαιτίας αυτού του λόγου. Υπάρχει ενέργεια, υλικό LNG …”. Αλλά οι εικόνες δεν λένε αυτό. Τέλος, και τα τεθωρακισμένα οχήματα που δόθηκαν στην Ελλάδα… Τα αεροπλάνα μας τα εντόπισαν. Ενοχλήθηκαν πολύ από αυτό. Είναι ενοχλημένοι που γνωρίζουμε κάθε βήμα που κάνουν.

«Έφεραν κάποια (τεθωρακισμένα) σε αυτά τα νησιά, παραβιάζοντας το καθεστώς των αφοπλισμένων νησιών. Το εντοπίσαμε και αυτό. Φυσικά, δεν θα το αφήσουμε (θα το παρακολουθούμε). Αμέσως καλέσαμε τους Πρέσβεις της Ελλάδας και της Άγκυρας (sic, ενν. των ΗΠΑ) στο υπουργείο μας. Και κάναμε τις απαραίτητες διαμαρτυρίες. Από εδώ και πέρα θα κάνουμε τα βήματά μας ανάλογα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ