ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για μελέτη Λύτρα: Να ζητήσει έστω μια συγγνώμη ο Μητσοτάκης

Τσίπρας για μελέτη Λύτρα: Να ζητήσει έστω μια συγγνώμη ο Μητσοτάκης
"Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ έλεγαν και “φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν”, προκαλούσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς, θα ζητήσει έστω μια συγγνώμη"; ΙΝΤΙΜΕ

Τη νέα μελέτη του καθηγητή Θοδωρή Λύτρα, σύμφωνα με την οποία τo 97,7% των πολιτών με covid που νοσηλεύτηκαν εκτός ΜΕΘ έχασε τη ζωή του, σχολιάζει ο Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στις προσωπικές του σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ζητά, μάλιστα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει έστω μία συγγνώμη.

«Πεταμένα λεφτά οι ΜΕΘ έλεγαν και “φέρτε μου μια έρευνα που να δείχνει ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν”, προκαλούσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή. Τώρα που οι μελέτες αποδεικνύουν ότι εκτός ΜΕΘ δεν σώθηκε σχεδόν κανείς, θα ζητήσει έστω μια συγγνώμη; Όχι από εμάς αλλά από τους χιλιάδες που χάθηκαν άδικα», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ανάρτηση Τσίπρα:

Νωρίτερα, ο Ανδρέας Ξανθός, από το περιστύλιο της Βουλής δήλωσε πως η μελέτη Λύτρα επιβεβαιώνει ότι η τραγωδία των 33.000 νεκρών της πανδημίας είναι ευθύνη Μητσοτάκη που άφησε αθωράκιστο το ΕΣΥ.

Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία παρατήρησε πως η νέα επιστημονική μελέτη του επίκουρου καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Θοδωρή Λύτρα, η οποία δημοσιεύτηκε αυτές τις ημέρες, αποδεικνύει αυτό το οποίο είναι γνωστό στην ιατρική και την επιστημονική κοινότητα εδώ και παρά πολύ καιρό: ότι, δηλαδή, η ευθύνη για την υγειονομική τραγωδία που ζει αυτή τη χρονική περίοδο η χώρα και για τους 33 χιλιάδες νεκρούς στην πατρίδα μας από την πανδημία ευθύνεται η μειωμένη ανθεκτικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας και δεν οφείλεται σε κάποιες αντικειμενικές συνθήκες λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

«Προφανώς δεν οφείλεται σε επιστημονική ανεπάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού του ΕΣΥ∙ των γιατρών, των νοσηλευτών και όλων των άλλων επαγγελματιών υγείας. Οφείλεται κυρίως στην πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να αφήσει απροστάτευτο και αθωράκιστο το ΕΣΥ, να μην ενισχύσει τα τμήματα πρώτης γραμμής, τις κρίσιμες λειτουργίες του συστήματος, όπως είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προνοσοκομειακή διαχείριση, τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι κλινικές κόβιντ και βεβαίως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Εκεί εξελίχθηκε στην αιχμή των επιδημικών κυμάτων ένα δράμα με εκατοντάδες ανθρώπους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, που, όπως απέδειξε η μελέτη, στο 98% έχασαν τη ζωή τους. Θεωρούμε ότι το καθοριστικό δεν είναι ούτε οι υποδομές, ούτε ο εξοπλισμός. Το καθοριστικό είναι το ανθρώπινο δυναμικό, είναι η επάρκεια και η εμπειρία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Και προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα σημαντικό στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Δεν αξιοποίησε ούτε τα πορίσματα και τα διδάγματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Δεν αξιοποίησε τα πορίσματα της πρώτης φάσης της μελέτης. Άφησε πραγματικά στο έλεος και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ σε μια κατάσταση λειτουργικού μπλακ άουτ και πλήρους αποδιοργάνωσης των δημόσιων δομών. Θεωρούμε ότι οι πολιτικές ευθύνες του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του είναι πολλές και εγκληματικές. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια δραστική παρέμβαση ενδυνάμωσης του ΕΣΥ σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στις ΜΕΘ και στις κρίσιμες υπηρεσίες. Αυτό απαιτεί αλλαγή στα πολιτικά πράγματα, απαιτεί ένα προοδευτικό σχέδιο, το οποίο θα δώσει την προτεραιότητα που πρέπει στη δημόσια περίθαλψη», τόνισε ο κ. Ξανθός.