Στην Βουλή η ακρόαση των κοινωνικών φορεών
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν στη Βουλή παραγωγικοί φορείς και επαγγελματικές ενώσεις που θίγονται από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου σκούπα που επιβαρύνει χιλιάδες κόσμου με έχτρα φόρους, εκχωρεί κόκκινα δάνεια σε ξένα funds και «βάζει» κόφτη που αγγίζει μισθούς και συντάξεις εάν υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους.
«Δεν είναι απόδοση κοινωνικής δικαιοσύνης να φορτώσουμε μια μεγάλη κατηγορία πολιτών με φορολογικές υποχρεώσεις, στις οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν», διαμήνυσε με αφορμή τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ, οπρόεδρος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, ενώ επικριτικός υπήρξε και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.
«Αυτοί που θα πουλήσουν τη ΔΕΗ θα έχουν νομικές ευθύνες. Η εταιρεία που θα προκύψει από την πώληση του ΑΔΜΙΕ θα καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια, θα πρέπει να πουλά ενέργεια κάτω του κόστους και δεν θα έχει ζωή», είπε και πρόσθεσε πως «με τις ανείσπρακτες όφειλες πάνω από 2 δις ευρώ θα παρακαλάμε τελικά η εταιρεία να είχε πουληθεί».
Πυρά εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, Αλέξανδρος Καραφυλλίδης, χαρακτηρίζοντας άδικο τον διπλασιασμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα. Θύμισε ότι η αγορά ζύθου παρουσιάζει μείωση της τάξης του 20% και πρότεινε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια λογική αύξηση, δίνοντας τη δυνατότητα στις ζυθοποιίες να συνεχίσουν να παράγουν και να επενδύουν στη χώρα.
Για τεράστιες ζημίες στον κλάδο των καπνικών προϊόντων, λόγω των αλλεπάλληλων αυξήσεων τα τελευταία 5 χρόνια στους ειδικούς φόρους, μίλησε ο πρόεδρος της ελληνικής ένωσης καπνικών προϊόντων Ευάγγελος Κιτσάκης, σημειώνοντας με νόημα ότι κάθε αύξηση στον φόρο γιγαντώνει το λαθρεμπόριο.
Να βρεθούν τα έσοδα από την πάταξη του λαθρεμπορίου και όχι από την αύξηση στο ειδικό φόρο κατανάλωσης ζήτησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχάλης Κιούσης που τόνισε ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές στην Ε.Ε.
«Υφεσιακό» χαρακτήρισε το συζητούμενο νομοσχέδιο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας που επεσήμανε πως αυτοί που θίγονται είναι όσοι έχουν μεσαία εισοδήματα.
Ελιγμό της κυβέρνησης χαρακτήρισε την θέσπιση του φόρου στο Διαδίκτυο ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων χρηστών Internet Νίκος Βασιλάκης που εξέφρασε φόβους ότι με τη θέσπιση του φόρου θα πληγούν βασικοί καταναλωτές όπως δημόσια ιδρύματα, πανεπιστήμια και η δημόσια διοίκηση.
Να πάρει η κυβέρνηση πίσω το νομοσχέδιο ζήτησε ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Σπύρος Μάμαλης, ενώ για για αντισυνταγματικές αρμοδιότητες που παραχωρούνται στην ΓΓΔΕ έκανε λόγο η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφοριακών Ειρήνη Υφαντή.