ΚΟΣΜΟΣ

Επιστήμονες κατέγραψαν τη σύγκρουση δύο γαλαξιών με ταχύτητα 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα

Επιστήμονες κατέγραψαν τη σύγκρουση δύο γαλαξιών με ταχύτητα 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα

Η ομάδα πέντε γαλαξιών, γνωστή ως Κουιντέτο του Στεφάν, στην οποία παρατηρήθηκε η σύγκρουση 

NASA/CXC/CfA/E. O’Sullivan Optical: Canada-France-Hawaii-Telescope/Coelum

Χρησιμοποιώντας ένα από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια της Γης, ομάδα επιστημόνων παρατήρησε τη σύγκρουση δύο γαλαξιών μεταξύ τους, με ταχύτητα 3,2 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Όταν οι γαλαξίες συγκρούστηκαν, εξέπεμψαν ένα ωστικό κύμα παρόμοιο με αυτό που δημιουργεί ένα μαχητικό αεροσκάφος όταν φτάνει την ταχύτητα του ήχου. Πρόκειται είναι από τα πιο ισχυρά φαινόμενα στο σύμπαν.

Παρατηρήθηκε στο Κουιντέτο του Στεφάν, μια ομάδα πέντε γαλαξιών στον Αστερισμό Πήγασος, που ανακαλύφθηκε πριν από σχεδόν 150 χρόνια από τον Γάλλο αστρονόμο Εντουάρ Στεφάν.

stephan1.jpg

Δεδομένα από το WEAVE επικαλύπτουν μια εικόνα του Κουιντέτου του Στεφάν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, με τα πράσινα περιγράμματα να αντιπροσωπεύουν δεδομένα από το ραδιοτηλεσκόπιο LOFAR

M. Arnaudova/University of Hertfordshire/WEAVE consortium

Όπως αναφέρει ο Independent, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Χέρτφορντσαϊρ κατέγραψε το γεγονός χρησιμοποιώντας τον νέο φασματογράφο ευρέος πεδίου του Τηλεσκοπίου William Herschel (WEAVE), αξίας 20 εκατομμυρίων ευρώ, στη Λα Πάλμα της Ισπανίας.

«Από την ανακάλυψή του το 1877, το Κουιντέτο του Στεφάν έχει γοητεύσει τους αστρονόμους, επειδή αντιπροσωπεύει ένα γαλαξιακό σταυροδρόμι όπου προηγούμενες συγκρούσεις μεταξύ γαλαξιών έχουν αφήσει πίσω τους ένα πολύπλοκο πεδίο συντριμμιών», αναφέρει η Δρ. Μαρίνα Αρναούντοβα.

«Η δυναμική δραστηριότητα σε αυτή την ομάδα γαλαξιών έχει τώρα αναζωπυρωθεί από έναν γαλαξία που την διαπερνά με μια απίστευτη ταχύτητα 3,2 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα, οδηγώντας σε ένα απίστευτα ισχυρό σοκ, που μοιάζει με ηχητική έκρηξη από ένα μαχητικό αεροσκάφος».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς το κρουστικό κύμα κινείται μέσα από θύλακες ψυχρού αερίου, ταξιδεύει με υπερηχητικές ταχύτητες, αρκετά ισχυρές ώστε να διασπάσει ηλεκτρόνια από άτομα, αφήνοντας πίσω του ένα λαμπερό ίχνος φορτισμένου αερίου.

stephan3.jpg

Τα μπλε χρώματα υποδεικνύουν παλαιότερο πλάσμα χαμηλής ενέργειας, ενώ οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές σηματοδοτούν περιοχές που ενεργοποιούνται έντονα

M. Arnaudova/University of Hertfordshire/WEAVE consortium

Ωστόσο, όταν περνά μέσα από το θερμό αέριο που το περιβάλλει, γίνεται πολύ πιο αδύναμο, σύμφωνα με τον διδακτορικό φοιτητή Σουμιαντίπ Ντας του Πανεπιστημίου του Hertfordshire: «Αντί να προκαλέσει σημαντική διαταραχή, συμπιέζει το θερμό αέριο, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ραδιοκύματα που λαμβάνονται από ραδιοτηλεσκόπια όπως το LOFAR (Low Frequency Array)».

Η νέα εικόνα και οι πρωτοφανείς λεπτομέρειες προήλθαν από το WEAVE, συνδυάζοντας δεδομένα με άλλα όργανα αιχμής, και το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society και οι ερευνητές πιστεύουν ότι το WEAVE πρόκειται να φέρει επανάσταση στην κατανόηση του Σύμπαντος.